
Ako si pripraviť zdravú desiatu

Prečo desiatovať Zdravá desiata je pre náš organizmus nevyhnutná. Tým, že desiatujete, dopĺňate energiu, zlepšujete svoje sústredenie a predchádzate vzniku úrazov, obezity a poruchy...

Somatotyp

Ve 40. letech 20. století přišel na to, že pomocí výšky, váhy, obvodu bicepsu a tloušťky kožních řas lze určit, jaký je jedinec typ a snadněji pro něj sestavit odpovídající...

Detoxikace

Úkolem jater v tomto procesu je čištění protékající krve od toxinů a produkce žluči potřebné k trávení tuku. Ledviny také očišťují krev od škodlivin a tyto látky jsou...

Dia potraviny – měli byste je zařadit do jídelníčku?

Diabetici kvůli svému onemocnění musí pečlivě sledovat všechny nutriční hodnoty, nejen použitá sladidla. Žádné skutečné dia potraviny neexistují. Nevýhodou dia potraviny je, že...

Bazální metabolismus

Nejnižší hodnoty dosahuje tělo ve spánku. Průměrné hodnoty BMR jsou u žen 6 300 kJ za den, u mužů 7 000 kJ za den. Ten, kdo zná hodnotu svého bazálního metabolismu, může...

Cereálie

Tato skupina potravin obsahuje pšenici, ječmen, žito, kukuřici, oves, pohanku, rýži či proso, a také výrobky z obilovin vyrobené, například pečivo, těstoviny, sušenky nebo...