Pomalu pečený vepřový bůček zdravě

Předtím než začnete …
Vepřový bůček kvůli jeho obsahu tuku nemůžeme ani při nejlepší vůli zařadit mezi zdravá jídla. Právě takové potraviny způsobují nadváhu a mohou za hromadění cholesterolu v našem těle. To však neznamená, že bychom se měli vyhnout jeho konzumaci. I tento delikátní kousek umíme připravit co možná nejzdravější.
Klíč k odstranění co největšího množství tuku spočívá v jeho dlouhém a pomalém pečení. Tuk se z masa postupně uvolňuje, čímž ochucuje maso a vytváří zároveň vynikající gurmánský požitek.
Následující recepty jsou všechny náročné na přípravu, a to hlavně z časového hlediska. Ujišťujeme vás však, že výsledek stojí za to! Recepty níže se mohou stát také součástí vaší paleo diety, protože obsahují přísady bez přílišné chemické úpravy.
Pečený vepřový bůček s cibulí
Ingredience
- cca 1 kg bůčku
- 40 g sůl
- 100 g cibule
- 100 g česnek
- 5 g kmín celá
Příprava
Kůži na bůčku jemně nařežeme na malé čtverečky připomínající šachovnici. Bůček dále nasolíme a okmínujeme.
Podlijeme ho troškou vody a dáme péct na 130 ° C v nepřikryté pekáči. Bůček musí být kůží dolů. Pečeme přibližně 2 hodiny.
Potom bůček převrátíme a přidáme zbylé přísady. Cibule by měly být překrojené na poloviny a stroužky česneku zachovány v celku.
Zvýšíme teplotu na 150 ° C a pečeme přibližně hodinu, dokud bůček nedostane zlatavou barvu. Občas polijeme výpekem.
Při vybírání postupujeme opatrně, maso je křehké a mohlo by se rozsypat.
Vepřový bůček s česnekem
Ingredience
- cca 1kg bůčku
- 3 PL sádla
- 4 stroužky česneku
- sůl
- kmín celá
Příprava
Kůži na vepřovém bůčku nařežeme na mřížku, avšak pouze svrchu. Celý kus dobře nasolíme ze všech stran, okmínujeme a natřeme rozdrceným česnekem.
Na připravený pekáč přidáme sádlo, vložíme maso kůží navrch a podlijeme troškou vody.
Troubu zahřejeme na 130 ° C a pečeme zakryté přibližně 1,5 hodiny.
Pak pečeme odkryté na další 2 hodiny a během pečení přeléváme maso výpekem, asi každých 20 minut.
Pikantní vepřový bůček
Ingredience
- cca 1 kg bůčku
- 1 ks hruška
- 2 stroužky česneku
- 1/4 zázvoru
- špetka chilli koření
- 2 PL olej
- 5 PL sojová omáčka
- 4 PL bílé víno
- 1 ks cibule
- 1 PL cukr
- sůl
Příprava
Den před připravovaným pečením si připravíme marinádu: Do misky přidáme prolisovaný česnek se solí, nastrouhaným zázvorem, chilli a olejem. Promícháme.
Do vzniklé směsi přimícháme rozmixovanou hrušku a sójovou omáčku a promícháme.
Marinádu dochutíme vínem a cukrem a znovu promícháme. Pokud by marináda obsahovala větší části, můžeme použít mixér na jejich rozmixování.
Nakonec přidáme cibuli nakrájenou na drobno a touto směsí potřeme bůček, který vložíme na zbytek dne do chladničky. Bůček by měl v marinádě být alespoň 24 hodin.
Pečeme ho při teplotě 220 ° C přibližně 10 minut. Nezapomeňme podlít troškou vody. Potom teplotu snížíme na 160 ° C a pečeme 25 minut.
Bůček otočíme a dopečeme přibližně 30 minut.
Pomalu pečený vepřový bůček
Ingredience
- cca 1 kg bůčku
- sůl
- 2PL kmínu
- 5 ks celého pepře
- 3 PL olivový oleje
Příprava
Na umytém a osušeném bůčku nařízneme kůži do tvaru mřížky. Koření rozdrtíme a vetřeme do masa, dále vydatně osolíme z každé strany a potřeme olivovým olejem.
Pečeme na 250 ° C přibližně 15 minut. Potom snížíme teplotu na 170 ° C a pečeme dalších 1,5 hodiny.
Na konci pečení zapečeme kůži do křupava asi 15 minut při teplotě 220 ° C. Zapékání ale neprodlužujte, aby nebyla kůže příliš tvrdá!
Postup na škvaření sádla
Škvaření sádla se odjakživa pojilo s tradičním životem na vesnici, k čemu všemu je takové sádlo dobré? Na sádle se dá osmahnout cibulka, může posloužit jako základ hojivých mastí nebo mýdel. Škvarky se v současné době nejčastěji konzumují k nadýchanému chlebu a točenému pivu. Otázkou je, jak správně vyškvařit sádlo, aby získalo tu očekávanou chuť i konzistenci.