Antioxidanty a volné radikály: Jak působí v našem těle?

Dalšími negativními vlivy je i to, že se například minimálně pohybujete na čerstvém vzduchu a konzumujete spoustu látek, které nepříznivě ovlivňují vaše zdraví, jako například kofein, alkohol nebo nikotin. Trpíte příliš velkým pracovním vytížením.

V důsledku všech popisovaných negativ se vám v těle hromadí volné radikály, které poškozují organismus. Proto ke svému životu nezbytně potřebujete antioxidanty, které se vyskytují v mnohých potravinách. Jednou z nich je například aronie, jinak známá také jako černý jeřáb. Aronie se dokonce řadí k jedněm z nejvýraznějším plodů, co se složení antioxidantů týče.

V pozadí civilizačních nemocí stojí oxidační stres

Právě antioxidanty dokážou zkrotit volné radikály ve vašem těle. Zabraňují jejich rejdům. Pokud v organismu stoupne množství volných radikálů, dochází k již zmiňovanému oxidačnímu stresu. Ten způsobuje stárnutí buněk, poškozuje jejich struktury až na buněčné úrovni. Dochází k oxidaci bílkovin, mutaci DNA.

Pokud podtrhnete a sečtete všechny tyto vlivy, zjistíte, že v důsledku oxidačního stresu dochází ke vzniku civilizačních nemocí. Proto je nutné mít ve svém těle dostatečné množství antioxidantů, které vám v boji proti volným radikálům pomohou.

Volné radikály napadají buňky

Jak vlastně můžeme volné radikály definovat? Z chemického pohledu jde o velmi reaktivní atomy nebo ionty kyslíku nebo dusíku. Mají jeden či více volných nespárovaných elektronů, a proto se snaží si k sobě nepárový elektron přitáhnout, sloučit se s nějakou buňkou ve svém okolí. Může to být buňka svalová, kostní i tuková. Tím volné radikály likvidují jak proteiny, tak i sacharidy nebo mastné kyseliny, tedy lipidy.

Napadená buňka zdravé tkáně působením volného radikálu sama přijde o elektron. Stává se tím pádem nestabilní. Klidně se proto může následně i rozpadnout a proměnit ve volný radikál. Není vyloučeno, že může dojít i k řetězové reakci.

Snažte se omezit reaktivitu

I v naprosto zdravém lidském organismu se volné radikály do určité míry vyskytují. Jsou důsledkem metabolických procesů, které v těle probíhají. Jejich působení není vždy jenom negativní. Například plní svoje úkoly při autoimunitních reakcích, dokážou hubit bakterie, nebo také nádorové buňky, dokonce někdy místně suplují i hormony. Ovšem důležité je, aby jejich koncentrace byla omezená. Když je jich příliš mnoho, rovnováha mezi antioxidanty a volnými radikály se poruší a to je nebezpečné.

Jaké nemoci dnes lékaři spojují s působením volných radikálů?

  • Rakovinu
  • Vysoký krevní tlak
  • Infarkt myokardu
  • Diabetes
  • Žaludeční vředy
  • Crohnovu chorobu
  • Jaterní nemoci
  • Alzheimerovu chorobu
  • Parkinsonovu chorobu
  • Zánětlivé procesy

Vybudujte si zdravý pestrý jídelníček

Naštěstí se můžete i vy sami snažit množství volných radikálů ve svém těle omezit. Jak? Vybírejte si zdravé potraviny pro antioxidanty. I když máte málo času, je důležité, jaké složení bude mít vaše strava. Vytvářejte si pestrý jídelníček. Především ovoce a zelenina obsahuje velké množství antioxidantů, které na váš organismus působí doslova blahodárně.

Jaké antioxidanty znáte?

Vyjmenujeme alespoň ty nejznámější:

  • Vitamín E
  • Karotenoidy
  • Vitamín C
  • Selen
  • Zinek
  • Mangan
  • Měď

Existují dva druhy antioxidantů, a sice přirozené dostupné v běžných potravinách a potom vyrobené uměle. Samozřejmě, že nejlepší jsou ty přírodní.

Zajistěte si ochranu před civilizačními vlivy

Antioxidanty v potravinách dokážou významně pomoci při ochraně lidského těla proti volným radikálům. Umí volné radikály stabilizovat, zajistit, že už nebudou tak reaktivní. Jednoduše se s nimi buď rozdělí o vlastní elektron, nebo také dokážou nastartovat enzymy v organismu, aby plnily svoji funkci.

Proto je zdravá strava tak důležitá. Pomáháte tím organismu, aby se snáze vypořádat s negativními civilizačními vlivy.

Kde najdete antioxidanty?

  • V zelenině – nejvíc jich je například v červené řepě, špenátu, či brokolici
  • V ovoci – především v lesním ovoci jako jsou maliny, ostružiny či borůvky, ale také v třešních či černém rybízu
  • V různých exotických plodech – třeba goji či avokádo
  • V bylinkách jako například máta nebo šalvěj
  • V nápojích – v zeleném čaji

Dodržujte zdravý životní styl

Jak nejlépe postupovat proti příliš velkému množství volných radikálů? Především kvalitní stravou připravovanou z čerstvých nekonzervovaných surovin, plnou ovoce a zeleniny. Dále pohybem na čerstvém vzduchu, omezením alkoholu, kouření a kofeinu, dostatečným množstvím relaxace a duševní hygieny. Všechna tato pravidla se dají stručně shrnout do pojmu zdraví životní styl. Rozhodně ho proto nepodceňujte, ale snažte se ho dodržovat.

Vyzkoušejte detoxikační jídelníček na 28 dní

E-book plný receptů pro správnou detoxikaci, podívejte se.

Jak správně detoxikovat

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.