Cukr jako jed aneb Proč neprospívá vašemu zdraví?
„Omezte cukr,“ také tuto větu často slýcháte u lékaře nebo u výživových specialistů? Patříte-li mezi milovníky sladkého, určitě něco podobného slyšíte neradi. Ovšem musíme dát odborníkům za pravdu. Jíme totiž příliš mnoho cukru, což lidskému organismu nijak neprospívá.
I když vás to asi moc nepotěší, nastal čas zamyslet se nad skladbou svého jídelníčku a posvítit si na sacharidy, které konzumujete.
Nespálené kalorie se mění na tuk
Je samozřejmé, že sacharidy jsou naprosto nezbytným zdrojem energie. Čerpají z nich všechny buňky našeho těla a bez nich by se neměly šanci nastartovat k aktivní činnosti. Tvoří samozřejmě i palivo pro mozek, proto bychom bez sacharidů nedokázali vymyslet vůbec nic. Také tvoří stavební prvky chrupavek a vazivové tkáně.
Proč je tedy cukr škodlivý? Nebezpečná je především přemíra cukru. Bílý rafinovaný cukr totiž vašemu tělu dá jenom prázdné kalorie. Neobsahuje žádné další látky, které byste dokázali nějak využít a které by přispěly k vašemu zdraví jako například minerály. Právě rafinací, tedy chemickým čištěním, přijde o jakékoli další příměsi, ať již pozitivní nebo negativní. V podstatě se tak stává bílým jedem – uměle vyrobenou chemickou látkou, se kterou je třeba nakládat obezřetně.
Sladké podporuje kvasinky a plísně
Přemíra cukru vede k překyselení organismu. Ztrácíte minerály, zejména hořčík a vápník a také selen. Bohužel cukr také podporuje vznik kvasinkových a plísňových infekcí, urychluje stárnutí těla. V současnosti může spotřeba cukru dosahovat až neuvěřitelných cca 120 -200 gramů denně, to je téměř sedmkrát více, než je maximální doporučené denní množství, které činí 30 gramů.
Tajemství proto tkví v tom, konzumovat přesně takové množství cukru, které vaše tělo dokáže efektivně spálit při fyzické a duševní činnosti. Jakmile budete jíst větší množství cukru, nespálené kalorie se budou měnit na tukové zásoby.
Nepleťte si cukry a sacharidy!
Abyste získali alespoň základní přehled o tom, jaký cukr je pro zdravou výživu nevhodný a jaký je naopak možné tolerovat, musíme si nejdříve o něm říci některé základní věci.
Především cukr je chemickou látkou, která patří mezi sacharidy. Ale pozor. Pojmy cukry a sacharidy se často zaměňují, přitom nejde o totéž. Sacharidy jsou organické látky, cukry jsou jejich podskupinou. Slovem cukr se obvykle označují monosacharidy, tedy jednoduché sacharidy, které mají sladkou chuť a používají se jako sladidla. Mají jednu cukernou molekulu. Právě s touto skupinou byste měli zacházet v jídelníčku velice opatrně.
Ovšem do skupiny sacharidů patří i řada složitějších sacharidů jako oligosacharidy se dvěma až deseti cukernými molekulami a konečně polysacharidy s deseti a více cukernými jednotkami.
Štíhlou linii může ohrozit i mléko
Mezi oligosacharidy řadíme třeba sacharózu, tedy řepný cukr, sladový cukr, čili maltózu nebo laktózu, mléčný cukr. Ani s těmito druhy cukrů byste to ale neměli přehánět, protože i ony mají negativní vliv na vaši štíhlou linii, i když trochu skrytěji a tak, že si to možná ani neuvědomujete.
Vždyť je přece dobré pít mléko – jenže i v něm najdete cukr! Pokud ho budete pít v nadměrném množství, můžete tloustnout.
