Alergie na lepek
Alergie na lepek a celiakie se může objevit v každém věku. U dětí to bývá v době, kdy se poprvé setkají se stravou bohatou na lepek (krupicová kaše, piškoty). U dospělých pak často při oslabení, při duševní či tělesné zátěži (stres, operace, těhotenství, jiné vážné onemocnění apod.), a to většinou mezi 30. a 40. rokem věku. Příznaky alergie na lepek většinou nastupují okamžitě po konzumaci potraviny obsahující lepek. U celiakie se příznaky projevují o něco později, ale zase trvají déle.
- Alergie je obranná reakce organismu proti škodlivým látkám z okolního prostředí, mluvíme o ní tedy jako o nemoci imunitního systému.
- V případě alergie na lepek jsou těmi škodlivými látkami směsi bílkovin, které se vyskytují v pšenici a dalších obilninách, jako je žito nebo oves.
- Jedná se o nemoc s dlouhodobým, a většinou také celoživotním trváním.
Co je to lepek?
Slovo lepek je odvozeno od lepivosti, jeho cizí název gluten znamená latinsky lepidlo. Lepek je proměnlivá směs bílkovin vyskytující se ve čtyřech druzích obilovin a je hlavní bílkovinou ve všech typech pšenice, žita, ječmene a ovsa. Více je v obilovinách už jen škrobů. Z pohledu celiakie není důležité, ve kterých z výše uvedených obilovin je lepku více či méně. Ve všech je ho dostatek na to, aby vám způsobil problémy. Obsah lepku se i u jednoho druhu obilí může lišit, a to v závislosti na podmínkách, v jakých bylo pěstováno. Díky lepku výrobky z mouky dobře kynou a po upečení si drží tvar. Péct se dá i bez kynutí, vyzkoušejte třeba nekynuté těsto na pizzu, jen klasickou pšeničnou mouku nahraďte bezlepkovou.
Tip: Bezlepkové mouky a další bezlepkové potraviny koupíte na e-shopu Grizly!
Celiakie či alergie na lepek?
|
Klasická alergie na lepek |
Celiakie – imunitní nesnášenlivost lepku |
nástup příznaků |
pár minut po konzumaci lepku |
hodiny až dny po konzumaci lepku |
trvání |
nemusí být celoživotní, někdy i sama odeznívá | je celoživotní a nezávisí na věku |
léčba | je možné vyvolat toleranci organismu vůči lepku pomocí alergenové vakcinace |
není známa možnost odstranění nemoci |
Příznaky alergie na lepek a celiakie
Příznaky alergie na lepek:
- svědivé pálení na rtech, v ústech nebo v krku, někdy až otoky, pálení a slzení očí, svědění v uších
- kopřivky, otoky, ekzémy
- potíže s dýcháním
- nevolnost, bolesti břicha
- zvracení, průjmy
Příznaky obvyklejší u potravinové intolerance a autoimunitních poruch:
- reakce zažívacího systému: nadměrná plynatost, nevolnost, bolesti břicha, zvracení, průjmy, bublání a kručení v žaludku po jídle
- zvracení
- chronické průjmy
- úbytek hmotnosti
- chudokrevnost
- slabost, únava
- u dětí poruchy růstu
- jiné potíže: bolest hlavy, migréna, nepravidelný tep
Léčba
V první řadě by měl člověk přejít na bezlepkovu dietu, kde ze své stravy vyloučí veškerý lepek. Bezlepková strava zakazuje konzumaci výrobků z obilovin, které obsahují lepek. To znamená z pšenice, špaldy, kamutu, žita, ječmene a řady odrůd ovsa. Jedná se především o:
- výrobky z mouky – pečivo, strouhanka, sladké výrobky, těstoviny, knedlíky,
- vločky, kroupy, krupky, lámanka, krupice, ovesné otruby,
- rostlinné maso seitan.
Také je důležité si dávat pozor na potraviny, ve kterých byla mouka použita, a to i jen minimálně. Při přípravě některých potravin se pomoučují plechy apod.
Vhodné potraviny
Při bezlepkové dietě je vhodné se držet potravin, které jsou přirozeně bezlepkové. Lepek neobsahují brambory, rýže, kukuřice, luštěniny, sója, pohanka, proso (jáhly), quinoa, amarant, teff, čirok nebo tapioka (připravíte z ní například tapiokový pudink). Přirozeně bezlepkové je kromě tapioky také ovoce, zelenina, houby, bylinky, maso, vejce, cukr, med, káva, čaj, kakao, také mléko a výrobky z něj. Pro bezlepkovou dietu se kromě přirozeně bezlepkových potravin používají i speciálně upravené potraviny. Existuje tak pečivo, těstoviny, sušenky a zvláštní směsi mouk, které lze používat jako náhradu za tyto běžné suroviny obsahující lepek. Můžeme je koupit ve zdravých výživách a už se také dostávají do nabídky klasických supermarketů. Z těchto speciálních mouk si můžete připravit i oblíbené moučníky, jako je třeba bezlepková vánočka, připravit z nich lze i nekynuté těsto na pizzu.