Pečené kuře, svíčková a další české klasiky


Každý národ se vyznačuje specialitami své kuchyně. Jedná se o tradiční jídla, které jsou na jeho území připravované už staletí. České nesmrtelné klasiky jsou stále velmi oblíbené a chutné. Přesvědčte se sami!
Klasické pečené kuře
Kuře na všechny způsoby je vždy vynikající volba. Právě kuřecí maso obsahuje hodně bílkovin, které jsou nezbytné pro správné fungování našeho těla. Nevěříte? Ověřte si to v kalorických tabulkách.
Ingredience
-
1 ks kuře nebo kuřecí čtvrtiny
-
250 g másla
- vepřové sádlo
- 4 stroužky česneku
- 3 větší cibule
- grilovací koření
- sůl

Postup
Očištěné kuře nebo kuřecí čtvrtiny osolíme ze všech stran. Nejlepší je na pečení kuřete zapékeací mísa. Tu vymažeme troškou vepřového sádla a přidáme máslo pokrájené na jemné plátky. Do takto připravené mísy rozložíme kuře a podlijeme přibližně 20 ml vody. Mísu přikryjeme a vložíme do trouby rozehřáté na 170 ° C. Přibližně po půl hodině mísu vyjmeme, odklopíme víko a posypeme kuře pokrájenými stroužky česneku. Dbáme na to, aby byl česnek na celé ploše. Kuře znovu podlijeme stejným množstvím vody a dáme opět péct. Mezitím si nakrájíme na kostky cibuli. Nakrájenou cibuli přidáme po určitém čase ke kuřeti, nikoliv však na maso, ale pod něj. Kuře následně posypeme grilovacím kořením a ještě dopékáme. Doba pečení je závislá na velikosti kuřete. Pokud si potrpíme na křupavou kůži, před dopečením odstraníme víko a kůži poléváme.
Celé kuře pečeme přibližně 1 hodinu a 30 minut. Podáváme nejlépe s bramborami, ať už pečenými nebo bramborovou kaší.
Poctivé kuře na paprice s máslovými noky
Následující recept je jen jeden z mnoha. Kuře na paprice se dá připravit na nespočet množství způsobů. Vyzkoušejte je všechny!
Ingredience
Kuře
-
1 ks kuře
-
50 g slaniny
-
1 cibule
-
1 PL sladké mleté papriky
-
400 ml kuřecího vývaru
-
5 zrnek celého nového koření
-
1 PL másla
-
1pl hladké mouky
-
200 ml zakysané smetany
-
sůl
Máslové noky
- 60 g másla
- 1 vejce
- 1 ČL soli
- 500 g hrubé mouky
- 300 ml mléka
- 1 lžičku kypřícího prášku

Postup
Kuře omyjeme, osušíme a naporcujeme na 8 dílů. Každý kousek osolíme. Slaninu nakrájíme na malé kostičky a necháme rozpustit v nízkém hrnci se silným dnem. Přidáme připravené kuře a opečeme maso po všech stranách do zlatova. Potom maso vyjmeme na talíř a do hrnce nasypeme oloupanou a nadrobno nasekanou cibuli. Cibuli smažíme za občasného míchání tak dlouho, dokud se nezačne lesknout. K správné orestované cibulce přidáme sladkou papriku a ještě krátce osmažíme. Do hrnce vrátíme maso, které zalijeme kuřecím vývarem. Přidáme nové koření a přikryjeme víkem. Maso dusíme na mírném ohni do změknutí – přibližně 40 minut.
Když bude maso hotové, vyjmeme ho a obereme od kostí. Máslo s moukou smícháme dohromady a vzniklou kulku přidáme do vývaru. Pomalu rozpouštějící se máslo s moukou rozšleháme, aby nebyly v omáčce moučné hrudky. Povaříme asi 10 minut a potom přilijeme kysanou smetanu. Po přivedení do varu hrnec odstavíme a omáčku přecedíme sítkem na obrané kuřecí maso. Změklé máslo umixujeme s vejcem a solí do pěny. Z mouky odebereme malou část, kterou promícháme s práškem do pečiva a necháme stranou. K máslu s vajíčkem střídavě zašleháme mléko a zbylou mouku. Těsto necháme odpočívat přibližně 30 minut, pak ke němu přimícháme mouku s práškem do pečiva. Noky vaříme v horké osolené vodě 8 minut. Ihned podáváme s kuřetem a omáčkou.
Vepřová pečeně na cibuli a česneku
Vepřové kotlety jsou oblíbenou složkou české kuchyně. Právě tento druh masa je známou surovinou v tradičním českém receptu „vepřo, knedlo, zelo“. Kysané zelí je navíc jednou z 8 potravin, které zabraňují stárnutí!
- vepřová pečeně
- 600 g vepřové kotlety bez kosti
- 4 cibule
- 4-6 stroužky česneku
- sádlo (podle potřeby)
- sůl, pepř, mletý kmín (dle chuti)
- postup

