Kozí mléko a výrobky z něj

Dodnes se u mnoha horských národů kozí máslo s bylinkami používá jako součást spousty léčebných mastí. Dlouhodobě známé léčebné účinky kozího mléka jsou také podloženy vědeckými studiemi.

Kozí mléko a jeho hlavní přednosti:

  • onemocnění trávicího traktu – zásaditější charakter a vyšší neutralizační kapacita kozího mléka blahodárně působí na lidské tělo
  • stres a migrény –ženy, které trpí migrénou, se často zcela vyléčí nebo se jejich stav výrazně zlepší po zaměněné kravského mléka a výrobků z něj za výrobky z mléka kozího.
  • alergie – Často při vzniku dětských alergií se největší důvod přičítá kaseinu, což je bílkovinná frakce, která se nalézá v kravském mléce. Lidská populace je v 60 až 70 % případů alergická na tyto bílkoviny. Kozí mléko má odlišné složení, je tak přijímáno bez problémů, a to nejen u dětí, ale i u dospělých.
  • revmatické bolesti – kozí mléko oplývá protizánětlivými účinky, posiluje imunitní systém.
  • kožní alergie –pomáhají koupele v syrovátce doplněné o stravování s vyloučením kravského mléka a výrobků z něj
  • prevence nádorových onemocnění –  organismus kozy je schopen si vytvářet účinné protilátky a nikdy neonemocní rakovinou. Podobné výsledky jsou i u pozorování pacientů, kteří pravidelně pili kozí mléko

Kozí mléko má jiné složení tuků než mléko kravské. Má nejblíž k mateřskému mléku, díky tomu je pro tělo lehce stravitelné. Všechny tyto pozitivní vlastnosti se přenášejí do kozích sýrů. Výrobky z kozího mléka lze samozřejmě využít všude tam, kde byste použili ty kravské.

Výrobky z kozího mléka

  • Kozí mléka
  • Kozí jogurty
  • Kozí sýry
  • Tvarohové krémy
  • Syrovátkové nápoje

Výhody kozího mléka proti kravskému

  • Obsahuje o 10 % méně laktózy
  • Kozí mléko se rychleji tráví – složením se podobá mateřskému mléku
  • Obsahuje dvojnásobné množství vitamínu A
  • Na 100ml obsahuje o 10% méně kalorií, tuku  cukrů a také méně cholesterolu
  • V kombinaci s ostatními obsaženými látkami podporuje imunitu a má celou řadu blahodárných účinků

Oblíbené kozí sýry

Kozí sýr ještě do nedávna nebyl tak často vyhledáván a konzumován, jak je tomu dnes a většinou byl výsadou spíše gurmánů. Nyní se stal nepostradatelnou složkou zdravé stravy a také se celosvětově produktů z kozího mléka prodává více než z mléka kravského. Kozí sýry mají výhodu, dají se konzumovat ve všech stupních zralosti. A to od delikátně jemných čerstvých sýrů, často také obohacené o příchuť až po pikantně suché kousky, které se skoro rozpadají. Čerstvé kozí sýry bývají obvykle nazývány pur chèvres, a bývají vyrobené výhradně z kozího mléka. Polotvrdé a tvrdé obsahují často i podíl kravského nebo ovčího mléka.

Jako je tomu u většiny sýrů, mají i ty kozí svou sezónu. Ideálním obdobím je jaro a léto, kdy kozy produkují nejchutnější mléko. Důležité je také skladování sýrů a dodržení předepsané teploty a vlhkosti při zrání.

Pach kozích sýrů

Mnoho lidí odrazuje od konzumace kozích výrobků právě jejich specifické aroma. Jestli s touto zvláštní vůní máte problém, je dobré sáhnout po úplně čerstvém výrobku a nejlépe v biokvalitě. Takový sýr má nejdéle dvoutýdenní dobu spotřeby a je tedy bez konzervantů, sladký a zcela neutrální. Zráním kozí vůně zesílí a zvýrazní, protože se uvolní a rozvinou se všechny aromatické složky.

Kozí sýr při hubnutí

Při dietě vybírejte kozí sýry s obsahem tuku v sušině kolem 40 %. Také ale sledujte, kolik sušiny samotný sýr má. Třeba u mladých čerstvých sýrů nevadí o něco vyšší podíl tuku v sušině, protože jí neobsahují celkově tolik. Jednoduše řečeno, čím tvrdší sýr, tím méně vody v sobě má a více kalorií tak obsahuje.

Kozí sýry také oplývají výbornou vlastností, podporují totiž spalování tuků. Také působí blahodárnými účinky na sliznici žaludku a střev, uklidňují jejich podráždění, které vzniká stresem a nevhodnou stravou. Pak vám trávicí systém lépe pracuje.

Druhy kozího sýru:

  • Čerstvé – měkké sýry, které zrají krátce a jsou ideální pro hubnutí. V lednici vydrží přes 14 dní a skvěle se hodí k listovým salátům.
  • Tvarůžky –pro hubnutí velmi výhodné díky nízkému obsahu tuku a vysokému podílu hodnotných živin. Také si je můžete zkusit vyrobit z kozího mléka doma.
  • S plísní – zrající kozí sýry existují v mnoha variantách od bílé plísně na povrchu až po vnitřní modrou plíseň typu niva. Hodí se zejména k těstovinám.
  • Typu Gouda – u tvrdých sýrů sledujte pozorně podíl tuku a opět upřednostněte mladé druhy s dobou zrání do 1 roku. Bývají méně slané.
  • Pařené – vydrží v ledničce až 30 dní a mají téměř univerzální použití od salátů až po zapékání. Paření je jedna z nejpřívětivějších úprav sýrů, a to i při redukční dietě.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.