Kysané zelí, když se káď se do paneláku nevejde a sklenice je malá…
Kysané zelí je opravdovým receptem na elixír života. Je výborným zdrojem vitaminu C a dalších zdraví prospěšných látek. Jelikož ale většina dostupných druhů v obchodních řetězcích obsahuje i různé konzervanty, je určitě lepší si vyrobit vlastní zelí.
Blahodárné účinky zelí
- prevence proti nachlazení
- Blahodárně působí proti onemocnění trávicího traktu a různým formám zhoubných onemocnění
- Optimalizuje krevní tlak
- Napomáhá při špatné plodnosti
- Působí preventivně proti zácpě
- Snižuje pravděpodobnost onemocnění močových cest a gynekologických problémů
- Podporuje detoxikaci těla a krvetvorbu
Kysané zelí a jakákoliv jiná kvašená zelenina obsahuje tzv. probiotické kultury. Řadí se tak mezi probiotika, což jsou látky produkující kyselinu mléčnou. Ta podporuje vstřebávání vápníku a železa. Rovněž napomáhají při obnově poškozené tlustého střeva a napomáhají trávení bílkovin a cukrů.
Když se káď se do paneláku nevejde a sklenice je malá…
Obyvatelé rodinných domků to budou mít určitě jednodušší. V domcích je k dispozici sklep či chladná chodba, a tak nic nebrání tomu, zelí ve velkém naložil do keramického soudku – tzv. zelňáku. Zelňáky se vyrábí v různých velikostech a bývají k dostání v prodejních galeriích keramiky, prodejnách s užitou keramikou nebo v obchodech se zahrádkářskými potřebami.
Pokud nemáte možnost zelí ve větším množství uskladnit nebo si je děláte jen tak pro radost, tak postačí například mini kvašák z kameniny s objemem jednoho litru.
Výroba domácího kysaného zelí
Budete potřebovat: zelí, sůl (20 g soli na 1 kg zelí), kmín, zavařovací sklenice s víčky omnia nebo potravinářskou fólii a gumičku
K zelí můžete kromě kmínu a soli přidat i cibuli, feferonky nebo třeba křen.
Postup:
Pečlivě si umyjte ruce, sklenice, pracovní plochu a jeden velký hrnec na promíchání zelí. Zelí rozčtvrťte a odstraňte z něj košťály. Nakrouhejte ho (u menšího množství to hravě zvládnete jen nožem, na větší množství už se hodí krouhač) a ve velkém hrnci zelí promíchejte se solí a kmínem. Nechte 2–3 hodiny odstát a poté ho namačkejte do připravených sklenic. Zelí je potřeba co nejvíce stlačit, aby pustilo šťávu a zároveň bylo ve sklenici co nejméně vzduchu. Neplňte zelí až úplně dovrchu, protože se mírně zvedne.
Zavíčkujte sklenice nebo je přetáhněte fólií a zajistěte gumičkou a podložte něčím, do čeho může unikat případná přebytečná tekutina. Nyní nechte na tmavém místě při pokojové teplotě 7 až 10 dnů kvasit, poté už můžete přemístit do chladu (který proces kvašení zpomaluje.
Užitečné tipy
- Kdyby byl ve sklenici během kvašení nedostatek tekutiny, stačí svařte vodu se solí v poměru 20 g soli na 1 litr vody a tímto roztokem zelí po vychladnutí přelít.
- Na výrobu domácího zelí skvěle poslouží neprůhledný plastový kbelík, který zabrání přístupu světla.
- Kmín je dobrý proti nadýmání, leckdo si ale také zelí neumí představit bez proužků cibule.
- Dalším přísadám se meze nekladou: zkuste i jablka (ty urychlují proces kvašení), křen, kopr, česnek, feferonky, mrkev, ředkev či dokonce čerevnou řepu.
Pokud nemáte čas na přípravu zelí domácího, tak vybírejte ze sortimentu dostupného v supermarketech pozorně. Na etiketě byste měli najít složení: zelí (nebo i další druhy zeleniny), kmín (případně i jiná koření) a sůl. Nic víc. Žádné konzervanty či jiné přidané látky. Účinné látky se ničí také pasterizací. Pokud chcete plně využít účinků zelí, nepoužívejte ho ani do teplé kuchyně. Tepelná úprava ničí enzymy probiotických kultur.
Léčivý salát vhodný k detoxikaci
Postup: 3 lžíce kysaného zelí smíchejte se lžičkou rozemletého lněného semínka, lžičkou rozemletého konopného semínka a lžičkou konopného oleje. Salát je vhodný k detoxikaci.