Co dokáže udělat rybí tuk pro naše zdraví?

Je prevencí  proti onemocněním a snižuje riziko poranění při sportovních aktivitách. Hlavně příslušníci starších generací si jistě vybaví pachuť výrobku, který jim byl pod tímto názvem podáván v dětství. Dnes naštěstí rybí tuk existuje v poživatelnějších formách.

Účinky rybího tuku

Ryí tuk se svého času považoval takřka za všelék. Jaké konkrétní účinky má tedy rybí tuk na náš organismus?

  • Podporuje kardiovaskulární systém a snižuje riziko vzniku srdečních chorob, také kladně ovlivňuje hladinu cholesterolu v krvi.
  • Preventivně působí proti ateroskleróze, artritidě a revmatismu.
  • Díky obsahu omega-3 nenasycených mastných kyselin posiluje celkovou obranyschopnost organismu.
  • Bojuje proti úzkosti, depresi, strachu, stresu apod.
  • Prospívá zraku a je prevencí některých očních onemocnění.
  • Napomáhá ke stabilizaci kožních problémů (suchá pleť, akné, lupénka, vyrážky, ekzémy).
  • Prospívá těhotným ženám, rybí olej se podílí na správném vývoji dítěte.
  • Stimuluje růst vlasů.
  • Je důležitým doplňkem pro sportovce, protože podporuje výkon, chrání před zraněními a pomáhá budovat svalovou hmotu.

Rybí tuk jako zázračný doplněk

Rybí tuk také obsahuje velké množství příznivě působících látek, mezi které řadíme zejména vitamíny A a D, které se podílejí na jeho blahodárných účincích. Hlavní a zásadní složkou,  která dělá rybí tuk tak nepostradatelný nejsou pouze vitamíny, ale takzvané nenasycené mastné kyseliny omega-3. Největší význam májí:

  • Kyselina eikosapenteová – EPA
  • Kyselina dokosahesanová – DHA

Tyto kyseliny jsou pro vaše zdraví zásadním prvkem a právě olej z některých ryb je obsahuje ve větší míře. Omega-3 nenasycené mastné kyseliny si vaše tělo nedokáže samo vyrobit, a proto je nutné si hlídat jejich příjem ve stravě.

Jak rybí tuk doplňovat a v jakých formách?

V přirozené formě nejvíce omega-3 nenasycených kyselin najdete zejména v mořských rybách a to v tučnějších makrelách, lososech nebo tuňácích. U nás nemáme stravu až tak bohatou na kvalitní ryby. A konzervované ryby nemají příliš vysoký obsah potřebných omega-3 mastných kyselin a navíc bývá v těchto konzervách také mnoho soli a často i jiných přídavků. Abyste si zajistili  přísun omega-3 mastných kyselin, je lepší se poohlédnout  po výživových doplňcích.

Nejlepší stravitelnosti rybího tuku dosáhnete tak, že jej budete užívat během jídla nebo krátce po jídla.

Formy rybího tuku

Rybí tuk je dostupný a to jak v tekuté formě, tak ve formě dražé nebo kapslí, které jsou praktičtější na užívání. Při nákupu rybího tuku byste měli dbát hlavně na kvalitu a pak samozřejmě dodržovat správné dávkování a vyhnout se tak nepříjemným vedlejším účinkům. Dnešní nabídka je opravdu široká, dá se zakoupit rybí olej určený jak dětem, tak pro budoucí maminky či starší lidi. Často bývá rybí tuk také doplněn o nejrůznější vitamíny a minerály, nejčastěji o vitamín B12, vápník nebo kyselinu listovou. Pak je dobré si také vybrat ideální doplněk podle způsobu užívání. Jak již v článku zaznělo, rybí tuk najdeme mimo tekutinu také v tabletkách. Novinkou jsou také tabletky s rybím tukem obohacené o příchutě, jsou tak lépe stravitelné například pro děti. Pro menší děti se doporučuje pořídit tekutý rybí tuk, je praktičtější, než polykání tabletek. Rybí tuk zakoupíte v lékárnách, specializovaných prodejnách nebo na e-shopech.

Rybí tuk jako pomocník při hubnutí a sportu

Díky omega-3, které napomáhají s redukcí váhy a přebytečného podkožního tuku je rybí tuk vyhledáván také se spojitosti s hubnutím. U lidí, kteří jej pravidelně doplňovali bylo prokázáno spalování tuků a o 20% účinnější. Rybí tuk také hojně využívají sportovci a to díky jeho účinku při prohloubení regenerace. Zdravé tuky, obsažené v rybím oleji bojují s namoženým svalstvem po náročných trénincích. Omega-3 obecně zlepšují sportovní výkon.

Na co byste si měli dát ve spojitosti s rybím tukem pozor?

Ve spojitosti s rybím tukem a rybami je taky také jeden z velkých problému dnešní doby a tím jsou toxické látky – těžké kovy a dioxiny v rybách. Tyto toxiny se vstřebávají právě do tuku tučných ryb. Proto je opravdu důležité se ve spojistosti s výběrem rybího tuku nebo ryb zajímat o kvalitu výrobku. Je také dobré si zjistit, jestli výrobek neobsahuje přidané látky a to konzervační nebo škodlivé aditiva. Někteří výrobci disponují také certifikáty o původu výrobku.

Možné nevýhody

Rybí tuk obecně snižuje srážlivost krve, proto by se doplňky neměly konzumovat při poruchách srážlivosti krve a současném užívání jiných léků proti srážlivosti. Také při užívání léků proti vysokému krevnímu tlaku. A také platí, že všeho moc škodí. Při vysokých dávkách může způsobovat například nevolnost, pálení žáhy či průjmy, krvácení z nosu nebo nepříjemný zápach z úst.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.