Cuketový perník
Perník je jeden z nejstarších a nejpoužívanějších dezertů v české kuchyni, dokonce jsme se s ním potkávali už od dětství. Kdo by neznal např. „Perníkovou chaloupku“? Naštěstí s námi zůstal až do dospělosti a nyní máme možnost si tento pamlsek dopřávat podle svého uvážení. Co ale upéci něco nového, třeba cuketový perník? Zdravé dezerty jsou velmi populární díky své vitamínové složce, nízkokalorickému příjmu a skvělé chuti. Fitness recepty holt patří k dnešnímu trendu.
Připravili jsme pro Vás tři zdravé perníky z cukety a na konci sladkou tečku v podobě netradičního cuketového perníku s jogurtem. Pokud by se Vám cukety přemnožily, nezoufejte. Vyzkoušejte další recepty z cukety, které si prostě zamilujete.
Hrnkový cuketový perník
Cukety patří k naší nejoblíbenější prázdninové zelenině. Nejchutnější a nejkvalitnější jsou malé až středně velké plody do 25 cm. Jednoduše se zpracovávají a buchty z cukety jsou díky tomu krásně vláčné. Pokud si je chcete zpestřit, můžete do těsta přidat hrozinky či sušené brusinky.
Ingredience
- 1 hrnek žitné celozrnné mouky
- 2 hrnky pšeničné celozrnné mouky
- 1 hrnek třtinového cukru
- 3/4 hrnku rostlinného oleje
- 3 vejce
- 3 hrnky jemně strouhané cukety
- 1 lžička sody na pečení
- 1 prášek do pečiva
- 2-3 lžíce pravého kakaa
- vanilka (extrakt, semínka, vanilkový cukr)
- 1 lžička mleté skořice
- 1 lžička mletého nového koření
- 1-2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička mletého kardamonu
- špetka soli
- kůra z jednoho bio citrónu
- 2-3 lžíce chia semínek
Postup
Předehřejte troubu na 160°C . Na pečení můžete použít velký plech nebo třeba dvě formy na biskupský chlebíček, jen doba pečení bude o trošku delší. Plech si vymažte nebo vyložte pečícím papírem.
Nastrouhejte cuketu na jemném struhadle. Šťávu, kterou pustí, neslévejte. V tomto receptu využijete cuketu úplně celou. Přidejte vejce, olej, semínka, citrónovou kůru a dobře promíchejte.
V druhé míse smíchejte všechny zbývající “suché” ingredience. Nyní můžete propojit obě směsi a vzniklé těsto dát rovnou na plech a do předehřáté trouby.
Pečte 20-25 minut, záleží na formě, kterou použijete. Díky testu se špejlí poznáte, zda je cuketová buchta hotová. Nemělo by na ní zůstávat tekuté těsto.
Cuketový perník fitness
S tímto receptem se opravdu nemusíte bát přebytečných kalorií. Cuketa má velmi nízkou energetickou hodnotu. Obsahuje kolem 91 % vody, jen trochu vlákniny a pouze kolem 4 % sacharidů.
Ingredience
- 300 g špaldové mouky – 300 g cukety
- 30 g kakaového proteinu – 1 lžíce medu
- 2 lžíce kakaa – Hořká čokoláda 90%
- 1 lžíce skořice
- 1 prášek do pečiva
- 2 ks vejce
Postup
Nejprve smícháme mouku, protein, kakao, skořici a prášek do pečiva. Přiklepneme vejce a vše rozšleháme.
Nakonec přidáme rozpuštěný kokosový olej, vodu, cuketu, promísíme a osladíme dle chuti. Vzniklé těsto vlijeme do vymazané a vysypané formy. Pečeme cca 20 min v rozehřáté troubě na 180°C.
Upečený perník polijeme rozpuštěnou čokoládou a necháme vychladnout.
Dietní cuketový perník – vegan, bez lepku
Upečený perník má výbornou hutnou konzistenci. Je vhodný pro vegany a s použitím rýžové mouky i pro celiaky. Šestina koláče má cca 216 kalorií, takže je ideální položkou do Vašeho jídelníčku na hubnutí.
Ingredience
- 2 malé cuketky (nastrouhané/rozmixované)
- 1 banán (rozmačkaný vidličkou)
- 1 hrnek třtinového cukru
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce koření do perníků
- 2 hrnky rýžové mouky
- 1 kypřící prášek do perníku
Postup
Smícháme základní potraviny – cuketu, banán, cukr a kakao v jedné míse. Ve druhé mouku, kořeni a prášek do pečiva.
Postupně vmícháváme sypké ingredience do cuketového základu. Dle potřeby naředíme trochou vody.
Dáme na cca 35 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
Cuketový perník s jogurtovou polevou
Ingredience
- 2 hrnky polohrubé mouky – 2 lžíce kakaa
- 1 hrnek cukr písek – 2 lžíce rumu
- 1 hrnek cukety (nahrubo strouhaná) – pikantní mameláda
- 1/2 hrnku mléka (podle potřeby i více) – poleva:
- 1/2 hrnku oleje – 1 řecký bílý jogurt (200 g)
- 2 vejce – 2 čokolády ledové kaštany
- 2 lžíce povidel
- lžička koření do perníku
- 1 prášek do perníku
Postup
V míse zamícháme všechny suroviny do polotekutého těsta. Pečeme na pečícím papíru ve vyhřáté troubě na 180 st.
Zchladlou buchtu potřeme marmeládou.
Na polevu si rozpustíme čokoládu nad párou a vmícháme jogurt. Natřeme na buchtu a necháme vychladit.