Jaké maso zvolit pro zdravé stravování?
Chcete zhubnout? Potom byste rozhodně neměli vynechávat maso. Vědci se totiž shodují v tom, že vývoj mozku člověka začal v dávných dějinách nabírat na obrátkách ve chvíli, kdy do svého jídelníčku zařadil masitou stravu.
Maso obsahuje spoustu bílkovin, z nichž mnohé si lidské tělo bohužel neumí vyrobit samo. S výběrem toho nejvhodnějšího masa vám poradíme.
Masitou stravou budujete svaly
Orientačně se dá říci, že maso obecně tvoří asi ze 70 % voda, z 15–20 % bílkoviny, tuky asi 1-5 % (u vepřového masa je ho mnohem více). Měli byste si při výběru masa dát pozor na obsah tuků.
Proč je dobré jíst maso, i když obsahuje tuk a zvyšuje cholesterol? Potřebujete vytvořit svaly. Pokud máte hodně svalové tkáně, váš metabolismus je mnohem rychlejší, než při převaze tuku. Ve svalech totiž dochází k látkové přeměně rychleji, lépe spalujete. Tím omezujete i jojo efekt po případných dietách. Máte-li už vybudované svalstvo, bude pro vás hubnutí snazší. I když s dietou skončíte, stále budete dobře spalovat.
Jestliže ale porušíte při hubnutí pestrý jídelníček a maso vynecháte, nebudete vytvářet svalovinu a zákonitě poklesne vaše energetická spotřeba. Proto jezte maso. Vybírejte si kvalitní libové maso s velkým množstvím bílkovin a minimem tuků.
Krůtí nemá tuk, výživné je i kuřecí
Které maso se dá považovat za nejzdravější? Je to krůtí maso. Stává se součástí redukčních diet, proto obsahuje hodně výborně stravitelných bílkovin a prakticky neobsahuje tuky. Ve 100 gramech najdete asi 24 gramů bílkovin a pouhý gram tuku. Kromě toho je zde velký podíl vápníku (asi 6,6 mg), dále nechybí železo, zinek a vitamíny skupiny B. Připravujte krůtí maso s kůží, která mu dodá chuť a před podáváním ji odstraňte – je totiž z celého masa nejtučnější.
V závěsu za krůtím masem je z pohledu zdravé výživy kuřecí maso. Z hlediska obsahu energie je sice o něco kaloričtější než krůtí (na 100 gramů krůtích prsou připadá asi 440 kJ, u kuřecího je to asi 630 kJ), ovšem i tady najdete hodně bílkovin a minimum tuků. Na 100 gramů hmotnosti masa je téměř 29 gramů bílkovin a asi 3 gramy tuku. I v tomhle případě stejně jako u krůty platí, že je dobré kuře připravovat ji s kůží, kterou potom odstraníte. Kromě toho zde najdeme asi 13 mg vápníku, dále draslík, fosfor a železo a také vitamín B1 a B2. Je zde ale i asi 73 mg cholesterolu. Nezapomínejte vždy kuřecí maso řádně tepelně upravit! Hravě tak předejdete onemocnění salmonela!
Králík pro cukrovkáře, hovězí vývar pro nemocné
Žolíkem zdravé výživy je králičí maso. 100 gramová porce má energetickou bilanci asi 680 kJ, obsahuje téměř 20 gramů bílkovin, asi 9,2 gramů tuku. Cholesterolu je tu 65 mg a evergreenem je vápník, dále se tu najde i draslík, fosfor, hořčík a zinek a vitamíny B skupiny, hlavně B2, B6 a B12. Hodí se pro pacienty s cukrovkou, naopak by se ho měli vyvarovat lidí trpící dnou, obsahuje totiž hodně purinů.
Nemusíte vynechávat ani hovězí, které má při energetické hodnotě 715 kJ na 100 gramů celkem skoro 25 gramů bílkovin. Je hodně výživné, obsahuje vitamín A, dále vitamíny skupiny B (B1, B2, B3, B5, B6, B12) a C, dále draslík, fosfor, hořčík, mangan, měď, sodík, vápník, zinek a železo. Vzhledem k obsahu živin je hovězí vývar ideální pro nemocné. Kyselina linoleová v něm obsažená také pomáhá redukovat zásoby tuku. Volte svíčkovou, dobrá je i hovězí roštěná, nebo zadní hovězí.
Strašák jménem vepřové
Vepřové maso bývá považováno za strašáka právě kvůli vysokému obsahu tuků. V libovém vepřovém mase najdete asi 20 %, v tučném ho může být až 40 %! Nechceme vám tím naznačit, že je nutné vepřové maso ze svého jídelníčku jednou provždy vyškrtnout, ale určitě byste s ním měli zacházet opatrně.
Vepřové maso je však cenově méně nákladné, a navíc je možné využít také výhodných nabídek a zakoupit vepřové maso v akci.
Dopřejte si občas libové kousky panenské svíčkové nebo kýty. I libové vepřové je ale energeticky vydatné. Obsahuje cca 996 kJ na 100 gramů své hmotnosti. Podíl bílkovin je nižší než u drůbeže, cca 18 gramů, ovšem tuků také téměř 18 gramů. Cholesterolu tu najdeme 64 mg, dále trochu soli (asi 0,11g). Opravdu vysoký je podíl vápníku 24 mg, dále draslík a vitamíny skupiny B.
Nebojte se grilování
Pokud jde o přípravu masa, platí, že čím méně tuku při ní použijete, tím lépe. Ideální je proto vaření. Například z vaření hovězího získáte užitek hned dvakrát: máte kvalitní vývar a navíc ještě maso k dalšímu jídlu. Můžete vařit klasicky, na páře, dobré je i dušení. Při pečení nepřidávejte zbytečně tuk, podlévejte vývarem. Pokrm bude mít ještě lepší chuť a nebude zbytečně tučný.
Rozhodně nemusíte zanevřít na grilování, jehož sezóna už začala. Ovšem musíte grilovat správně, abyste si nevyráběli rakovinotvorné látky, nýbrž kvalitní dobře tepelně zpracovaný plátek masa. Důležité je doplňovat grilované pokrmy velkým množstvím zeleniny. Konzumujte ke grilovanému masu různé zeleninové saláty.
Nezapomínejte dbát na kvalitu masa a především v letních měsících na jeho skladování!