Dobrá a špatná éčka v potravinách: Nenechte se strašit mýty
Éčka patří mezi strašáky. Spousta lidí v supermarketech pečlivě studuje etikety potravin, a jakmile se domnívá, že seznam éček je příliš dlouhý, raději zboží odkládá do regálu. Jenže i v případě éček je všechno potřeba hodnotit s rozumem. Existují totiž éčka neškodná a potom ta, na něž byste si měli dávat pozor a raději se jim vyhýbat. Je třeba ale obě skupiny odlišit a vědět, co je nebezpečné a co nikoli.
Pečlivě studujte etikety
Samozřejmě je velmi dobré, že se lidé v posledních letech pozorně dívají na etikety na potravinách a zajímají se o to, co vlastně dávají do nákupního košíku. Pokud i vy patříte mezi všetečky, kterým není lhostejné, čím se krmíte, je to jenom dobře. Hlídat si složení své stravy a nezatěžovat organismus zbytečnou chemií je velice důležité. Přispíváte tak nemálo ke svému zdraví. Ovšem ve vztahu k éčkám byste rozhodně neměli propadat panice a striktně odmítat všechno, u čeho se na obalu objeví poznámka začínající velkým E a nějakým číslem.
Každá průmyslová potravina obsahuje éčka
Co to vlastně éčka jsou? Jedná se o označení barviv, emulgátorů, konzervantů a dalších přídatných látek. Je třeba říci, že v podstatě každá průmyslově zpracovaná potravina nějaké éčko obsahuje. Nebezpečnost těchto éček se dá vyjádřit různě. Některá éčka jsou naprosto neškodná. Jiná nepřesahují normu. Je ale i kategorie těch, kterým je lepší se úplně vyhnout. Měli byste se seznámit se všemi těmito kategoriemi, abyste měli trochu představu, o jaké látky jde, jak na váš organismus působí. Samozřejmě po vás nikdo nechce, abyste se naučili jejich seznam nazpaměť, ale minimálně je dobré vědět, co éčka znamenají a před kterými je třeba být ve střehu.
Identifikační systém látek v Evropě
Písmeno E v tomto označení je kódem pro Evropu, číselný kód pak stanovuje evropská legislativa. Specifikuje, o jakou látku vlastně jde. Je to tedy seznam látek, který umožní jejich snadnou identifikaci. Kód je možné si snadno zapamatovat, udává se v průmyslové komunikaci. Jakmile si ho výrobci přečtou, hned vědí, o jako látku jde. Seznam éček tedy není žádným strašidlem, jak se snaží někteří lidé snaží ostatním namluvit. Vytváří bubáky a mýty z neinformovanosti. Přitom jde o úplně obyčejnou identifikační tabulku. Ta obsahuje jak látky neškodné, přírodní, tak i syntetické a třeba i velmi nebezpečné.
SOS, nebezpečné látky
Která éčka v potravinách jsou ta nejnebezpečnější? Jedná se hlavně o barviva, dále konzervanty, dochucovadla, ale i sladidlo. Především žluť 2G značená jako E107, E121 citronová červeň 2, E123 Amarant (Cl potravinářská červeň 9), E124 Ponceau 4R (Cl potravinářská červeň 7, Košenilová červeň A), E240 formaldehyd, E950 cyklamáty, E210 kyselina benzoová, E221-E228 siřičitany, disiřičitany, hydrogensiřičitany, E620-E625 kyselina l-glutamová a glutamany, E925 chlor, E951 aspartam, E230 bifenyl, E250 dusitan sodný a další. Těm je lépe se úplně vyhýbat. Jsou naprosto nevhodné pro děti, mohou způsobovat alergické reakce, dokonce bývají i rakovinotvorné, některé z nich jako třeba žluť 2G nebo citronová červeň 2 spadají také do kategorie nepovolených.
Ve hře je zlevnění výroby
Proč se ale tato éčka vlastně používají, když mají uvedené negativní vlastnosti? Do velké míry vylepšují vlastnosti potravin. Zlevňují a zjednodušují jejich výrobu, prodlužují jejich trvanlivost a vzhled. Výsledná potravina je potom barevnější, lesklejší, déle vydrží, výrobci ušetří peníze. Ovšem taková potravina v žádném případě není chutnější. Poctivá přírodní chuť se zde totiž nahrazuje chutí umělou, syntetickou.
