Kuskus: Recepty na lahodný kuskus se zeleninou i masem
Co je kuskus?
Kuskus je krupice z pšenice, prosa nebo ječmene. Jedná se v podstatě o druh těstovin, který má tvar drobných kuliček a svým vzhledem i chutí se nápadně podobá bulguru. Příprava kuskusu je ovšem ještě jednodušší a rychlejší než i bulguru.
Kuskus obsahuje značné množství lepku, a proto není vhodný při alergii na lepek nebo celiakii, ačkoli v dnešní době už je možné ve vybraných prodejnách nebo na internetu najít i kuskus z kukuřice nebo rýže. Rovněž existuje v celozrnné variantě.
Cena kuskusu se zpravidla odvíjí od toho, jestli je produkt v bio kvalitě. Balení kuskusu, která má 500 g vystačí pro čtyřčlennou rodinu a vyjde na 25,- až 50,- Kč.
Benefity kuskusu
Jelikož se jedná o těstovinu, je rozhodně lepší sáhnout po celozrnném kuskusu, který obsahuje množství vitamínů, minerálů a vlákniny.
Mnoho lidí, kteří sledují kalorické tabulky, ale kuskus velmi rychle zavrhne, protože obsahuje velké množství sacharidů, díky čemuž není vhodný při radikálnějších dietách. Na druhou stranu je ideální, pokud se stravujete s rozumem a váš jídelníček je dostatečně pestrý.
Jak uvařit kuskus
Základní příprava kuskusu je tak snadná, že ji zvládne i dítě. Kuskus stačí pouze zalít vroucí vodou, případně vývarem v poměru 1:1 (na jeden díl kuskusu stejný díl vody). Kuskus vodu rychle vsákne, nabobtná a změkne.
Recepty s kuskusem
Kuskus je naprosto všestranný, a proto ho můžete použít jako přílohu místo rýže nebo bulguru. Velmi chutný je kuskus s tofu a zeleninou nebo s masem, zapečený kuskus, ale také kuskus na sladko. Dá se jíst teplý i studený. Receptů je zkrátka nepřeberné množství. Zde je malá inspirace.
Kuskus s masem a zeleninou
Pokud hledáte lehké jídlo (které vám schválí i přísné kalorické tabulky), není nic jednoduššího, než připravit si lehký salát z kuskusu, tuňáku a zeleniny. Můžete udělat kuskus s kuřecím masem nebo například kuskus s tuňákem. Můžete použít libovolnou zeleninu syrovou i orestovanou. Zkrátka každý podle své chuti. Tento recept se může stát lahodným obědem nebo i zdravou večeří.
- 100 g celozrnného kuskusu
- 1 konzerva tuňáka (steak nebo celé kousky, ne drcený)
- 1 rajče
- 1 salátová okurka
- 1 červená paprika
- 1 jarní cibulka
- olivy
- olivový olej
- bylinky podle chuti
Celozrnný kuskus si připravte podle základního receptu. Tedy do 100 g kuskusu vmíchejte špetku soli, zalijte 100 ml horké vody, dobře promíchejte a nechte nabobtnat. Poté do kuskusu vmíchejte lžíci kvalitního olivového oleje.
Veškerou zeleninu si omyjte, očistěte a nakrájejte na menší kousky. Poté zeleninu společně s konzervou tuňáka vmíchejte do kuskusu. Na závěr osolte, opepřete a dochuťte svými oblíbenými bylinkami. Lehký a výživný salát je hotov.
Vegetariánská Farfoucha na tuniský způsob
Tuniská farfoucha je tradiční vegetariánský pokrm s kuskusem, ostrou rajčatovou omáčkou a fenyklovou natí. Pochutnejte si na tomto exotickém pokrmu i vy. Možná se vám to bude na první pohled zdát složité, ale jedná se o poměrně jednoduchý recept. Ještě jednodušší na přípravu je však recept na kuskus s tofu a zeleninou.
- 100 g celozrnného kuskusu
- 2 cibule
- 3 stroužky česneku
- 1 velké rajče
- 2 čerstvé chilli papriky
- 1 velká brambora
- zelené olivy
- rajčatový protlak
- harissa pasta
- svazek fenyklové nati
- sladká mletá paprika
- (koření Tabil: skládá se převážně z mletého koriandru, chilli, sušeného česneku a kmínu, ale může obsahovat další složky)
- olivový olej
Celozrnný kuskus si připravte podle základního receptu s trochou soli. Poté si najemno nakrájejte jednu cibuli a orestujte ji na pánvi na lžíci olivového oleje. K osmahnuté cibuli přidejte připravený kuskus, krátce propečte a vmíchejte hrubě posekanou fenyklovou nať. Poté odstavte z plotny a nechte v teple, aby kuskus příliš nevychladl.
Mezitím si připravte omáčku. Druhou cibuli spolu se dvěma česneky posekejte najemno a dejte osmahnout na pánvičku na troše olivového oleje. Poté přidejte rajče nakrájené na kostičky, osmahněte a přidejte lžičku rajčatového protlaku a půl lžičky harrisa pasty. Dobře promíchejte a podlijte asi 100 ml vody nebo zeleninového vývaru.
Vše dobře promíchejte, okořeňte a pokud máte, tak přidejte lžičku koření Tabil. Omáčku povařte a nechte zredukovat tak, aby vznikla hutná konzistence.
Oloupanou bramboru nakrájejte na podélné měsíčky, čerstvé chilli papriky zbavte semínek a nakrájejte na čtvrtky a zbylý česnek nasekejte najemno. Bramboru dejte vařit přibližně do 500 ml osolené vody. Po 10 minutách vaření přidejte zbylý česnek a nakrájené papriky. Vařte ještě dalších 15-20 minut, dokud nebude brambora uvařená.
Na závěr do kuskusu vmíchejte větší část omáčky. Dobře promíchejte a vytvarujte kuskus do kopečku. Kuskus ozdobte měsíčky z vařené brambory a chilli paprikami, poté zalijte zbytkem omáčky a nahoru dejte zelené olivy.
Sladký kuskus plný chutí
Kuskus je možné konzumovat i na sladký způsob, díky čemuž se může stát vydatnou a dobře stravitelnou snídaní s množstvím vlákniny. Ideální snídaně pro sportovce nebo pro ty, které čeká náročný den.
- 100 g celozrnného kuskusu
- 1 pomeranč
- 1 banán
- libovolné čerstvé nebo sušené ovoce (sušené ideálně bez přidaného cukru)
- 1 kvalitní bílý jogurt
- med
- ořechy, kokosové plátky a semínka podle chuti
- mletá skořice
Kuskus připravte podle základního receptu a přiklopte, aby nevychladl. Oříšky nahrubo nasekejte a z pomeranče vymačkejte šťávu. Poté si v malém kastrůlku na mírném plamenu rozehřejte zhruba 2 lžíce kvalitního medu, přidejte čerstvě vymačkanou pomerančovou šťávu a trochu skořice.
Když je med rozehřátý (v případě, že byl předtím zcukernatělý) nebo alespoň trochu teplý, odstavte z plotny a vmíchejte nasekané ořechy a semínka (například slunečnicová nebo sezamová). Větší část tohoto sirupu nalijte na připravený kuskus a dobře promíchejte.
Kuskus naservírujte do misky, na něj můžete dát vrstvu bílého jogurtu, dále na kolečka nakrájený banán, ovoce a ozdobte zbytkem medovo-pomerančového sirupu s ořechy a posypejte plátky kokosu nebo strouhaným kokosem.
Náš tip: vyzkoušejte také recepty z tarhoni!