Zázvor pomáhá zrychlit metabolismus

Patří mezi ně i zázvor. I když jde vlastně jenom o doplněk používaný jako koření a přísada do různých jídel, má naprosto neopominutelné účinky na naše zdraví a tělesnou hmotnost.

Nepřímý vliv na hubnutí

Zázvor a jeho účinky na hubnutí jsou zajímavou kapitolou zdravé výživy. Pokud si ale myslíte, že se budete prostě dopovat zázvorem a díky tomu zhubnete rázem dvacet kilo, samozřejmě se mýlíte. Tak jednoduché to pochopitelně není, i když by to mnozí z nás zcela určitě uvítali.

Na snižování hmotnosti má zázvor jenom nepřímý vliv. Ovšem podporuje v lidském těle celou řadu funkcí, které hubnutí usnadňují. Proto pokud se pokoušíte o to, shodit nějaké to kilo, rozhodně nezapomínejte na zázvor a zařaďte ho do svého jídelníčku. V čem tkví přínos zázvoru?

Účinek rostliny objevila čínská medicína

Přínosné účinky zázvoru pro lidský organismus jako první odhalila čínská medicína už přibližně před 3000 lety. Využívá ho velice úspěšně jako přírodní lék.

Obrovský význam má v prevenci a léčení nachlazení. Čaj ze zázvoru je proto velice oblíbený v podzimním sychravém a zimním počasí. Účinně pomáhá i při žaludečních nevolnostech. Jaký mechanismus ale ovlivňuje hmotnost?

Zázvor se vyznačuje ostrou a pálivou chutí, která může být pro toho, kdo ho konzumuje poprvé také velice nepříjemná. Musí si na ni zvyknout, což se většinou podaří až po určité době pravidelné konzumace.

Spalujte aktivně kalorie

Ovšem význam pálivé chuti zázvoru zvyšuje jeho důležitost v oblasti hubnutí. Tato pálivá chuť úspěšně zahřívá organismus. Tím pádem funguje pro nastartování spalování, pozitivně působí na trávení v žaludku a ve střevech, což má příznivý vliv na celkový metabolismus. Zjednodušeně řečeno zázvor pomáhá rozpohybovat náš zlenivělý metabolismus.

Obecně lze říci, že pálivá jídla jsou při hubnutí užitečná tím, že zvyšují tělesnou teplotu, což je dobré pro velmi aktivní spalování kalorií.

Podporuje krevní oběh a snižuje cholesterol

Ovšem s hubnutím souvisí i další účinky. Často se používá jako koření do jídel. Slouží v nich jako antibakteriální složka. Kromě toho pozitivně působí na krevní oběh. Je prokázáno i to, že snižuje cholesterol v krvi. Obě dvě zmíněné vlastnosti, tedy podpora krevního oběhu a ovlivňování hladiny cholesterolu samozřejmě mají kladný vliv na metabolismus.

Můžeme zmínit i perličku, a sice skutečnost, že posilování krevního řečiště funguje ve všech orgánech lidského těla, a proto je zázvor i účinným afrodisiakem.

Široké využití v kuchyni

Zázvor a hubnutí oceníte i ve své kuchyni. Můžete si pravidelně připravovat zázvorový čaj, což se dozajista projeví lepší imunitou a vyšší odolností vůči nachlazení v zimě a v přechodných obdobích.

To ale není ani zdaleka všechno. Používejte zázvor i jako koření například při pečení masa. Jde o naprosto běžnou součást asijských jídel, takže pokud občas zavítáte do čínské restaurace, určitě jste se s ním setkali. Připravit si třeba kuře nebo kachnu na zázvoru ale můžete i doma. Vynikající je také nakládaný zázvor, který slouží jako příloha k suši.

Proti problémům dýchacích cest poslouží výborně také kandovaný zázvor, který můžete cucat jako bonbon, pokud nebude mít pro vás příliš silnou chuť. Zkuste si uvařit zázvorový sirup a pravidelně ho popíjet.

Pijte čaj třikrát denně

Zázvorový čaj můžete připravovat jak z čerstvého kořene, tak i ze sušeného, který zpravidla mívá okrovou až tmavě žlutou barvu. Pokud máte zázvor sušený, použijte na čtvrt litru vody zhruba půl kávové lžičky prášku. V případě čerstvého zázvoru ho nastrouhejte na čtvrt litru vody přibližně polovinu malého kávového šálku. Zalívejte vše horkou vodou a následně slaďte medem (ovšem med vkládejte až do vlažného čaje, jinak přijdete o jeho léčivé látky). Čaj se dá popíjet jak teplý, tak i studený, ideální je, pokud to budete dělat třikrát denně, tak maximalizujete jeho účinky.

Pozor na příliš vysoké dávkování

Nejspíše se vám vkrádá na mysl také otázka, zda nemůže být přílišná konzumace této látky spojena s nějakými riziky. Ano, i v tomto případě platí všeho s mírou, i když zde nejsou žádné toxické účinky. Ovšem přemíra zázvoru může způsobit podráždění žaludku.

Dalším příznakem toho, že jste to se zázvorem přehnali, může být pálení žáhy a průjem. Musíme ale zdůraznit, že většina lidí snáší zázvor jak v pokrmech, tak i v nápojích velice dobře.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.