Naprosto neškodné přísady
Celá řada éček je ale nejenom neškodných, ale i užitečných, ba dokonce velmi zdravých. Například E100 kurkumin, E101 riboflavin (vitamín B2), E140 chlorofyly a chlorofyliny, E150 a E150a karamel, E160a karoteny, E160a(i) směs karotenů, E160a(ii) beta-karoten, E160c paprikový extrakt, kapsanthin, E160d lykopen, E161b lutein, E163 anthokyany, E170 uhličitany. Ne každé barvivo také musí signalizovat nebezpečí, třeba E164 šafránová žluť je bezpečná. Bát se nemusíte ani E260 což je kyselina octová, E270 kyselina mléčná, E290 oxid uhličitý, E300 kyselina L-askorbová (vitamín C), E330 kyselina citronová, E440a pektin, E901 včelí vosk, E913 lanolin. Látky vyjmenované v tomto seznamu jsou naprosto přírodní a při jejich konzumaci vám vůbec nic nehrozí. Skrývají se mezi nimi třeba i vitamíny a provitamíny, bez kterých by lidské tělo vůbec nemohlo správně fungovat.
Alergici by měli být opatrní
Další skupinou éček jsou takové, jejichž chemické složení je stejné jako těch přírodních, ale vyrábí se synteticky, průmyslově, protože taková výroba je levnější, než jejich čerpání z přírodních zdrojů. Ani taková éčka nejsou organismu nebezpečná. Pak přichází na řadu éčka tolerovaná. Může jít o látky získávané třeba z dehtu, ropy. Nejsou přímo označována za nebezpečná, ale zejména alergici nebo citliví lidé by s nimi mohli mít problémy. Pokud máte potíže s alergiemi, raději se nevystavujte riziku a buďte v zařazování potravin se spornými éčky velmi opatrní.
Pozor na dlouhou trvanlivost
Buďte velmi pozorní, pokud má potravina velmi dlouhou trvanlivost, což svědčí o více než štědré dávce éček –konzervantů, například E250 dusitan sodný, který se hojně užívá k prodloužení trvanlivosti uzenin a masových konzerv, jedná se o dusitanovou sůl nevhodnou pro děti, těhotné a kojící ženy, má i karcinogenní účinky. Kyselina benzoová je dalším konzervantem, který se třeba vyskytuje ve švestkách či brusinkách, díky ní se potraviny nekazí tak rychle – působí proti bakteriím, kvasinkám a plísním, ovšem do potravin se smí přidat jenom určité množství. Vyskytuje se třeba v kečupu.
Zapomeňte na barviva i umělá sladidla
Zářivé barvy může mít na svědomí E110 žluť SY (Cl potravinářská žluť 3), dále E123 amaranth, E132 indigotin (Cl potravinářská modř 1) nebo E133 brilantní modř FCF (Cl potravinářská modř 2), u dětí mohou tyto látky působit hyperaktivitu, jinak se vyskytují alergické, astmatické reakce. Často bývají rakovinotvorné. Vyskytují se ve sladkostech, džusech a dalších nápojích. E320 butylhydroxyanisol (BHA) a E321 butylhydroxytoluen (BHT) mají za úkol zpomalovat žluknutí tuků, působí i proti plísním. Vyskytují se v margarínech, olejích, pečivu, majonézách. Mohou vyvolat alergie i podporovat rakovinu trávicího traktu. Zvýrazňovač chuti E621 L-glutaman sodný je součástí instantních i hotových jídel, sójových omáček, směsí koření. Může být příčinou nevolnosti, astmatických problémů, vyrážek, bolestí hlavy. E951 cyklamáty a E952 aspartam, umělá sladidla patří mezi náhražky cukru a mohou být ve sladkostech, zmrzlinách, majonézách, nakládané zelenině a ovoci. Stojí za závratěmi, bolestmi hlavy.
Zkrátka a jednoduše, nenechte se strašit éčky. Uvědomte si ale, která jsou špatná a která nikoli.