Chilli papričky pro snadné hubnutí
Zázračný kapsaicin
To, že chilli papričky pálí a způsobují pocit tepla, má na svědomí látka nazývaná kapsaicin, která je v papričkách obsažena. Tato látka zrychluje metabolismus, podporuje trávení a krevní oběh, snižuje hladinu cukru a cholesterolu v krvi a tlumí bolest. Uvolňuje endorfiny a dokonce působí proti otravě jídlem.
Jedním z hlavních problémů většiny diet je pocit hladu. Kapsaicin snižuje potřebu příjmu energie a s jeho pomocí se současně s přeměnou tuku na energii vysílá do mozku signál, že tělo je dostatečně nasycené a nepotřebuje přijímat další potravu. Tento proces se jmenuje reflex nasycenosti.
Pálivé potraviny pálí tuk
Pokud se snažíte hubnout, omezujete příjem kalorií. Tím ale dochází ke zpomalení metabolizmu a proces hubnutí se může až zastavit. Chilli papričky a především semínka chilli, která obsahují nejvíce kapsaicinu, a také kajenský pepř, který patří mezi chilli papričky, však metabolizmus zrychlují a dokonce přepnou spalování sacharidů na spalování tuků.
Chilli dieta
Pouze na konzumaci chilli založená dieta neexistuje. Zvolte jakoukoli dietu, která splňuje zásady zdravé výživy a jedno nebo dvě jídla doplňte chilli papričkami v kterékoli podobě. Hlavní je, abyste omezili tuky a cukry, vyměnili bílou mouku za celozrnnou, každý den do jídelníčku zařazovali ovoce a zeleninu a také se věnovali nějaké pohybové aktivitě.
Možná, že v prvních dnech budete mít s tím, jak chilli koření pálí, problém. Na pálivost se dá zvyknout, proto začínejte pomalu a postupně zvyšujte dávky. Nemusíte hned používat nejpálivější druhy.
Chilli není pro každého
Konzumaci chilli by se měly vyhnout těhotné ženy, protože pro ně není vhodná dráždivá strava. Ostré pokrmy by měly vyřadit i proto, že chutě dítěte se vyvíjí už během prenatálního období. Malým dětem bychom jídla s obsahem chilli také neměli dávat. Na chilli papričky by si měli dávat pozor alergici, některé druhy totiž způsobují alergické reakce.
Říká se, že chilli není vhodné pro osoby trpící žaludečními vředy. Pokud už tímto onemocněním trpíte, pak se opravdu chilli papričkám a ostrému koření vyhněte. Jestliže však máte žaludek zdravý, vězte, že chilli papričky vzniku tohoto onemocnění dokonce zabraňují.
Co vařit z chilli papriček
Chilli koření se hodí k dochucení téměř všech pokrmů, zvláště masitých, ale uplatní se i v bezmasé stravě vegetariánů, kde výborně ochutí sójové maso, tofu a zeleninu. Vyzkoušejte recepty na dietní jídla obsahující čili, my vám nabízíme chilli omáčku.
Domácí chilli omáčka
Lze ji použít místo ostrého kečupu – například při grilování, na maso, na zeleninu ale i na těstoviny či rýži.
Potřebovat budeme 7 až 10 kusů chilli papriček střední velikosti, 1 kus sladké červené papriky, 1 lžičku mleté sladké papriky, 1 hrnek krystalového cukru, půl hrnku vody, 1 lžíci limetkové šťávy, půl hrnku vinného octa, 1 lžíci sladké sójové omáčky, 2 lžíce prolisovaného česneku, 1 malou cibuli nasekanou na jemno, sůl a dle potřeby škrobovou moučku na zahuštění.
Chilli papričky očistíme, odstraníme semínka chilli (ponechme je, pokud chceme omáčku extra pálivou) a nakrájíme najemno, stejně tak sladkou papriku. Do hrnce vložíme všechny ingredience, promixujeme ponorným mixérem a na mírném plameni přivedeme k varu. Vaříme do zhoustnutí, za důkladného míchání, dokud nemá omáčka konzistenci sirupu. Případně zahustíme škrobovou moučkou. Ještě vroucí přelijeme do připravených sterilizovaných skleniček se šroubovacím uzávěrem. Uchováváme v lednici.