Nakládaný hermelín: Naučte se ten nejlepší!

Jednou z výhod nakládaného hermelínu je to, že v lednici, nebo ve sklepě vydrží i několik týdnů. Když už se rozhodnete si hermelín naložit, doporučujeme si rovnou udělat větší množství do zásoby. A jestli máte pochyby, že se vám větší množství zkazí, nezoufejte. Uvidíte, že ho spořádáte rychleji, než si myslíte.

Nakládaný hermelín může být také originální a milý dárek, který s sebou můžete vzít na návštěvu a nebo s ním návštěvu naopak pohostit u vás doma. Aby byl ale hermelín opravdovou lahůdkou, musíte se dodržet několika pravidel:

Čistota a sterilizace

Ať už nakládáte cokoliv – hermelín, utopence nebo třeba okurky, sklenice musí být opravdu dokonale čisté, suché a sterilizované. A to proto, aby nedošlo ke kontaminaci jídla s bakteriemi.

Sklenice s víčky důkladně umyjte a poté ponořte do hlubokého hrnce s vodou. Přiveďte k varu a povařte deset minut. Vyndejte, nechte uschnout.

Nedoporučujeme přeskakovat poslední krok sterilizace, jinak se hermelíny s velkou pravděpodobností zkazí.

Ingredience

Hermelín by se nikdy neměl nakládat v celku. Doporučujeme jej vždy rozříznout na dvě poloviny a naplnit cibulí, kořením a bylinkami. Všechny použité suroviny by měly být čerstvé a suché. Jestliže se rozhodnete přidat k hermelínu bylinky nebo feferonky, které předem omyjete, dobře je osušte.

Volba oleje

Na nakládání je nejlepší slunečnicový olej. Jestliže budete hermelín nakládat spolu sušenými rajčaty nebo olivami v oleji, využijte převážně olej z nich a až poté dolijte slunečnicovým.

A co se zbylým olejem?

Slunečnicový olej v žádném případě nevylévejte. Jestliže jste postupovali správně a hermelíny se nezkazily, využijte zbylý olej do salátů, na smažení nebo na nakládání dalších sýrů..

Vhodné uskladnění

Poté, co hermelíny navrstvíte do sklenice, jemně s ní bouchněte o kuchyňskou linku. Vytlačíte tak přebytečné vzduchové bublinky, kvůli kterým by se mohly hermelíny začít kazit.  

Prvních 24 hodin nechte sklenici s hermelíny v pokojové teplotě a přibližně třikrát protřepejte, aby se koření neusazovalo pouze na dně. Hermelíny poté uložte do chladu – do sklepa nebo lednice. Naložené hermelíny vydrží minimálně dva měsíce. První konzumaci doporučujeme nejdříve po týdnu.

Nespotřebujete-li jíst všechny hermelíny najednou, použijte vždy čisté propriety na vyndávání.

Recept

Ingredience pro 4 osoby

  • 4 hermelíny 
  • 1 cibule 
  • 4 stroužky česneku 
  • 1 lžíce celého zeleného pepře 
  • 1 lžička celého koriandru 
  • 2 chilli papričky, bez semínek 
  • 1 bobkový list, nalámaný 
  • po 2 snítkách čerstvých nebo sušených bylinek (šalvěj, dobromysl, rozmarýn, tymián) 
  • panenský olivový olej na zalití

1. Hermelíny podélně rozpůlte nebo nakrájejte na čtvrtky. Cibuli oloupejte, rozpulte a nakrájejte na tenké plátky. Česnek oloupejte a rozpůlte.

2. Do dobře umytých, čistých a suchých sklenice dejte na dno trochu cibule a koření a vrstvěte sýry s cibulí, česnekem, papričkami, bylinkami a kořením. 

2. Obsah zalijte kvalitním olejem tak, aby byly sýry potopené.

3. Sklenici zakryjte víčkem nebo fólií a nechete stát v temnu a chladu aby se sýry proležely. První konzumaci doporučujeme nejdříve po týdnu.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.