Nejpříznivěji se k vaší postavě zachovají polysacharidy. Sem počítáme třeba škrob, glykogen, nebo také celulózu. Přinášejí vám dlouhodobou zásobárnu energie, do krve se uvolňují postupně. Na rozdíl od jednoduchých cukrů, které způsobují kolísání hladiny glykémie, polysacharidy ji dokážou udržet stabilní. A to je velké plus. Proto byste měli v jídelníčku preferovat komplexní sacharidy, které najdete v celozrnném pečivu, rýži natural, celozrnných těstovinách.
Věnujte pozornost obsahu sacharidů v potravinách
Jak vlastně probíhá přeměna cukrů? Glukóza (hroznový cukr), fruktóza (ovocný cukr) a galaktóza (cukr z mateřského mléka) – ve všech třech případech jde o jednoduché cukry, které se ze střev vstřebávají rovnou do krve. Mají tedy silný vliv na hladinu glykémie. Proto se jejich konzumace doporučuje především po náročnějším fyzickém výkonu a v čase, kdy je nezbytné doplnit energii, jako například po spánku nebo při dopolední svačině.
Naproti tomu u polysacharidů je tento proces štěpení a přeměny mnohem delší, což je dáno tím, že jde o mnohem složitější molekuly. Tím pádem také nedochází k tomu, že tělo bude mít najednou přebytek kalorií, které nedokáže spálit. Zajímejte se proto o sacharidy v potravinách a hlídejte si skryté cukry. Vyzkoušet můžete dokonce i potraviny bez sacharidů.
Přírodní cukr je lepší než synteticky vyrobený
Jak už bylo řečeno, velmi záleží na zdrojích, z jakých sacharidy získáváte. A i když v ovoci, které je zdravé a obsahuje celou řadu vitamínů, najdete často poměrně velké množství sacharidů (typicky například v banánech nebo hroznovém víně), tělo si s fruktózou, tedy ovocným cukrem, dokáže poradit mnohem lépe, než s umělým bílým rafinovaným cukrem.
Takže když si představíte třeba litrovou láhev sladké limonády typu coca-cola, vězte, že s jejím vypitím dodáte tělu cca 25 kostek cukru. Pokud byste stejné množství cukru snědli ve formě ovoce, na vaše tělo to nebude mít tak zhoubný vliv. Přesto se doporučuje konzumace ovoce v jakékoliv formě (čerstvé, smoothie, sušené) především v dopoledních hodinách.
Zkoušejte alternativy cukru
Vhodné je proto řepný cukr, sacharózu, se kterou se setkáváte v cukřenkách na kuchyňských stolech, nahradit jinými přírodními alternativami. Například medem. Med je sice jenom o málo kaloričtější než cukr, ale obsahuje řadu minerálů a vitamínů.
Další dobrou volbou pro slazení je melasa, i v ní najdete hodně látek, které jsou pro váš organismus prospěšné. Už jsme se zmiňovali o ovoci, sladit se dá ovocnou šťávou, sirupy, ale pozor, vždy musí jít o přírodní nedoslazované varianty! Velkou popularitu v poslední době získává rostlina stévie, která má vysokou sladivost, ale nepřináší žádné další kalorie navíc.
Zkuste alternativy cukru, možná přijdete některé z nich na chuť.
Vrátí se i citlivost chuťových pohárků
Někdo dokáže cukr omezit, například nesladí ani čaj nebo kávu. Jiní lidé si ale nedokáží odepřít ani zákusek ke kávě. Pravdou je, že velké množství konzumovaného cukru otupuje chuťové pohárky. Zvyknete si na více cukru a budete mít tendenci přidávat další a další lžičku či kostku. Nápoj nebo jídlo se vám bude zdát málo sladké. A to je špatně.
Pokud cukr dokážete omezit nebo dokonce úplně vynechat a upřednostníte potraviny bez sacharidů, možná časem zjistíte, že se vám vrátí citlivost pohárků. Najednou zjistíte, že si řadu pokrmů dokážete vychutnat i bez zvýšeného množství cukru. Tento proces ale samozřejmě nějakou dobu trvá. Ovšem omezit cukr se rozhodně vyplatí.