Báječné recepty: Papriky, jak je neznáte

Salát z paprik a cizrny se zálivkou z pečeného česneku

Paprika se vyznačuje celou škálou tvarů a velikostí. Od sladkých, až k pálivým odrůdám, od kapií až po chilli papričky. Plody papriky kromě chuti mohou lidem pomoci i s některými zdravotními problémy. Kladně působí na pleť, vlasy či nehty. Pozitivní vliv mají také na zrak. Podílí se rovněž na lepším zdraví cév a zároveň na lepší krvetvorbě.

Lahodný zdravý salát z paprik a cizrny se zálivkou z pečeného česneku se hodí jako zdravá večeře, ale můžete ho připravit i jako přílohu k masu. Dobrou chuť.

Ingredience

Zálivka

  • 1 ks středně velká palička česneku
  • 60 ml citronové šťávy
  • 5 ml dijonské hořčice
  • 125 ml olivového oleje
  • Nasekaná čerstvá petrželka
  • Nasekaná čerstvá pažitka

Salát

  • 2 ks červené papriky
  • 2 ks žluté paprika
  • 1 plechovka vařené cizrna
  • 100 g feta sýru
  • Řeřicha nebo polníček

Postup přípravy

Česnekové paličce odřízněte špičku. Pokapejte olivovým olejem, zabalte do alobalu a dejte na pekáč. Rozpůlené papriky dejte na pekáč a také pokapejte olejem. Pečte v předehřáté troubě na 200 °C asi 30–40 minut, až bude česnek úplně měkký.

Vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Papriky vyndejte z trouby dříve, jakmile začnou lehce černat. Dejte je do mísy, přikryjte potravinářskou fólií a nechte je asi 10 minut zapařit.

Vymačkejte z palice změklé stroužky česneku do kuchyňského robota. Přidejte šťávu z citronu, hořčici a olivový olej a umixujte na hladký dresink. Přelijte do servírovací misky a vmíchejte nasekanou petrželku a pažitku.

Odstraňte z paprik slupku a nakrájejte je na proužky. V míse smíchejte s propláchnutou a okapanou cizrnou, nalámaným sýrem feta a řeřichou či polníčkem. Dochuťte solí a čerstvě mletým pepřem. Podávejte s dresinkem. Pokud bude mít recept úspěch, vyzkoušejte také cizrnový salát s žampióny.

Zdravé plněné papriky

Proč je paprika tolik zdraví prospěšná? Červená paprika obsahuje téměř čtyřikrát více vitamínu C než citrony nebo pomeranče. Obsahuje přibližně 2 % vlákniny. Díky neobyčejně vysokému obsahu antioxidačních vitamínů, které chrání buňky před mutagenními účinky karcinogenů, přispívá dokonce k prevenci rakoviny. Ještě zvažujete její konzumaci?

Plněné papriky zná asi každý. Tento recept se však liší od klasiky nejen náplní, ale také tepelným zpracováním. Na místo pečených paprik se zde používá dušení, které zachová veškeré vitamíny a minerály. Vyzkoušejte.

Ingredience

  • 2 široké papriky
  • 1 cibule
  • 2 větší mrkve
  • 3 větší brambory
  • Pepř
  • Koření na gyros

Postup přípravy

Nakrájíme si cibuli na kostičky a dáme ji orestovat. Zatím si nastrouháme mrkev a dáme vařit brambory ve slupce a dusit papriky. Mrkev přidáme k cibuli a podusíme. Když se nám uvaří brambory, oloupeme je a rozmačkáme. Přidáme je k mrkvi, spojíme a trochu opečeme. Vzniklou směsí plníme papriky.

K plněným paprikám můžete uvařit rajskou omáčku s rýží. Plněné papriky však můžete podávat i samostatně jako chuťovku.

Papriková polévka

Máte rádi papriky, ale nemáte k dispozici zahrádku? Nevadí, vyzkoušejte si papriky vypěstovat na balkóně. Od ledna do poloviny února začíná výsev paprik. Je to velmi náročná rostlina, proto je třeba poskytnout jí velkou péči a ideální podmínky pro vývoj. Paprice nesvědčí chlad ani výkyvy teplot.

Papriková polévka patří mezi fantastické recepty, které dodá nezaměnitelnou chuť pečená zelenina a skvělou strukturu opražené nasekané ořechy s jarní cibulkou. Delikatesa bez zbytečných kalorií.

Ingredience

  • 750 g kapie
  • 1 ks chilli paprička
  • 500 g čerstvých rajčat
  • 200 g lilku
  • 150 g cibule
  • Zeleninový vývar
  •  2–3 stroužky česneku
  • 100 g másla
  • 200 g kešu oříšky
  • 100 g jarní cibulky
  • 5 g sladké mleté papriky
  • Tymián
  • Sůl, čerstvě namletý pepř

Postup přípravy

Rozehřejte si troubu na 160 °C. Na pekáč položte papriky, lilek a nakrojená rajčata. Pečte cca 25 minut. Kešu dejte do trouby. Pečte cca 15 minut do hezké hnědé barvy. Nakrájejte jarní cibulku. Vychladlé opečené kešu rozdrťte v hmoždíři s kapkou olivového oleje. Rozdrcené a osolené kešu smíchejte s jarní cibulkou a dejte stranou.

Oloupejte cibuli a nakrájejte ji na malé kostičky. Nechte zesklovatět. Přisypte červenou papriku a zvolna orestujte. Zalijte vodou nebo vývarem. Z trouby vyndejte rajčata a vykoupejte je ve studené vodě. Vyřízněte „bubáka“ a vhoďte do základu polévky. Papriky s lilkem vyndejte z trouby. Očistěte, oloupejte a vložte do základu polévky. Směs chvilku povařte a následně rozmixujte na jemný krém.

Dochuťte česnekem, solí, pepřem, tymiánem, případně papričkou habanero. Pokud se vám bude zdát polévka kyselá, doslaďte ji cukrem.

Pomazánka z pečených paprik

Na trhu je nespočet nejrůznějších druhů paprik a každým rokem přibývají nové a nové odrůdy. Pro začátečníky je například vhodná chutná a sladká odrůda „Balkónovka“, které odrůdě se ale raději vyhnout? Je to nejpálivější paprika světa – Carolina Reaper. Na Scovilleho stupnici dosáhla více než dva miliony bodů. Pro srovnání, odrůda papriky kapie se pohybuje od nuly do sto bodů.

Tohle je výborná vegetariánská pomazánka. Nejenže je plná voňavých ingrediencí, ale poskytuje množství vitaminu C, beta karotenu a vápníku. Se salátkem s mrkví a křupavým chlebem je to ideální oběd.

Ingredience

  • 2 ks červené papriky
  • ½ ks červené cibule
  • 2 lžíce olivového oleje
  • Čerstvé bazalkové lístky
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g mascarpone
  • 1 lžička pesta  ze sušených rajčat
  • Čerstvá citronová šťáva
  • Černý pepř

Postup přípravy

Předehřejte troubu na 200 °C, papriky (nakrájené na velké kusy) a nasekanou cibuli dejte do pekáče, pokapejte olejem a pečte 30 minut, až budou papriky měkké.

Nechte pár minut vychladnout, pak přesuňte směs do mixéru. Přidejte bazalku, zbývající ingredience mixujte, dokud nevznikne hladká pasta. Vychlaďte. Podávejte s rozpečeným ořechovým nebo semínkovým chlebem a salátem.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.