Kravské mléko – ano, nebo ne? Řiďte se signály těla!


Dříve narozené ročníky pamatují mléčné svačiny ve škole. Mléko se tehdy masově propagovalo. Když ho dítě nechtělo, dospělí mu hrozili, že bude mít špatné zuby i kosti. Dnes už je postoj ke konzumaci kravského mléka naštěstí mnohem tolerantnější. Už nejste za exoty, když mléko z nějakých důvodů odmítáte a nikdo vám ho se vztyčeným prstem nevnucuje. Jak si stojí dnes kravské mléko v našem jídelníčku?
Zatímco dříve se kravské mléko považovalo za nenahraditelný zdroj vápníku pro masy lidí, dnes už je všeobecně známo, že jsou potraviny, které vápníku obsahují srovnatelné nebo i větší množství. Potravinou s vysokým obsahem vápníku je například mák – obsahuje ve 100 gramech až 12 krát více vápníku. Navíc vápník najdete třeba v mase.
Pokud dodržujete skutečně pestrý jídelníček, nedostatkem vápníku zcela jistě trpět nebudete, i když se kravskému mléku vyhnete. Argument, že vápník získáte jedině z kravského mléka, proto rozhodně neobstojí. Ovšem mléko je velmi dobrým zdrojem bílkovin, které k životu potřebujete. I ty se ale dají získávat z různých zdrojů. Například v budoucnosti se zřejmě stane velkým zdrojem proteinů hmyz, nebo také mořské řasy.
Intolerance a alergie na mléko
Co vlastně v kravském mléce najdete? Jsou to bílkoviny, mléčný cukr čili laktóza, mléčný tuk, vitamíny rozpustné v tucích jako A, D a E, vitamíny B komplex. Dále jód, selen, zinek, draslík, fosfor, hořčík a samozřejmě už probíraný vápník. Živin je tedy poměrně dost, ale všechny najdete i v jiných potravinách. Otázka, zda pít či nepít mléko by tedy měla být otázkou potřeby a volby.
U nás máme výhodu, že jsme na pití mléka za stovky nebo dokonce tisíce let poměrně adaptovaní a stejně dlouhou dobu jsou mléčné výrobky nedílnou součástí našeho jídelníčku. Většině lidí proto nepůsobí jejich trávení potíže. Přesto i u nás se samozřejmě vyskytuje intolerance laktózy nebo alergie na proteiny (kasein) v mléce. V takovém případě je třeba mléko z jídelníčku jednoznačně vyřadit.
Existují zeměpisné oblasti, kde je intolerance laktózy poměrně rozšířená, například jihovýchod Asie, střední a jižní Amerika, střední a jižní Afrika. Zdejší obyvatelé nejsou na kravské mléko adaptováni, v průběhu stovek nebo dokonce tisíců let ho nepili. Nelze ale rozhodně říci, že by kvůli tomu jejich zdraví nějak trpělo. Bílkoviny, vitamíny a minerály obsažené v mléce přijímali jiným způsobem.
Poměrně častá je alergie na kravské mléko také u kojenců. Proto se nedoporučuje nasadit mléko dříve než v cca 9. měsíci věku. Obsah bílkovin a sodíku je v něm asi 4 krát vyšší než u lidského mateřského mléka, což působí potíže. Postupně ale stravitelnost stoupá a třeba 2-3 leté děti si s mlékem poradí.
Rostlinná mléka přináší alternativu
Naštěstí jsou už i široké veřejnosti k dispozici informace o tom, že kravské mléko má své alternativy. Stále více lidí vyzkoušelo rostlinná mléka a pochopilo jejich přednosti. Oblíbené je například domácí kokosové mléko. Například jedním kokosem pokryjete přibližně pětinu doporučené denní dávky vápníku pro lidské tělo. Vzhledem k tomu, že mléko je vyrobeno z mnohem většího množství kokosů, nahradíte kokosovým mlékem spotřebu vápníku bez nejmenších potíží. Kromě toho v něm najdete vitamín A, B komplex, dále vitamín E. Z minerálů nechybí sodík, železo, draslík, zinek. Jde i o zdroj vlákniny a obsahuje nenasycené a nasycené mastné kyseliny. Jedinou nevýhodou je, že má vysokou energetickou hodnotu. Proto pozor na kalorie z domácího kokosového mléka, pokud chcete hubnout.
Další plnohodnotnou náhradou kravského mléka je mandlové mléko. V mandlích najdete všechny důležité živiny, od bílkovin přes tuky až po sacharidy. Ačkoli tuky tvoří více než polovinu hmotností mandle, ze 45 % se jedná o nenasycené mastné kyseliny – omega 6 mastné kyseliny velmi prospěšné pro vaše tělo. Navíc i zde je obsah vápníku ve 100 gramovém množství než u kravského mléka. Kromě toho mandlové mléko neobsahuje cholesterol, což se o kravském mléku rozhodně říci nedá. Dále v mandlovém mléce najdete vitamíny B1, B6, E. Také je zde hodně hořčíku pro vaši nervovou soustavu, draslík, fosfor a železo.
V nabídce jsou i další rostlinná mléka: ovesné, sójové či makové mléko. Jak se celkově liší rostlinná mléka, jako je zmíněné ovesné či makové mléko, od mléka kravského? Především nemají tolik nasycených tuků. Na druhou stranu ale mají více sacharidů. Záleží hlavně na vás, zda budete kravské mléko pít, nebo dáte-li přednost rostlinným alternativám. Pokud ale obtížně trávíte mléko, s fermentovanými mléčnými výrobky na tom budete mnohem lépe. Ty totiž neobsahují mléčný cukr. Proto váš trávicí trakt nejspíš bez potíží zvládne bílý jogurt, ale s mlékem bude bojovat. Řiďte se proto signály svého těla, které vám napoví, zda kravské mléko ano nebo ne. A pokud chcete dopřát játrům v noci odpočinek, nepijte mléko pozdě večer.