Nejdříve si vepřové kotlety osolíme, opepříme a posypeme mletým kmínem. Potom v pekáči rozpustíme sádlo a na tom orestujeme maso ze všech stran krásně do zlatova. Když je vepřové orestované, vyjmeme ho z pekáče na talíř a na sádlo přidáme nadrobno nakrájenou cibuli. Cibuli smažíme, dokud nezíská tmavě hnědou barvu. Následně přidáme nakrájený česnek, promícháme a odstavíme ze sporáku. Vepřové vložíme zpět do pekáče a podlijeme vodou. Přikryjeme víčkem a dáme péct do trouby na 200 ° C. Maso průběžně podléváme. Když je maso dostatečně měkké, dopékáme ještě vrchní kůži do křupava. Následně maso nakrájíme na plátky a můžeme servírovat. Podáváme s kysaným zelím a bramborovým knedlíkem.
Pečené brambory v troubě
Brambory pečené v troubě jsou jednoduchým a oblíbeným doplňkem k jakémukoliv druhu masa. Neobsahují mnoho kalorií, proto si je může dopřát i jako přílohu při hubnutí. Následující recept můžete zkombinovat s jakýmkoli výše zmíněným receptem na českou klasiku.
Ingredience
-
brambory
-
olivový olej
-
mletá červená paprika
-
sůl
-
oregano (dle chuti)
-
majoránka (dle chuti)
-
pečící papír
-
alobal
Postup
Pokud máme brambory s použitelnou slupkou, brambory jen omyjeme a nakrájíme na měsíčky. Pokud ne, tak je musíme před nakrájením oloupat. V misce brambory promícháme s olivovým olejem a kořením. Ochucené brambory vyklopíme na plech vyložený papírem na pečení. Brambory přikryjeme alobalem a pečeme 25 minut na 200 stupňů. Pak alobal dáme dolů a pečeme ještě 10-15 minut. Brambory jsou hotové, když jsou dostatečné měkké.
Svíčková na smetaně
Svíčková omáčka v sobě kombinuje právě ty složky, které by měly být součástí pestré a účinné diety. Pokud smetanu použijeme střídmě, vynikne právě zeleninová složka omáčky. I když je tento pokrm bohatý na kalorie, je výhodné si ho dopřát z času na čas.
Ingredience
- 800 g zadního hovězího masa
- 300 g kořenové zeleniny ve stejném poměru
- 1 cibule
- 50 g hořčice
- 2 PL cukru
- 2 PL octa
- 100 g oleje
- 100 g uzené slaniny
- 250 g smetany na vaření
- 3 ks bobkový list
- 5 ks nové koření
- 5 ks koření
- citronová šťáva na dochucení
- sůl
- vývar
- kousek másla

Postup
Maso napícháme kousky slaniny pokrájené na malé hranolky. Nejlépe se to dělá poté, co slanina strávila 30 minut v mrazáku. Následně hovězí opečeme na oleji s máslem, kde se nebude připalovat. Po mírném opečení maso vyjmeme a na výpeku opečeme kořenovou zeleninu – mrkev, celer a petržel – nahrubo nastrouhanou a cibuli. Když mrkev pustí barvu přidáme cukr a necháme karamelizovat. Potom přidáme hořčici a koření. Přilijeme ocet, vložíme maso a zalijeme horkým vývarem.
Vložíme pekáč s poklicí do trouby a pečeme, dokud maso nezměkne. Trvá to asi 1,5 až 2 hodiny ve střední vyhřáté troubě. Po upečení pekáč vytáhneme, maso nakrájíme a omáčku rozmixujeme ponorným mixérem. Dosolíme a zjemníme smetanou, dochutíme citronem a troškou másla. Pokrm je připraven k servírování s kynutých knedlíkem a brusinkami.
Tip! Vyzkoušejte i veganskou verzi, která obsahuje seitan, tedy pšeničné maso.