Mango: ovoce které pomáhá při nespavosti i nervozitě
Mango se označuje také jako superpotravina, která pochází z daleké jižní Asie. V Asii mají k dispozici více než 400 různých odrůd tohoto ovoce. Asie je na oblíbené druhy ovoce bohatá, kromě manga vyzkoušejte také papáju, ananas nebo exotický durian.
V našich končinách najdete mango ve většině supermarketů či na různých tržnicích. Máte možnost zakoupit si ho v sušené podobě nebo čerstvé. Dávejte si ale pozor, zelené a tvrdé plody manga nejsou dozrálé. Po zakoupení je nechte stát přibližně 2 až 3 dny při pokojové teplotě, mango vám tak dozraje do správné měkkosti a chuti.
Pěstování manga
Chutné ovoce mango je ve skutečnosti plod stromu mangovník indický. Jelikož je to tropická rostlina, je důležité pěstovat mango v teple. U nás si tedy mango na zahradě či doma jen tak bohužel nevypěstujeme. Pro pěstování je potřebný vyhřívaný skleník.
Co obsahuje mango?
Mango, tak jako většina ovoce, obsahuje vysoký podíl vody. Právě kvůli tomu není potřeba (a není ani vhodné) ho při konzumaci zapíjet. Zapíjení vodou může způsobit nepříjemné bolesti v žaludku.
Kromě vody obsahuje mango vitamín C, dobrý na podporu imunity. Jeden zralý plod manga obsahuje až polovinu doporučené denní dávky tohoto vitamínu. Rovněž obsahuje velké množství vitamínu A, až 80% doporučené denní dávky a také vitaminy skupiny B, E a K. Mango je bohaté i na minerály a stopové prvky jako měď, hořčík, zinek či mangan.
Pozitivní účinky na zdraví
1. Podpora imunity
Vysoký podíl vitamínu C pomáhá zlepšovat obranyschopnost lidského tělo. Právě proto působí konzumace manga i jako dobrá prevence proti nachlazení či různým infekcím.
2. Zlepšení trávení
Mango obsahuje enzymy, které podporují činnost trávení. Mango tak funguje také jako prevence proti zácpě.
3. Prevence proti stresu a nervozitě
Vitaminy skupiny B, zejména vitamin B6, pomáhají při správném krevním oběhu. Nedostatek tohoto vitamínu dokáže způsobit ztrátu koncentrace, stres či nervozitu. Konzumace manga proto dokáže uklidnit vaše nervy.
4. Léčba nespavosti
Dužina manga obsahuje niacin, ten pomáhá při poruchách se spánkem.
5. Zdravé srdce
Vitamin C a vláknina obsažené v mangu pomáhají snížit hladinu špatného cholesterolu. Tím se prokazatelně snižuje riziko srdečních onemocnění, infarktu či mrtvice. Draslík a hořčík také regulují krevní tlak.
6. Podpora kostí
Vitamín K a vápník se v těle starají o udržování zdraví a síly kostí. Právě jejich nedostatek způsobuje riziko vzniku osteoporózy a zlomenin.
7. Čištění pleti
Mango vám účinně pročistí ucpané póry. Vyzkoušejte si přiložit vnitřní stranu slupky z manga pár minut na pleť a pak obličej pořádně umýt a osušit.
8. Zdravá játra
I když je zralé mango chuťově mnohem lépe a také jednodušší na krájení, pozitivní účinky na zdraví má rovněž konzumace syrového manga. Žvýkání kousků zeleného manga zvyšuje sekreci žlučových kyselin a čistí střeva od bakterií.
9. Léčba anémie
Anémie je nemoc způsobená nedostatkem železa v těle. Právě mango díky obsahu železa a navíc vitamínu C, které urychluje jeho absorpci, pomáhá předejít této chorobě.
10. Prevence ledvinových kamenů
Konzumace potravin s vysokým obsahem vody, jako je mango nebo třeba i meloun, pomáhá jako velmi užitečná prevence ledvinových kamenů.
11. Mango na vlasy
Vitamín A pomáhá v boji proti lupům a také dodává vlasům lesk. Vitamín E zas podporuje jejich růst. Právě proto je mango vhodné pro výrobu kosmetických přípravků na vlasy.
TIP: Rozmixujte dužinu z manga, lžičku bílého jogurtu a žloutky. Směsí natřete vlasy a nechte působit alespoň 30 minut, pak si vlasy umyjte a uvidíte, jak vás vlasy svou jemností mile překvapí.
Jak oloupat mango?
Mango uprostřed skrývá podlouhlou pecku, která ztěžuje jeho krájení. Přesto existuje jednoduchý způsob jak si mango snadno a rychle oloupat.
- Stopku manga nasměrujte směrem nahoru.
- Z každé strany odřízněte asi 1,5 cm manga.
- Dužinu z částí manga, které jste oddělili od pecky si nožem rozdělte na kostky.
- Dužinu vyklopte a kostky od slupky oddělte nožem nebo polévkovou lžící.
Recepty z manga
Mangový cheesecake do skleničky
Jednoduchý a rychlý recept na mangový cheesecake.
Ingredience:
- 200 g maslových sušenek
- 1 mango
- 250 g mascarpone
- 250 g zakysané smetany
- 3 pl agávového sirupu
Postup:
Sušenky rozdrťte a dejte na dno sklenic. Pak si očistěte mango a rozmixujte ho v mixéru na pyré. V misce si smíchejte mascarpone, smetanu a sladidlo. Tyto dvě směsi střídavě vrstvěte do sklenic. Hotový dezert vložte do lednice na 2 hodiny, pak můžete podávat.
Brokolicovo-mangový salát
Sladké mango se chuťově hodí i do receptů na slano.
Ingredience:
- 300 g brokolice
- 1 mango
- 1 broskev
- 200 g bílého jogurtu
- 40 g hrozinek
- 30 g kešu ořechů
- 1 pl agávového sirupu
- špetka škorice
Postup:
Brokolici, broskev a mango očistěte a nakrájejte nadrobno. Ovoce přemístěte do misky a smíchejte s ostatními surovinami. Salát můžete hned podávat.
Grilované mango
Ingredience:
- 3 ks manga
- sůl
- pepř
- Kajanský koření
- olivový olej
- 1 limetka
- 80 ml zakysané smetany
- 2 papričky Jalapeno
- čerstvý koriandr
Postup:
Mango si očistěte a nakrájejte na plátky. Okořeňte jejich z obou stran kořením a grilujte asi 2 minuty z obou stran. Plátky podávejte pokapané šťávou z limetky, ozdobené smetanou a posypané nakrájenými papričkami i koriandrem.
Pokud vám grilované ovoce zachutná, nebojte se experimentovat. Ke grilování se hodí například ananas nebo některé odrůdy banánů.
Mangové smoothie
Vyzkoušejte recept na osvěžující mangové smoothie, které vás zasytí. Inspirujte se i jinými smoothie recepty.
Ingredience:
- 2 ks manga
- 3 dl vody
- 1 banán
- 1 čl skořice
- 2 pl ovesných vloček
Postup:
Ovoce očistěte a v mixéru smíchejte spolu s ostatními surovinami. Smoothie můžete ozdobit chia semínky nebo do něj přidat pár kostek ledu.