Je karob zdravější než kakao nebo čokoláda?

Vášeň v čokoládě můžete obohatit o zdravější variantu a tou je karob. Jako je tomu ale všude, tak i u karobu platí, všeho s mírou.

Co je to karob?

Karobový prášek i sirup se získávají u plodů legendárního stromu, kterému se říká takzvaný svatojánský chleba neboli rohovník obecný.

Podle Bible se prý karobovými lusky živil sv. Jan Křtitel na poušti, a dobře dělal. Pokud je to pravda tak, nejen že si musel pochutnat, ale získal kromě spousty energie z obsažených cukrů i důležité proteiny a velké množství vápníku a dalších minerálů.  Z lusků karobu se rozemletím získává karobový prášek nebo se dá o něco složitější metodou vyrobit také karobový sirup. Karob je znám svou sladkostí a příjemnou chutí.

S karobem se v dnešní době setkáte především při záměně za kakao či čokoládu.

Kam se hodí karob?

Karob je přirozené sladidlo, které obstojně nahradí čokoládu s kakaem. Využít se dá při pečení koláčů, muffinů nebo cukroví. Hodí se na pudingy a polevy. Možnost zaměnění karobu za kakao či čokoládu a také dokonce místo mouky ocení jak alergici, tak i ti, kteří chtějí mlsat zdravěji.

Blahodárné účinky

  • Karob se tradičně využívá jako pomocník k lepšímu trávení, k napravení žaludečních problémů a při průjmových onemocněních
  • Karobový sirup účinně vyrovnává hladinu krevního cukru, což jistě ocení lidé s cukrovkou
  • Je výborným prostředkem k získání energie. Rozpuštěný ve sklenici studené vody jej kdysi dávno farmáři užívali jako obdobu dnešních energetických nápojů.

  • Karobový prášek je bohatým zdrojem vlákniny, která spolu s vysokým obsahem ligninu a polyfenolů váže nadbytečné žaludeční kyseliny a pomáhá při trávení a vylučování.
  • Účinně snižuje hladinu cholesterolu a chrání tak před civilizačními chorobami.
  • V posledních letech se karob dobře uplatňuje při výrobě bezlepkových potravin určených pro nemocné celiakií
  • Díky vysokému obsahu vápníku se užívá jako doplněk stravy při osteoporóze
  • Neobsahuje kofein
  • Obsahuje více vlákniny, vápníku, sodíku, vitamínu A, C, E než kakao

Karob vs. kakao

Karob

  • Sladší – není potřeba pokrmy doslazovat
  • Na rozdíl od kakaa nevyvolává především u dětí hyperaktivitu a poruchy spánku
  • Neobsahuje teobromin – vhodné pro alergiky na čokoládu

Kakao

  • Víc hořké – pokrmy se musí ještě doslazovat
  • Může vyvolávat hyperaktivitu a poruchy spánku u dětí
  • Je více návykové

Je karob zdravější, než kakao?

Karob popravdě neobsahuje méně cukru, než kakao. Tahle mylná informace nejspíš vznikla nejspíš proto, že karob je přirozeně sladký a při jeho využívání není nutné už tolik doslazovat. Naopak se může chlubit o něco málo vyšším obsahem cukru, než kakao. A s energetickou hodnotou jsou na tom jak karob, tak kakao úplně stejně. Výhoda karobu ale spočívá v tom, že má nižší obsah tuků (0,7g/100g, kakao 15g/100g), více vlákniny, vitamínů a na rozdíl od kakaa po konzumaci nezvyšuje hladinu cukru v krvi, ale snižuje cholesterol.

Absence kofeinu

Na rozdíl od čokolády neobsahuje karob žádné stimulanty.

 čokoládě můžete najít třeba theobromin, který má podobné účinky jako kofein. Vekou výhodou je tedy u karobu absence kofeinu. Nemůžete si na něm vytvořit závislost, jako na  čokoládě.

Nepůsobí hyperaktivitu, náhlý nárůst a následný úbytek energie a další nežádané efekty kofeinu.

Dostupnost karobu

Karob je k sehnání ve větších marketů a snad v každé zdravé výživě, či zdravém koutku v obchodě. Na trhu jsou také dva jeho typy. A to světlý a tmavý. Tmavý karob se déle praží, je tak tmavší a také je o něco více hořký, oproti světlému. Karob se většinou prodává v 200g pytlích za zhruba 30-40 Kč a nebo ve větším 500g balení za cca 80 Kč. Karob po otevření ideální dobře uzavírejte nebo přesypte do dózy s víčkem a uskladněte, určitě se vám jen tak rychle nezkazí.

Jednoduchý čokoládový koláč s karobem

Ingredience:​​

  • 100g hořké kvalitní čokolády
  • 100g bílé čokolády
  • 4-5 lžic karobu
  • 250 g másla
  • 3-4 lžíce javorového nebo jiného sirupu
  • 100g hladké kvalitní mouky
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • 3 vejce
  • 50g nasekaných mandlí
  • máslo nebo mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

  1. Připravte si vodní lázeň, ve které rozpustíte máslo s nalámanou čokoládou.
  2. Předehřeje troubu na 180 °C a smíchejte v míse mouku, prášek do pečiva, karob a mandle.
  3. Až bude čokoláda s máslem rozpuštěná, odstavte z plamenu a nechte vychládnout. Přidejte sirup, pak suché ingredience a nakonec vmíchejte rozšlehaná vejce.
  4. Těsto nalijte do vymazané formy.
  5. Pečte zhruba 25 minut.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.