Recepty z rajčat: pečená, plněná i nakládaná
Rajčata jsou oblíbenou letní zeleninou. Nejlepší je konzumovat je syrová, ale pro zpestření jídelníčku se mohou hodit i následující recepty z rajčat.
Domácí sušená rajčata
Pokud se Vám rajčata přemnožila, nezoufejte. Díky receptu na sušená rajčata si můžete zakonzervovat opravdovou chuť léta na pozdější časy. Rajčátka můžete následně zpracovat do salátů, k těstovinám nebo jako laskominu samotnou.
Ingredience
- oválná zralá rajčata 1 kg
- česnek 8–10 stroužků
- sušená bazalka 3–4 lžíce
- mořská sůl
- olivový olej
Postup přípravy
Na plech položte papír na pečení a rozložte na něj napříč rozříznutá rajčata. Každé rajče osolte a okořeňte sušenou bazalkou.
Postup sušení: V troubě rozpálené na 180 ˚C sušte 30 minut, pak snižte teplotu na 140 ˚C a sušte dalších 30 minut. Nakonec snižte teplotu na 100 ˚C a sušte posledních 30 minut.
Usušená rajčata vyndejte z trouby a nechte vychladnout. Do předem připravených sklenic poskládejte rajčata společně s na plátky nakrájeným česnekem. Na závěr zalijte olivovým olejem, aby byla rajčata ponořená.
Chutney ze zelených rajčat
Tento recept ze zelených rajčat je velmi chutnou přílohou k masu, zakomponujte ho do svého jídelníčku na hubnutí.
Ingredience
- 70 dkg cukru
- 7 dl octu
- 3,5 ks feferonek
- 3,5 lžičky mletého černého pepře
- 7 stroužků česneku
- 0,9 kg cibule
- 3,5 lžičky mletého zázvoru
- 3,4 kg zelených rajčat
- sůl
- 0,9 kg jablka
- Mleté nové koření
Postup přípravy
Zeleninu očistíme, případně oloupeme a vše pokrájíme na kousky. Zeleninu svaříme na kaši, vaříme asi 30 minut. Vzniklou hmotu rozmixujeme ponorným mixérem a dalších 15 minut vaříme do zhoustnutí.
Horké chutney nalijeme do skleniček, ihned zavíčkujeme a otočíme dnem vzhůru. Necháme vychladnout a chutné chutney uskladníme.
Zavařená rajčata
Nejvhodnější úprava rajčat je podání za syrova kvůli zachování vitaminů, popřípadě vaření ve vodní lázni. Pokud ale toužíte po domácím rajčátku v zimě, s chutí do toho. Tento recept je vhodný i pro cherry rajčátka.
Ingredience
- 500g rajčat
Nálev
- 40 g cukru
- 1 hrst bazalky
- 1 lžička soli
- 1 lžička pepře
- 200 ml vody
- 200 ml vinného octu
Postup přípravy
Ocet, sůl, pepř a rozemletou sušenou bazalku povaříme ve vodě 10 minut. Rajčata umyjeme, spaříme ve vroucí vodě a ihned je zchladíme ve studené vodě. Pak je s čerstvými lístky bazalky uložíme do čistých sklenic a zalijeme nálevem.
Uzavřené sklenice s rajčaty povaříme 30 minut při 90 °C a poté je otočíme.
Nakládaná rajčata
Co takhle místo kečupů plných chemických dochucovadel a umělých sladidel jeden pořádný recept na vynikající domácí nakládaná rajčata?
Ingredience
- 1 palička česneku
- 2 lžíce cukru krystal
- 2 lžíce soli
- 1 lžíce černého popře
- 1 svazeček bazalky
- 1 kg malých či cherry rajčat
Postup přípravy
Na recept použijeme malá a pevná rajčata. Rajčata umyjeme, na spodní straně uděláme zářez ve tvaru kříže, opaříme vřící vodou a stáhneme z nich slupku. Toto je mimo jiné postup jak efektivně oloupat rajče.
Otrháme listy bazalky, umyjeme je a spolu s rajčaty a stroužky česneku naskládáme do sklenice. Ostatní přísady povaříme 10 minut v 1 l vřící vody.
Nálevem zalijeme sklenici a uzavřeme. Rajčata sterilujeme při 90 °C cca 30 minut. Ingredience jsou na 2 sklenice nakládaných rajčat po 500 ml.
Rajčata pasírovaná
Pokud toužíte mít rajčata pasírovaná a vytvoříte z nich jednoduše domácí protlak, můžete vycházet z předchozího receptu. Ingredience ponechte stejné, pouze namísto ukládání do sklenic, rajčata nejdřív nakrájejte na kostičky a povařte s ostatními potravinami. Na konci směs propasírujte přes husté síto, čímž se zbavíte jádra.
Pečená rajčata s bylinkami a česnekem
Z pár základních ingrediencí vykouzlíte zdravou večeři nebo chuťově dokonalou přílohu k masu či sýru. Skvělé je, že recepty z rajčat (jako tento) jsou často bezlepkové, vhodné pro vegetariánské i veganské stravování.
Ingredience
- 20 velkých rajčat
- ⅓ hrnku olivového oleje
- 6 stroužků česneku, drcených
- 1 cibule, nakrájená
- 1 lžíce italského koření
- 1 lžíce cukru
- rozmarýn, tymián a oregano
- sůl a pepř
Postup přípravy
Rajčata nakrájejte na poloviny a vložte do velké mísy. Přidejte olej, česnek, cibuli, koření a cukr. Promíchejte a rajčata poté naskládejte rozříznutou stranou nahoru na připravený plech.
Zbytek směsi s cibulí rozprostřete na rajčata, dobře posolte, opepřete a přidejte bylinky.
Nechte péci přibližně hodinu na 150 °C, poté zvyšte teplotu na 210 °C a pečte dalších 20 minut, nebo dokud nezačnou rajčata lehce hnědnout.
Plněná rajčata masem
Ti, kteří nemohou vydržet bez pořádné dávky proteinu, mohou vyzkoušet recepty z rajčat plněných masem. Maso doporučujeme namlít doma, ať máte jistotu, co jíte. Rajčata plněná masem podáváme s bramborovou kaší.
Ingredience
- 10 ks rajčat
- 1 lžíce domácího protlaku
Náplň
- Sůl
- 300 g mletého masa
- Mletý černý pepř
- 1 ks vejce
- 1 ks pórek
- 1 lžička hořčice
- 100 g ementálu
- 2 lžíce petrželové natě
- Mletá sladká paprika
Postup přípravy
Větší tvrdší rajčata umyjeme. Seřízneme vršek a rajčata vydlabeme.
Na náplň smícháme mleté maso, vejce, strouhaný ementál, část si necháme na posypání, sekanou zelenou petrželku, drobně nakrájený i zelený pórek. Náplň osolíme, opepříme, dáme trochu červené papriky, lžičku hořčice. Důkladně ji promícháme.
Směsí naplníme rajčata a ta naskládáme do vymazaného pekáčku. Proložíme je vršky a vnitřky rajčat. Domácí protlak a trochu vody rozmícháme a nalijeme do pekáčku. V horké troubě pečeme plněná rajčata asi 30 minut. Před koncem pečení můžeme plněná rajčata posypat strouhaným sýrem a dopéct.