Bramboračka: Recept jako od babičky!
Babiččina bramboračka
V chladem zimním počasí není nic lepšího, než připravit si chutnou polévku, která vás zevnitř zahřeje a zároveň i zasytí. Přesně takovou polévkou je bramboračka! Vyzkoušejte si tento recept na tradiční bramborovou polévku se sušenými houbami.
Ingredience:
- 800 g brambor
- 200 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- hrst sušených hub
- 100 g másla
- 4 pl hladké mouky
- 1 cibule
- špetka soli
- špetka nového koření
- špetka pepře celého
- špetka sušeného česneku
- špetka sušené majoránky
- 2 l vody
Postup:
Sušené houby namočte do teplé vody. Mezitím si očistěte veškerou zeleninu a nakrájejte ji na menší kousky. Ve větším hrnci na másle orestujte cibuli. Po chvíli přidejte mouku, chvíli opékejte a zalijte vodou. Do vroucí vody přidejte houby, brambory a všechnu kořenovou zeleninu. Okořeňte kořením, osolte a vařte dokud bude veškerá zelenina měkká. Ke konci vaření přidejte prolisovaný česnek.
Bramboračka s pohankou
Pohanka v tomto receptu slouží jako ingredience na zahuštění. Kromě toho že bramboráčky ozvláštní svou specifickou chutí, má i řadu blahodárných účinků na naše zdraví. Posiluje imunitu, pomáhá s hubnutím a krevním tlakem. Přečtěte si o pohance a o tom, jak ji můžete využívat více.
Ingredience:
- 2 hrnky čerstvých hub
- 3 brambory
- 3 mrkve
- ½ celeru
- 1 petržel
- 1 cibule
- olivový olej
- 5 lžic pohankové lámanka
- kmín
- mořská sůl
- pepř celé
- 3 stroužky česneku
- 1,5 l vody
- majoránka
Postup:
Houby nakrájejte na kostičky, zeleninu spolu s bramborami oloupejte a nakrájejte na menší kousky. Nakrájenou zeleninu orestujte v hrnci na másle. Po chvíli přidejte opláchnutou pohankovou lámanka a opékejte do zlatova. Přidejte kmín, sůl, celý pepř, houby, brambory a zalijte vroucí vodou. Polévku vařte přibližně 15 až 20 minut, dokud bude vše měkké. Nakonec ještě ochuťte prolisovaným česnekem a majoránkou.
Dietní bramborová polévka
Bramboračka nebo bramborová polévka může být chutným pokrmem i při dietním jídelníčku. Na této kombinaci s květákem si určitě pochutnáte.
Ingredience:
- 300 g brambor
- 200 g květáku
- 1 cibule
- 1 mrkev
- 1 petržel
- 1 celer
- 4 lžíce zeleného hrášku z plechovky
- 2 lžíce ovesných vloček
- olej
- sůl
- majoránka
- mletá sladká paprika
- petrželka
Ingredience:
Veškerou zeleninu omyjte a nakrájejte na malé kousky. Vložte do hrnce a zalijte vodou tak, aby bylo vše ponořené. Zeleninu vařte, dokud bude měkká. Před koncem vaření přidejte hrášek, koření, ovesné vločky, olej a nechte vše ještě jemně ohřát. Podávejte s nasekanou petrželkou.
TIP: Vyzkoušejte další recepty na chutné polévky, jakými je gulášová, fazolová či špenátová polévka.
Bramboračka s masovými knedlíčky
Ingredience:
- 250 g mletého vepřového masa
- 3 lžíce strouhanky
- ¾ lžičky soli
- ½ lžičky majoránky
- 1 lžička sušené zeleninové směsi
- 4 stroužky česneku
- 1 vejce
- 800 g brambor
- 1 hrnek sušených hub
- kořenová zelenina (cibule, pórek, mrkev, celer)
Postup:
Začněte přípravou Masové knedlíčky. Do misky vložte maso, strouhanku, ¼ lžičky soli, ½ lžičky majoránky, 1 lžičku sušené zeleninové směsi, 2 prolisované stroužky česneku a vejce. Směs dobře promíchejte a rukama vytvořte malé knedlíčky. Do hrnce dejte 2,5 l vody, umyté a nakrájené brambory, sůl, houby, zeleninu a masové knedlíčky. Polévku vařte, dokud bude vše měkké. Na závěr přidejte 2 stroužky prolisovaného česneku, povařte ještě 2 minuty a můžete podávat.
Bramboračka na kyselo se smetanou
Bramboračka je typickou českou polévkou. Jak to již s tradičními národními pokrmy bývá, v každé části země si lidé zvyknou bramboráčky připravovat jinak. V některých částech je typické připravovat si bramboráčky na kyselo, vyzkoušejte to i u vás doma.
Ingredience:
- 20 g sušených hub
- 500 g brambor
- sůl
- 2 lžíce hladké mouky
- 200 ml zakysané smetany
- 20 g másla
- ocet
- petrželka
Ingredience:
Houby nakrájejte na malé kousky a brambory na kostičky. Vložte je do hrnce s vařící vodou, osolte a vařte. Smetanu si smíchejte s moukou a přimíchejte k poloměkké bramborám. Vařte, dokud budou brambory měkká. Polévku zjemněte máslem a ochuťte petrželkou.
Krémová bramboračka
Ingredience:
- 4 lžíce olivového oleje
- 4 plátky slaniny
- 3 šalotky
- 1 stroužek česneku
- 1,5 kg brambor
- čerstvý tymián
- 1 lžička čerstvé majoránky
- muškátový oříšek
- 250 ml smetany
Postup:
V hrnci na rozpáleném oleji opečte nakrájenou slaninu do křupava. Pokud bude opečená, vyberte ji a položte na stranu. Do hrnce vložte trošku více oleje, šalotku, česnek, brambory, tymián, majoránku a chvíli opékejte. Po chvíli zalijte 2 litry vody a přisypte špetku muškátového oříšku. Vše vařte přibližně 20 minut. Na závěr vmíchejte smetanu a polévku rozmixujte tyčovým mixérem. Podávejte ozdobenou opečenou slaninou a majoránkou.