Batáty: nejoblíbenější recepty ze sladkých brambor
Batáty neboli sladké brambory se těší čím dál větší oblibě. Díky své nasládlé chuti a širokému využití v kuchyni si získaly nejen příznivce zdravé výživy. Připravte si tyto nejoblíbenější recepty na batáty.
Proč jíst batáty?
Sladké brambory se na území Evropy dostaly z Ameriky, dokonce dříve než brambory klasické. Poměrně brzy se dostaly i do Asie, kde tamější obyvatelé tvrdí, že se u nich lidé dožívají vyššího věku. Batáty totiž obsahují množství vitamínů, které mají blahodárné účinky na zdraví. Snad jedinou jejich nevýhodou je vyšší obsah kalorií oproti bramborám klasickým. A možná ještě to, že cena za batáty je vyšší než za obyčejné brambory. Určitě se ale vyplatí je do zdravého jídelníčku zařadit.
Vyzkoušejte účinnou dietu KetoDiet!Účinky batátů na zdraví:
- Snižují vysoký krevní tlak
Sladké brambory jsou bohaté na draslík, který prospívá při snižování krevního tlaku.
- Snižují hladinu cholesterolu
Batáty obsahují rostlinné steroly a pektin, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu. Jsou tak ideální potravinou do cholesterolové diety. Trápí vysoký cholesterol a chcete ho snížit přirozeným způsobem? Přečtěte si, jak by měla vypadat cholesterolová dieta.
- Posilují imunitu
Pomáhají posilovat náš imunitní systém díky tomu, že obsahují množství antioxidantů, například vitamín C, E a betakaroten. Zdravý jídelníček s dostatkem ovoce a zeleniny by měl zajistit, že budete mít těchto důležitých látek dostatek.
- Pozitivně ovlivňují zrak
Batáty mají vysoký obsah betakarotenu, který se v lidském těle přeměňuje na vitamin A, nepostradatelný pro zdravý zrak. Betakaroten ve spojení s jinými látkami je známý také jako bojovník proti některým druhům rakoviny.
- Zdroj energie
Díky obsahu vlákniny a komplexních sacharidů jsou batáty kvalitním zdrojem energie. Komplexní sacharidy se postarají o to, aby se energie uvolňovala postupně a nedošlo k prudkému nárůstu cukru v krvi. Kromě toho jsou sladké brambory bohaté na vitamíny skupiny B, které se na tvorbě energie přímo podílejí. Vitamíny skupiny B jsou známé i díky tomu, že pomáhají v boji proti nespavosti, depresi, stresu a také zlepšují koncentraci.
- Prevence proti zácpě a žaludečním vředům
V případě těchto problémů je důležité přijímat více vlákniny v potravinách. Právě batáty patří mezi potraviny, které mají vlákniny dostatek. Vláknina v potravinách také snižuje hladinu cholesterolu.
Tip: Potřebujete doplnit některé vitamíny či minerály? Vyzkoušejte prémiové doplňky stravy ADVANCE nutraceutics.
Batáty a jejich pěstování
Sladké brambory jsou náročnější na teplo. Jejich pěstování je rozšířeno zejména v okolí Středozemního moře, kde jsou největší evropské plantáže. U nás se pěstují ve vinařských oblastech, při poklesu teploty pod 7 °C se ale jejich růst zastavuje. Proto se u nás batáty pěstují spíše k dekorativním účelům. I tak si ale můžete vypěstovat na zahradě vlastní batáty ze sazenic.
Batáty sazenice
Přestože batáty v mnohém připomínají brambory, způsob jejich pěstování je odlišný. Brambory se totiž rozmnožují vegetativně hlízami, zatímco batáty se rozmnožují klíčky. Pokud chceme pěstovat batáty, potřebujeme sazenice batátů. Výsadba sazenic batátů probíhá obvykle od začátku května do konce června. Batáty potřebují dostatek prostoru a hlavně slunce – nesnášejí mráz a teploty pod 5 °C.
Nakupujeme batáty – cena a kde je koupit
Sladké brambory dnes běžně seženete snad v každém větším obchodě. Cena za batáty se pohybuje okolo 60 Kč za 1 kg. V akci je ale určitě seženete i za nižší cenu. Pokud se však chcete pustit do jejich pěstování a zajímají vás spíše sazenice batátů, pochodíte lépe na internetu než v kamenných obchodech. Cena za sazenice batátů se liší v závislosti na tom, kolik si jich chcete koupit. Ve větším množstvím samozřejmě vyjdou levněji.
Jak připravovat batáty – recepty
Nejlepší je konzumovat batáty přímo spolu se slupkou. Obsahují totiž množství živin jako třeba nerozpustnou vlákninu, která pomáhá například proti obezitě nebo zácpě. Batáty chutnají skvěle upečené v troubě, díky tomu navíc uvolňují cukry a škroby a naše tělo z nich tak lépe získá betakaroten. Hodí se ale i na vaření, připravit z nich můžete například batátové pyré. Dají se z nich připravit dobroty jako jsou chipsy, hranolky nebo batátové placky.
