Návody

Ako si pripraviť zdravú desiatu

Prečo desiatovať Zdravá desiata je pre náš organizmus nevyhnutná. Tým, že desiatujete, dopĺňate energiu, zlepšujete svoje sústredenie a predchádzate vzniku úrazov, obezity a poruchy...

Pojmy

Somatotyp

​Ve 40. letech 20. století přišel na to, že pomocí výšky, váhy, obvodu bicepsu a tloušťky kožních řas lze určit, jaký je jedinec typ a snadněji pro něj sestavit odpovídající...

Pojmy

Detoxikace

​Úkolem jater v tomto procesu je čištění protékající krve od toxinů a produkce žluči potřebné k trávení tuku. Ledviny také očišťují krev od škodlivin a tyto látky jsou...

Pojmy

Dia potraviny – měli byste je zařadit do jídelníčku?

Diabetici kvůli svému onemocnění musí pečlivě sledovat všechny nutriční hodnoty, nejen použitá sladidla. Žádné skutečné dia potraviny neexistují. Nevýhodou dia potraviny je, že...

Pojmy

Bazální metabolismus

​Nejnižší hodnoty dosahuje tělo ve spánku. Průměrné hodnoty BMR jsou u žen 6 300 kJ za den, u mužů 7 000 kJ za den. Ten, kdo zná hodnotu svého bazálního metabolismu, může...

Pojmy

Cereálie

​Tato skupina potravin obsahuje pšenici, ječmen, žito, kukuřici, oves, pohanku, rýži či proso, a také výrobky z obilovin vyrobené, například pečivo, těstoviny, sušenky nebo...

© COPYRIGHT 2025 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.