Je karob zdravější než kakao nebo čokoláda?
Vášeň v čokoládě můžete obohatit o zdravější variantu a tou je karob. Jako je tomu ale všude, tak i u karobu platí, všeho s mírou.
Co je to karob?
Karobový prášek i sirup se získávají u plodů legendárního stromu, kterému se říká takzvaný svatojánský chleba neboli rohovník obecný.
Podle Bible se prý karobovými lusky živil sv. Jan Křtitel na poušti, a dobře dělal. Pokud je to pravda tak, nejen že si musel pochutnat, ale získal kromě spousty energie z obsažených cukrů i důležité proteiny a velké množství vápníku a dalších minerálů. Z lusků karobu se rozemletím získává karobový prášek nebo se dá o něco složitější metodou vyrobit také karobový sirup. Karob je znám svou sladkostí a příjemnou chutí.
S karobem se v dnešní době setkáte především při záměně za kakao či čokoládu.
Kam se hodí karob?
Karob je přirozené sladidlo, které obstojně nahradí čokoládu s kakaem. Využít se dá při pečení koláčů, muffinů nebo cukroví. Hodí se na pudingy a polevy. Možnost zaměnění karobu za kakao či čokoládu a také dokonce místo mouky ocení jak alergici, tak i ti, kteří chtějí mlsat zdravěji.
Blahodárné účinky
- Karob se tradičně využívá jako pomocník k lepšímu trávení, k napravení žaludečních problémů a při průjmových onemocněních
- Karobový sirup účinně vyrovnává hladinu krevního cukru, což jistě ocení lidé s cukrovkou
- Je výborným prostředkem k získání energie. Rozpuštěný ve sklenici studené vody jej kdysi dávno farmáři užívali jako obdobu dnešních energetických nápojů.
- Karobový prášek je bohatým zdrojem vlákniny, která spolu s vysokým obsahem ligninu a polyfenolů váže nadbytečné žaludeční kyseliny a pomáhá při trávení a vylučování.
- Účinně snižuje hladinu cholesterolu a chrání tak před civilizačními chorobami.
- V posledních letech se karob dobře uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin určených pro nemocné celiakií
- Díky vysokému obsahu vápníku se užívá jako doplněk stravy při osteoporóze
- Neobsahuje kofein
- Obsahuje více vlákniny, vápníku, sodíku, vitamínu A, C, E než kakao
Karob vs. kakao
Karob
- Sladší – není potřeba pokrmy doslazovat
- Na rozdíl od kakaa nevyvolává především u dětí hyperaktivitu a poruchy spánku
- Neobsahuje teobromin – vhodné pro alergiky na čokoládu
Kakao
- Víc hořké – pokrmy se musí ještě doslazovat
- Může vyvolávat hyperaktivitu a poruchy spánku u dětí
- Je více návykové
Je karob zdravější, než kakao?
Karob popravdě neobsahuje méně cukru, než kakao. Tahle mylná informace nejspíš vznikla nejspíš proto, že karob je přirozeně sladký a při jeho využívání není nutné už tolik doslazovat. Naopak se může chlubit o něco málo vyšším obsahem cukru, než kakao. A s energetickou hodnotou jsou na tom jak karob, tak kakao úplně stejně. Výhoda karobu ale spočívá v tom, že má nižší obsah tuků (0,7g/100g, kakao 15g/100g), více vlákniny, vitamínů a na rozdíl od kakaa po konzumaci nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale snižuje cholesterol.
Absence kofeinu
Na rozdíl od čokolády neobsahuje karob žádné stimulanty.
čokoládě můžete najít třeba theobromin, který má podobné účinky jako kofein. Vekou výhodou je tedy u karobu absence kofeinu. Nemůžete si na něm vytvořit závislost, jako na čokoládě.
Nepůsobí hyperaktivitu, náhlý nárůst a následný úbytek energie a další nežádané efekty kofeinu.
Dostupnost karobu
Karob je k sehnání ve větších marketů a snad v každé zdravé výživě, či zdravém koutku v obchodě. Na trhu jsou také dva jeho typy. A to světlý a tmavý. Tmavý karob se déle praží, je tak tmavší a také je o něco více hořký, oproti světlému. Karob se většinou prodává v 200g pytlích za zhruba 30-40 Kč a nebo ve větším 500g balení za cca 80 Kč. Karob po otevření ideální dobře uzavírejte nebo přesypte do dózy s víčkem a uskladněte, určitě se vám jen tak rychle nezkazí.
Jednoduchý čokoládový koláč s karobem
Ingredience:
- 100g hořké kvalitní čokolády
- 100g bílé čokolády
- 4-5 lžic karobu
- 250 g másla
- 3-4 lžíce javorového nebo jiného sirupu
- 100g hladké kvalitní mouky
- 2 lžičky prášku do pečiva
- 3 vejce
- 50g nasekaných mandlí
- máslo nebo mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Připravte si vodní lázeň, ve které rozpustíte máslo s nalámanou čokoládou.
- Předehřeje troubu na 180 °C a smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva, karob a mandle.
- Až bude čokoláda s máslem rozpuštěná, odstavte z plamenu a nechte vychládnout. Přidejte sirup, pak suché ingredience a nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce.
- Těsto nalijte do vymazané formy.
- Pečte zhruba 25 minut.