Tuk z avokáda vám na břiše pneumatiky neudělá
Avokádo je skutečně na první pohled trochu zvláštní. Jestliže sbíráte odvahu ho koupit a zkusit s ním podniknout nějaká kouzla v kuchyni, rozhodně se nenechte odradit tím, že jste nic podobného ještě nejedli. Protože jak se říká, všechno je jednou poprvé.
Zdravé tuky vám neškodí
Vaši pozornost si avokádo rozhodně zaslouží, a když díky našim radám budete vědět, co s ním, máte skvělý doplněk jídelníčku. Tvrzení, že v ovoci najdete spoustu vitamínů a také řadu minerálů, už je obehraná písnička, která nikoho nepřekvapí. Ovšem avokádo má v oblasti ovoce navrch. Nejenom, že v něm najdete vitamíny, ale obsahuje i tuky. „Brr,“ možná se teď oklepete hrůzou, protože máte strach z toho, že už tak jíte více tuků, než je zdrávo pro vaši štíhlou linii. Ale pozor. Tentokrát jde o zdravé tuky.
Nenasycené kyseliny jsou pro vás požehnáním
I když u avokáda tvoří až 80 % celkové hmoty dužiny plodu tuk, nemusíte se ani na chvilku obávat toho, že se vám zvýší cholesterol. Sníte-li totiž třeba dvacet deka avokáda, rozhodně to není totéž, jako kdybyste zbaštili stejné množství tučného vepřového. Právě naopak. Dokážeme vám to úplně jednoduše a povíme si, jaké je složení tuků obsažených v jednom plodu avokáda:
-
Více než 60 % mononenasycených mastných kyselin
-
Asi 10 % polynenasycených mastných kyselin
-
A konečně na nepříliš zdravé nasycené připadá jenom 15 % objemu veškerého tuku
Výborně nahradíte ryby
Vysoký obsah nenasycených mastných kyselin avokádo posouvá do kategorie velmi zdravých potravin vhodných pro hubnutí. A potravin, které mají v sobě tolik nenasycených mastných kyselin, je poměrně málo. Patří mezi ně třeba ryby a olej z nich.
Velmi nízká konzumace ryb a mořských plodů způsobuje, že máme u nás těchto kyselin ve stravě velice málo. Jestliže jíte ryby jen s největším sebezapřením, potřebujete nenasycené mastné kyseliny nahradit z jiných zdrojů. Nabízí se právě tento druh ovoce. Avokádo a zdraví spolu proto velmi úzce souvisí.
Ovoce, které snižuje krevní tlak
Jaké další vlastnosti má avokádo?
-
Dokáže pozitivně ovlivnit hladinu cholesterolu v krvi, odbourat „špatný“ cholesterol a naopak podpořit „hodný“ cholesterol.
-
Zabraňuje vzniku krevních sraženin, které jsou obzvlášť nebezpečné.
-
Umí mírně ředit krev.
-
Snižuje krevní tlak.
Z výčtu jednoznačně vyplývá, že pokud vám lékař po minulém odběru krve hlásil, že máte zvýšený cholesterol a varoval vás před konzumací tučných potravin, pro avokádo by to platit nemělo. Naopak, měli byste si ho dopřát ve zvýšené míře, stejně tak pokud trpíte vysokým krevním tlakem a srdečně-cévními problémy. Po avokádu se rozhodně netloustne, vaše prvotní zděšení z vysokého obsahu tuků můžeme vyvrátit.
Stane se z vás rys ostrovid
Výhodou je i to, že plod dobře zasytí. Kromě zmiňovaných tuků v něm najdeme i určitý podíl bílkovin, sacharidů a vlákniny. Je zároveň dobrým zdrojem draslíku, fosforu, hořčíku, vápníku. Obsahuje i nepatrná množství mědi, zinku, železa, sodíku. Patří mezi vitamínové bomby, protože v dužině nechybí vitamíny A, B1, B2, B3, B5, B6, B7, C, E a K. A to ještě není všechno. V téhle podivné hrušce najdete třeba i lutein, látku zabraňující degeneraci vašeho zrakového ústrojí.
Nepíchejte v obchodě do plodů
Ovšem jestliže jste se s tímto ovocem ještě nikdy nesetkali, pravděpodobně budete v obchodě nad přepravkou s velkými zelenými hruškami krčit rameny. Co s nimi? Jak jíst avokádo? A vůbec, proč je cedulka avokádo jak u těch velkých zelených hrušek, tak u těch fialových? Odpověď je jednoduchá, i avokáda totiž existuje spousta druhů, odhadem asi 15. V našich obchodech většinou uvidíte hlavně dvě z nich.
-
Odrůda Fuerte má hladší zelenou slupku.
-
Odrůda Hass se většinou vyznačuje hrbolatou hnědou až hnědofialovou slupkou.
Jíst a dobře upravovat se dají obě, důležité ale je vybrat si správně dozrálé ovoce. Dostatečná zralost se pozná podle toho, že když na plod lehce máčknete prstem, měl by se v něm utvořit malý několikamilimetrový důlek. Tím vás ale nenabádáme osahávat v obchodě avokáda, protože tím přispíváte k jejich znehodnocení. Klidně si kupte trochu tužší plod a počkejte, než vám doma dojde.
Zdravá svačinka s guacamole
Stačí vyzkoušet nějaké recepty na přípravu avokáda a určitě podlehnete kouzlu tohoto exotického ovoce. Základem vašeho receptáře by se rozhodně měla stát pomazánka z avokáda. Na mysli máme slavnou guacamole, neboli avokádovou pastu. Mexičané si na ní pochutnávají už od 16. století.
Připravuje se přitom naprosto jednoduše: avokádo omyjete, podélně rozpůlíte a vydlabete z něj lžičkou dužinu. Rozmačkáte ji vidličkou na pastu, kterou lehce osolíte a máte základ. Podle chuti ale můžete přidat i další ingredience, třeba trochu chilli, nasekanou cibulku, prolisovaný stroužek česneku, trošku limetkové šťávy. Klidně si pastu můžete namazat na celozrnný rohlík a udělat si zdravou svačinku.
Skvělý regulátor krevního cukru
Pokud stále ještě váháte, zda-li vám může exotický plod ovoce pomoci, možná vás přesvědčí vědecké studie. Ta, která roku 2013 vyšla v Nutrition Journal, říká, že lidé, kteří pravidelně avokádo konzumují, mají nižší hmotnost a zároveň jsou dobře saturovaní například hořčíkem a draslíkem. Tyto závěry ostatně potvrzuje i další studie, která proběhla na univerzitě Loma Linda na jihu Kalifornie. Navíc uvádí, že avokádo úspěšně reguluje hladinu krevního cukru a tlumí pocit hladu.