Gulášová polévka, fazolová polévka, špenátová polévka: Recepty na polévky z lokálních surovin
Už naši předkové si oblíbili husté a syté polévky, které je během chladných měsíců navíc i zahřály. Mezi typické polévky patří gulášová, fazolová, špenátová nebo také i rychlá polévka z červené čočky. A kterou z nich vyzkoušíte vy?
Gulášová polévka
Gulášová polévka má velké množství variací. Můžete si ji připravit s masem, ve veganské verzi nebo například s hlívou ústřičnou. Inspirujte se dalšími recepty a to třeba rovnou na guláš!
Ingredience:
- 500 g mletého masa
- 1 pl vepřového sádla
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 ks červené papriky
- 300 g pasírování rajčat
- 4 brambory
- mletá červená paprika
- chilli koření
- oregano
- sůl
- pepř
Postup:
V hrnci rozehřejte sádlo a opečte na něm nadrobno nasekanou cibuli. Po chvíli přidejte k cibuli mleté maso. Využít můžete mix vepřového a hovězího masa nebo si vybrat jen jeden druh podle vlastní chuti.
Maso osolte, opepřete všem pepřem a opékejte přibližně 5 minut. Poté přidejte na proužky nakrájenou papriku, prolisovaný česnek a na kostičky nakrájené brambory. Vše dobře promíchejte, zalijte pasírování rajčaty a vodou. Polévku přiveďte k varu a vařte přibližně 25 minut. Na závěr polévku ochuťte solí a pepřem podle chuti a můžete podávat.
Podávejte s čerstvým celozrnným pečivem. A jak vybrat to kvalitní? I s tím vám rádi pomůžeme!
Pikantní fazolová polévka s masem
Ingredience:
- 300 g oblíbených fazolí
- 1 kg uzených žebírek
- 6 brambor
- 1 cibule
- 2 pl hladké mouky
- olej
- 1 pl mleté červené papriky
- pepř
- sůl
- chilli papričky dle chuti
Postup:
Uzené žebírka uvařte ve vodě do měkka. Pak je vyberte, maso obereme od kosti a nakrájejte na malé kousky. Do vývaru z žebírek vložte předem namočené fazole a když budou poloměkké, přidejte nakrájené brambory a chilli papričky dle chuti. Na pánvi si připravte jíšku smícháním oleje, cibule, hladké mouky a mleté červené papriky. Jíšku přelijte k polévce, přidejte nakrájené maso, sůl a pepř podle chuti a chvíli povařte.
Polévku podávejte s čerstvým pečivem.
Fazolová polévka se sladkými bramborami
Sladké brambory neboli batáty patří díky svým blahodárným účinkům mezi velmi zdravé a vyhledávané potraviny. Zařaďte je do svého jídelníčku například přípravou této chutné fazolové polévky!
Ingredience:
- 150 g malých bílých fazolí
- 350 g sladkých brambor
- 2 mrkve
- 0,5 dl rajčatového protlaku
- 1 cibule
- ½ pl kokosového oleje
- sůl
- vývar / voda
- mletá sladká paprika
- kurkuma
- mleté chilli koření
Postup:
Fazole si předem namočte, ideálně na celou noc. V hrnci si na oleji osmažte nakrájenou cibuli, přidejte fazole, osolte a chvíli opékejte. Po chvíli přidejte nakrájenou mrkev, mletou papriku, kurkumu a dále opékejte. Potom přidejte rajčatový protlak a polévku zalijte vývarem. Vařte přibližně 30 minut.
Přidejte nakrájené batáty, osolte a přidejte chilli podle chuti. Vařte, dokud nebudou všechny ingredience měkké. Na závěr vezměte tyčový mixér a na pár vteřin s ním zajíždějte do polévky, nemixujte ji ale celou! Staří rozmixovat jen polévky, díky čemuž polévka zhoustne.
Špenátová polévka s krupicovými noky
Ingredience:
- 500 g špenátu
- 250 ml smetany
- dětská krupice
- máslo
- 1 vejce
- 1 cibule
- 4 stroužky česneku
- olivový olej
- špetka sůl
- voda
- pepř
Postup:
V hrnci rozpalte olivový olej a opečte na něm nadrobno nakrájenou cibuli, česnek a špenát. Podlijte polévku vodou či vývarem a nechte vařit. Když začne polévka získávat krémovou konzistenci, přidejte sůl, pepř a smetanu. Vařte přibližně 5 minut.
Mezitím si připravte noky. Smíchejte krupici s máslem v poměru 2: 1, více krupice než másla. Přidejte vajíčko, špetku soli a důkladně promíchejte. Halušková směs by měla být mazlavá. Noky naházejte do vařící se polévky a nechte je uvařit. Poté můžete polévku podávat.
TIP: Přečtěte si více o špenátu a o tom, kde všude ho můžete v kuchyni použít.
Rychlá polévka z červené čočky
Ingredience:
- 200 g čočky
- 1 cibule
- 3 stroužky česneku
- 100 g uzeného masa
- 2 pl oleje
- 2 brambory
- mletý kmín
- mletá červená paprika
- bobkový list
- pepř
- sůl
- sušené chili
- majoránka
Čočku si předem namočte do vody ideálně na 3 až 8 hodin. Cibuli a maso nakrájejte na drobné kousky a v hrnci opražte na rozpáleném oleji. Po chvíli přidejte sůl, mletý kmín, pepř, červenou papriku, bobkový list, scezené čočku a vše zalijte vodou.
Bramboračka
Skromná polévka už jen ze své podstaty. Zároveň ale perfektně vystihuje českou kuchyni, kdy i z mála se dá udělat něco moc dobrého!
Ingredience:
- 500 g brambor
- 125 g mrkve
- 100 g celeru
- 100 g petržele
- 1 cibule
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce másla
- 2 lžíce mouky
- 1 lžíce majoránky
- 1 hrst sušených hub
- 1/2 lžičky kmínu
- sůl
Postup:
Sušené houby dejte do misky a zalijte vlažnou vodou (asi 250 ml). Nechte houby změknout a poté je sceďte (vodu z hub uschovejte) . Kořenovou zeleninu oloupejte a nakrájejte na malé kostičky. Cibuli oloupejte a nasekejte nadrobno. Česnek oloupejte a připravte k následnému prolisování. Brambory oloupejte a nakrájejte na kostky (asi 1 cm).
V hrnci rozehřejte máslo. Přidejte kořenovou zeleninu, osolte a pomalu restujte dozlatova. Vmíchejte cibuli a nechte zesklovatět. Zaprašte moukou, promíchejte a nechte zezlátnout.
Přidejte brambory, namočené houby, vodu z hub, sůl, kmín a zalijte vodou (1 l). Promíchejte, přiveďte k varu a vařte asi 25 minut do změknutí.
Ke konci vmíchejte česnek a majoránku, kterou promněte ještě chvíli v dlani. Rozmíchejte a ještě chvíli povařte. Naposledy upravte dochucení dle vlastní chuti a máte hotovo!