Nebojte se se sladkými bramborami experimentovat. Můžete z nich připravit jak přílohu například k masu, tak výbornou polévku či omáčku na těstoviny. Jelikož mají batáty sladkou chuť, dají se použít i na přípravu dezertů a sladkých jídel. Receptů s batáty je opravdu hodně. Níže najdete ty nejoblíbenější.
Batátové placky s cuketou
Batátové placky jsou jedním z těch receptů, které si ihned zamilujete. Nevyžadují totiž žádnou extra složitou přípravu, jsou zdravé a hlavně výborně chutnají. Podobně jako batátové placky si můžete připravit i jiné zeleninové nebo luštěninové placky, třeba cizrnové placky, které jako bonus obsahují i vysoký obsah bílkovin. Můžete jimi nahradit maso a připravit si třeba domácí vegetariánský burger. Jako příloha k masitým pokrmům se pak hodí jak batátové placky, tak i klasické bramborové placky.
Cizrnu i další zdravé potraviny koupíte zdeCo potřebujete:
- 1 větší batát
- 1 cuketa
- 3 vejce
- 100 g parmezánu
- mouka či škrob na zahuštění
- sůl
- pepř
Postup:
Rozehřejte si troubu na asi 200 °C. Batát, cuketu a parmezán nastrouhejte nahrubo. Poté přidejte vejce a mouku podle potřeby, osolte a opepřete. Z hmoty vytvarujte tenčí batátové placky a pečte dozlatova, 30-40 minut. Batátové placky se dají připravit samozřejmě i na pánvi. Doporučujeme podávat bramborové placky s česnekovým jogurtovým dipem.
Plněné batáty
Výborný recept na batáty, který je navíc skoro bez práce. Na náplň můžete použít prakticky cokoliv, co máte rádi. Feta sýr můžete například nahradit opečenou cizrnou, žervé či tofu. Tofu je však lepší předem upravit, samotné totiž nemá moc výraznou chuť, na rozdíl od feta sýru. Na internetu najdete plno lákavých tofu receptů. Inspirovat se můžete i v našem článku zaměřeném přímo na tofu recepty.
Co potřebujete:
- 4 batáty
- olivový olej
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 100 g listů baby špenátu
- 50 g feta sýru
- 1 lžíce dýňových semínek
- 1 lžíce slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
Postup:
V troubě rozehřáté na 200 stupňů upečte 4 vidličkou propíchané batáty. Pečte je asi 40-50 minut, dokud nebudou měkké. Mezitím si na pánvi zahřejte olivový olej a osmažte na něm cibule nakrájené na kolečka a česnek. Potom přihoďte baby špenát a míchejte, dokud špenát neztratí teplem tvar. Odstavte z ohně. Přidejte feta sýr, semínka a podle chuti okořeňte solí a pepřem. Upečené batáty rozřízněte na polovinu. Jejich vnitřek jemně rozmačkejte vidličkou a vložte připravenou náplň. Povrch můžete polít vámi vybraným dresinkem.
Nadýchané batátové pyré
Batátové pyré můžete podávat jako přílohu například k masu či rybě místo klasického bramborového pyré a ozvláštnit tak váš rodinný oběd. Kromě masa se k pyré hodí třeba i cizrnové placky nebo zeleninové karbanátky. Díky jemné nasládlé chuti si batátové pyré určitě oblíbí i ti nejvybíravější malí strávníci.
Co potřebujete:
- 2 batáty
- 1 pl máslo
- 100 ml mléko
- 1 stroužek česneku
- 1 pl parmezánu
- sůl
Postup:
Batáty oloupejte, nakrájejte na kostičky a uvařte v osolené vodě s prolisovaným česnekem. Vařte asi 15-20 minut, dokud budou měkké. Uvařené batáty sceďte, přidejte máslo, ohřáté mléko, parmezán a tyčovým mixérem vymixujte na hladké pyré. Pro přípravu můžete použít i drtič na brambory. Na závěr ochuťte solí a můžete podávat.
Jednoduché batátové chipsy
Recept na jednoduchou a zdravou pochoutku na zobání třeba při sledování filmu nebo na večer s přáteli. Můžete je také servírovat jako přílohu k domácímu burgeru. Domácí burger je určitě zdravější varianta toho kupovaného ve fast foodu. Máte totiž pod kontrolou, co do něj dáte.
Co potřebujete:
- 2 batáty
- sůl
- olivový olej
Postup:
Batáty nakrájejte na co nejtenčí plátky, můžete použít kráječ. Dejte je na plech a pokapejte olivovým olejem. Pečte v troubě při 180 stupních dozlatova.