5 receptů na podzimní zeleninové polévky
Kořeněná dýňová polévka
Krémové dýňové polévky jsou potěšením nejen pro gurmány ale i pro estetiky. Snad každého dokáže potěšit jejich krásná oranžová barva, která spolehlivě zažene podzimní splíny. Oranžová barva dýní ale není jen pro okrasu, znamená také, vysoký obsah luteinu, tedy žlutooranžového barviva se silnými antioxidačnímu účinky.
Dýňových polévek existuje velké množství a zpravidla se jedná o rychlé a jednoduché recepty. Vyzkoušejte jeden z nich.
Ingredience
- 1 dýně Hokaido
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 3 cm kořene zázvoru
- 200 ml kokosového mléka
- 1 lžička kari
Postup
Výhoda dýně Hokaido je v tom, že se nemusí loupat. Stačí ji dobře omýt, zbavit semínek a nakrájet na menší kostičky. Cibuli i česnek zbavte slupky a nakrájejte nadrobno. Také kousek zázvorového kořene oloupejte a nastrouhejte najemno.
Když máte vše připraveno, zpěňte cibuli a česnek na troše olivového oleje nebo malém kousku másla. Když cibule začne zlátnout, přidejte zázvor, lžičku kari a poté přisypte nakrájenou dýni. Dobře vše promíchejte a zalijte kokosovým mlékem a případně zřeďte vodou nebo předpřipraveným zeleninovým vývarem tak, aby byla dýně ponořená. Nechte provařit, dokud dýně nezměkne, odstavte z plotny a rozmixujte tyčovým mixérem do hladka. Na závěr ochuťte podle libosti.
Podávejte zlehka zakápnuté olejem.
Krémová brokolicová polévka
Brokolice je zelenina hojně doporučovaná odborníky na výživu. Proč? Obsahuje velké množství prospěšných látek jako například významný podíl vitamínu C, dále vitamín E a minerální látky. Brokolice podporuje dobrou činnost trávicího ústrojí a díky obsahu vlákniny a minimu sacharidů by ji měl využít každý, kdo drží redukční dietu.
Lehká brokolicová polévka jistě zachutná i vám.
Ingredience
- 1 brokolice
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 2 vařené mrkve/brambory/červená čočka
- parmazán
Postup
Uvařené mrkve, brambory, čočku nebo vše dohromady si rozmixujte na kaši. Touto směsí na závěr polévku zahustíte.
Cibuli a česnek si oloupejte a nakrájejte nadrobno. Obojí zpěňte na troše oleje a nechte rozvonět. Poté přidejte nakrájenou brokolici, zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem a nechte povařit maximálně 5 minut, aby neztratila barvu.
Poté přidejte připravenou zeleninovou kaši, provařte asi 3 minuty, odstavte z plotny, vše dobře rozmixujte tyčovým mixérem a dochuťte.
Brokolicový krém můžete servírovat s opraženými semínky, parmazánem a opečenou celozrnnou bagetkou.
Tip: Pro výhodný nákup se vyplatí využít sezónní období, kdy je i brokolice v akci za nízké ceny.
Pikantní fazolová polévka
Luštěniny jsou poměrně nenápadné ale pro zdravý jídelníček nezbytné potraviny. Existuje celá řada nejrůznějších druhů fazolí a jejich cena je velmi příznivá. Fazole jsou proto jasným důkazem toho, že zdraví nás nemusí stát mnoho úsilí a finančních prostředků.
Fazole jsou nízkokalorické a obsahují řadu prospěšných látek. Pro svůj vysoký obsah rostlinných bílkovin jsou téměř nezbytnou součástí vegetariánských jídelníčků.
Fazolové polévky jsou lahodné a velmi výživné.
Ingredience
- 200 g bílých fazolí
- 1 kousek kvalitní uzeniny (například pikantní klobásy)
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 lžíce rajského protlaku
- sladká paprika
- špetka chilli
- zakysaná smetana
Postup
Fazole si namočte přes noc do studené vody. Druhý den je uvařte v čerstvé neosolené vodě do měkka.
Zatím si připravte zeleninu. Cibuli a česnek oloupejte, nakrájejte najemno a dejte osmahnout na troše oleje do zlatova. Poté přidejte nakrájenou uzeninu a opečte. Když je uzenina opečená přisypte špetku chilli, zaprašte sladkou paprikou, vmíchejte lžíci rajského protlaku, přidejte uvařené fazole a zalijte vodou nebo zeleninovým vývarem. Nechte společně několik minut prohřát, okořeňte a můžete podávat s kopečkem zakysané smetany.
Tip: Do základu polévky můžete podle chuti přidat i libovolnou zeleninu (například rajčata, brambory nebo papriky).
Sladká rajská polévka
Rajčata jsou velmi oblíbená zelenina, která má všestranné využití i v kuchyni. Rajská jablíčka jsou navíc zdrojem vitamínu C a antioxidantů biotinu a niacinu. Mají nízký obsah kalorií a očistné účinky, takže se dobře hodí při detoxikaci organismu.
Výhodou rajských polévek je jejich příjemná chuť, kterou mají v oblibě i děti.
Ingredience
- 500 g rajčat
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 rajčatový protlak/konzerva sekaných rajčat
- bobkový list
- tymián
- perník
Postup
Rajčata nejdříve spařte horkou vodou, zbavte slupky a nakrájejte na kostičky. Poté si na kapce olivového oleje orestujte na jemno nasekanou cibuli a česnek. Když obojí zezlátne, přidejte připravená rajčata, celé balení kvalitního rajského protlaku nebo sekaných rajčat, bobkový list a trochu tymiánu.
Dobře promíchejte, podlijte vodou nebo zeleninovým vývarem a nechte několik minut provařit. Poté vyndejte bobkový list, odstavte z plotny a celou směs rozmixujte tyčovým mixérem. V případě potřeby můžete zahustit nastrouhaným perníkem. Na závěr dochuťte solí, pepřem, třtinovým cukrem a citronovou šťávou.
Jemná špenátová polévka
Špenát není výsadou Pepka námořníka, prospěšný může být pro každého z nás. Výhodou špenátu jsou zejména karotenoidy, tedy silné antioxidanty příznivé zejména pro dobrý zrak. Významný je také obsah vitamínu K, který je důležitý pro dobrou funkci srážlivosti krve a zdravé kosti.
Špenátová polévka v podzimních měsících dodá tělu mnoho užitečných látek.
Ingredience
- 200 g listového špenátu
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- 1 velká jemně nastrouhaná vařená brambora
- sladká smetana
- bylinky na ozdobu
Postup
Nejdříve si oloupejte cibuli a česnek a nakrájejte na drobné kousky. Když vše zezlátne přidejte špenát, vmíchejte nastrouhanou bramboru a podlijte vodou nebo domácím zeleninovým vývarem.
Vařte asi 3 minuty, aby špenát neztratil barvu, poté odstavte z plotny a pečlivě rozmixujte tyčovým mixérem a ochuťte podle libosti.
Na talíři můžete ozdobit kapkou sladké smetany a bylinkami. Podávejte s celozrnným pečivem.