Quinoa recepty: dobroty, které si zamilujete

Quinoa je nutričně velmi kvalitní a bohatá potravina. Obsahuje komplexní sacharidy a bílkoviny, díky kterým se považuje za cenný a kvalitní zdroj energie. Kromě toho obsahuje vlákninu, vápník, hořčík, železo a vitamíny skupiny B, C a E. Stejně si na tom stojí i rostlina amarantu, která je jejím příbuzným. Jak rostlina amarantu, tak quinoi produkuje bezlepkové suroviny. Jelikož quinoa neobsahuje lepek, tak je vhodná i pro lidi, kteří trpí celiakií nebo lepek nevyhledávají.

Quinoa příprava

Před tepelnou úpravou se doporučuje namočit zrnka quinoi na několik hodin do vody nebo je alespoň několikrát promýt studenou vodou. Quinoa se vaří v poměru 1 díl quinoi a 1,5 až 2 díly vody po dobu přibližně 15 až 20 minut.

Quinoa recepty

Typická je pro quinou neutrální, lehce oříšková chuť, díky čemuž se hodí jako příloha k masu, zelenině či v jiných slaných pokrmech ale také s ovocem, ořechy či v různých sladkých jídlech.

Fit quinoový salát s kurkumou

Chutný salát, který si můžete připravit například jako rychlou večeři. Salát je plný zdravých ingrediencí, obohacený kurkumou, která je proslulá svými blahodárnými účinky na zdraví.

Ingredience:

  • 1,5 hrnku quinoi
  • 3 hrnky vody
  • 1 granátové jablko
  • 50 g kešu oříšků
  • 1 červená paprika
  • 1 lžíce olivového oleje
  • ½ lžičky kurkumy
  • 1 lžíce pepře
  • 1 lžička soli
  • libovolné bylinky (koriandr, máte)

Postup:

Quinou uvařte ve vodě spolu s kořením. Mezitím si ořechy opražte nasucho na pánvi, z granátového jablka vydlabejte semínka, červenou papriku očistěte a nakrájejte nadrobno. V misce nakonec smíchejte uvařenou quinou spolu s ostatními surovinami a pokapejte olivovým olejem. Dozdobte libovolně bylinkami, perfektně se hodí směs nasekaného koriandru s mátou.

Zapékaná quinoa s kuřetem

Jednoduchý recept na hlavní jídlo z quinoi, kuřecího masa a zeleniny.

Ingredience:

  • 250 g quinoi
  • 50 g celozrnné mouky
  • 250 ml mléka
  • 240 ml vody
  • 500 ml masového/zeleninového vývaru
  • 500 g kuřecích prsou
  • 500 g mražené zeleniny dle chuti
  • 125g mozzarelly
  • 1 cibule
  • 5 stroužků česneku
  • 2 lžičky soli
  • 2 lžičky mleté červené papriky
  • 2 lžičky oregáno

Postup:

Quinou uvařte. Mezitím v hrnci smíchejte vývar, 125 ml mléka a společně prohřejte. V misce smíchejte zbytek mléka s moukou, solí a pepřem. Tuto směs vlijte do vývaru s mlékem a za stálého míchání vařte, dokud bude směs jemná a krémová. Takto připravenou omáčku spolu s uvařenou quinoou a vodou přelijte do nádoby na pečení.

Kuřecí maso si nakrájejte na nudličky a také jej přidejte do nádoby. Pečte při 200 stupních 30 minut. Mraženou zeleninu dle vlastního výběru duste přibližně 3 minuty. Po dopečení masa, přidejte podušenou zeleninu a přimíchejte na plátky nakrájenou mozzarellu, kterou pokladete na vrch. Pečte dalších 5 minut, aby se sýr rozpustil. Podávejte společně s nasekanými bylinkami, olivovým olejem a citr. šťávou podle chuti.

Karbanátky z quinoi

Díky vysokému obsahu bílkovin je quinoa oblíbenou potravinou i ve veganské jídelníčku. Vyzkoušejte tyto veganské karbanátky z quinoi a bílých fazolí, které se skvěle hodí například do domácího hamburgeru. Překvapíte na nejednou venkovním grilování (a to určitě i masožravce)!

Ingredience:

  • ¾ šálku quinoi
  • 1 mrkev
  • 400 g uvařené bílé fazole
  • 3 jarní cibulky
  • 1 lžíce mletých lněných semínek
  • ½ hrnku strouhanky
  • 1 lžička kmínu
  • špetka mořské soli

Postup:

Quinou a fazole si předem uvařte. Všechny ingredience do mixéru a umixujte na směs s kousky zeleniny – ne hladkou jako krém. Ze směsi vytvarujte karbanátky a dejte je na 15 minut odležet do lednice. Po vytažení je opečte z každé strany na troše olivového oleje. Doporučujeme podávat s kvalitním houskou, zeleninou, domácí majonézou a místo klasických hranolek můžete vyzkoušet například hranolky z batátů.

Quinoová ranní kaše

Quinoa je variabilní potravina, která se dá jednoduše přidat také do sladkých jídel. Vyzkoušejte například tuto sladkou kaši z quinoi!

Ingredience:

  • ½ hrnku quinoi
  • 1,5 hrnku kokosového mléka
  • 2 lžíce chia semínek
  • 2 lžíce medu (nebo jiného sladidla)
  • 1 velké jablko
  • 1 lžičky skořice

Postup:

V hrnci zalijte quinou a chia semínka kokosovým mlékem. Přidejte skořici a vařte, dokud nebude kaše hustá, přibližně 12 minut. Po dovaření přidejte do kaše med nebo jiné sladidlo podle chuti a nadrobno nakrájené jablko.

Čokoládový koláč bez výčitek

Neumíte si představit, že by se quinoa dala použít i jako základ chutného čokoládového koláče? Tak to vás vyvedeme z omylu. Vyzkoušejte tento zdravý a sladký dezert, který si zamilujete.

Ingredience:

  • ½ hrnku Quinoa
  • 2 hrnky vody
  • 60 ml rostlinného mléka
  • 3 vejce
  • 1 lžička vanilkového extraktu
  • 125 g kokosového oleje
  • 100 g cukru
  • 65 g kakaa
  • 2 lžičky prášku do pečiva
  • špetka soli

Postup:

Quinou propláchněte, zalijte vodou a přiveďte k varu. Vařte přibližně 15 minut, pak slijte a nechte vychladnout.

Mezitím si vyšlehejte mléko, vejce, vanilkový extrakt a kokosový olej. Cukr, kakao, prášek do pečiva a špetku soli dobře promíchejte a přidejte k rozšlehané tekuté směsi. Na závěr přidejte quinou a dobře promíchejte.

Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte při 175 ° C přibližně 45-55 minut. Zda je koláč upečený zjistíte tak, že po zapíchnutí párátka by vám mělo zůstat čisté.

Hotový koláč nechte dobře vychladnout a můžete podávat.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.