Recepty z rajčat: pečená, plněná i nakládaná

Rajčata jsou oblíbenou letní zeleninou. Nejlepší je konzumovat je syrová, ale pro zpestření jídelníčku se mohou hodit i následující recepty z rajčat.

Domácí sušená rajčata

Pokud se Vám rajčata přemnožila, nezoufejte. Díky receptu na sušená rajčata si můžete zakonzervovat opravdovou chuť léta na pozdější časy. Rajčátka můžete následně zpracovat do salátů, k těstovinám nebo jako laskominu samotnou.

Ingredience

  • oválná zralá rajčata 1 kg
  • česnek 8–10 stroužků
  • sušená bazalka 3–4 lžíce
  • mořská sůl
  • olivový olej

Postup přípravy

Na plech položte papír na pečení a rozložte na něj napříč rozříznutá rajčata. Každé rajče osolte a okořeňte sušenou bazalkou.

Postup sušení: V troubě rozpálené na 180 ˚C sušte 30 minut, pak snižte teplotu na 140 ˚C a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 ˚C a sušte posledních 30 minut.

Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Do předem připravených sklenic poskládejte rajčata společně s na plátky nakrájeným česnekem. Na závěr zalijte olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená.

Chutney ze zelených rajčat

Tento recept ze zelených rajčat je velmi chutnou přílohou k masu, zakomponujte ho do svého jídelníčku na hubnutí.

Ingredience

  • 70 dkg cukru
  • 7 dl octu
  • 3,5 ks feferonek
  • 3,5 lžičky mletého černého pepře
  • 7 stroužků česneku
  • 0,9 kg cibule
  • 3,5 lžičky mletého zázvoru
  • 3,4 kg zelených rajčat
  • sůl
  • 0,9 kg jablka
  • Mleté nové koření

Postup přípravy

Zeleninu očistíme, případně oloupeme a vše pokrájíme na kousky. Zeleninu svaříme na kaši, vaříme asi 30 minut.  Vzniklou hmotu rozmixujeme ponorným mixérem a dalších 15 minut vaříme do zhoustnutí.

Horké chutney nalijeme do skleniček, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a chutné chutney uskladníme.

Zavařená rajčata

Nejvhodnější úprava rajčat je podání za syrova kvůli zachování vitaminů, popřípadě vaření ve vodní lázni. Pokud ale toužíte po domácím rajčátku v zimě, s chutí do toho. Tento recept je vhodný i pro cherry rajčátka.

Ingredience

  • 500g rajčat

Nálev

  • 40 g cukru
  • 1 hrst bazalky
  • 1 lžička soli
  • 1 lžička pepře
  • 200 ml vody
  • 200 ml vinného octu

Postup přípravy

Ocet, sůl, pepř a rozemletou sušenou bazalku povaříme ve vodě 10 minut. Rajčata umyjeme, spaříme ve vroucí vodě a ihned je zchladíme ve studené vodě. Pak je s čerstvými lístky bazalky uložíme do čistých sklenic a zalijeme nálevem.

Uzavřené sklenice s rajčaty povaříme 30 minut při 90 °C a poté je otočíme.

Nakládaná rajčata

Co takhle místo kečupů plných chemických dochucovadel a umělých sladidel jeden pořádný recept na vynikající domácí nakládaná rajčata?

Ingredience

  • 1 palička česneku
  • 2 lžíce cukru krystal
  • 2 lžíce soli
  • 1 lžíce černého popře
  • 1 svazeček bazalky
  • 1 kg malých či cherry rajčat

Postup přípravy

Na recept použijeme malá a pevná rajčata. Rajčata umyjeme, na spodní straně uděláme zářez ve tvaru kříže, opaříme vřící vodou a stáhneme z nich slupku. Toto je mimo jiné postup jak efektivně oloupat rajče.

Otrháme listy bazalky, umyjeme je a spolu s rajčaty a stroužky česneku naskládáme do sklenice. Ostatní přísady povaříme 10 minut v 1 l vřící vody.

Nálevem zalijeme sklenici a uzavřeme. Rajčata sterilujeme při 90 °C cca 30 minut. Ingredience jsou na 2 sklenice nakládaných rajčat po 500 ml.

Rajčata pasírovaná

Pokud toužíte mít rajčata pasírovaná a vytvoříte z nich jednoduše domácí protlak, můžete vycházet z předchozího receptu. Ingredience ponechte stejné, pouze namísto ukládání do sklenic, rajčata nejdřív nakrájejte na kostičky a povařte s ostatními potravinami. Na konci směs propasírujte přes husté síto, čímž se zbavíte jádra.

Pečená rajčata s bylinkami a česnekem

Z pár základních ingrediencí vykouzlíte zdravou večeři nebo chuťově dokonalou přílohu k masu či sýru. Skvělé je, že recepty z rajčat (jako tento) jsou často bezlepkové, vhodné pro vegetariánské i veganské stravování.

Ingredience

  • 20 velkých rajčat
  • ⅓ hrnku olivového oleje
  • 6 stroužků česneku, drcených
  • 1 cibule, nakrájená
  • 1 lžíce italského koření
  • 1 lžíce cukru
  • rozmarýn, tymián a oregano
  • sůl a pepř

Postup přípravy

Rajčata nakrájejte na poloviny a vložte do velké mísy. Přidejte olej, česnek, cibuli, koření a cukr. Promíchejte a rajčata poté naskládejte rozříznutou stranou nahoru na připravený plech.

Zbytek směsi s cibulí rozprostřete na rajčata, dobře posolte, opepřete a přidejte bylinky.

Nechte péci přibližně hodinu na 150 °C, poté zvyšte teplotu na 210 °C a pečte dalších 20 minut, nebo dokud nezačnou rajčata lehce hnědnout.

Plněná rajčata masem

Ti, kteří nemohou vydržet bez pořádné dávky proteinu, mohou vyzkoušet recepty z rajčat plněných masem. Maso doporučujeme namlít doma, ať máte jistotu, co jíte. Rajčata plněná masem podáváme s bramborovou kaší.

Ingredience

  • 10 ks rajčat
  • 1 lžíce domácího protlaku

Náplň

  • Sůl
  • 300 g mletého masa
  • Mletý černý pepř
  • 1 ks vejce
  • 1 ks pórek
  • 1 lžička hořčice
  • 100 g ementálu
  • 2 lžíce petrželové natě
  • Mletá sladká paprika

Postup přípravy

Větší tvrdší rajčata umyjeme. Seřízneme vršek a rajčata vydlabeme.

Na náplň smícháme mleté maso, vejce, strouhaný ementál, část si necháme na posypání, sekanou zelenou petrželku, drobně nakrájený i zelený pórek. Náplň osolíme, opepříme, dáme trochu červené papriky, lžičku hořčice. Důkladně ji promícháme.

Směsí naplníme rajčata a ta naskládáme do vymazaného pekáčku. Proložíme je vršky a vnitřky rajčat. Domácí protlak a trochu vody rozmícháme a nalijeme do pekáčku. V horké troubě pečeme plněná rajčata asi 30 minut. Před koncem pečení můžeme plněná rajčata posypat strouhaným sýrem a dopéct.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.