Máte chuť na cheesecake? Připravte si ho jednoduše a zdravě v pohodlí domova
Cheesecake originál
Cheesecake je dezert, který tvoří dvě vrstvy: krusta z rozdrobených sušenek a sýrová (resp. tvarohová) náplň. V počátcích byl pouze pečeným zákuskem, v současné době se však s oblibou prosazují nepečené cheesecake. Mají rychlejší úpravu, novodobý nádech a o hodně méně kalorií. Tradice je však tradice.
Tradiční recept na cheesecake lze připravit podle původní receptury, tedy čistě sýrový, nebo s ovocem, čokoládou, sirupem, ořechy a jogurtem. Cheesecake připravíte na milion způsobů, ale pro ten pravý americký potřebujete originál. Philadelphia Original – legendární, nebesky jemný krémový sýr.
Ingredience
- 200 g sušenek (máslových), nalámaných na kousky
- 100 g rozpuštěného másla
- 500 g sýru philadelphia original
- kůra nastrouhaná ze 2 velkých citronů a 3 lžíce šťávy
- 50 g krupicového cukru (můžete použít i hroznový)
- 3 žloutky z velkých vajec
- 2 lžíce jemné krupičky
Postup přípravy
Troubu předehřejte na 180, horkovzdušnou na 160 stupňů. Sušenky rozmixujte a přilijte k nim rozpuštěné máslo; prošlehejte. Dortovou formu s rozevíracím okrajem o průměru 20 cm vyložte pečicím papírem, přeneste do ní sušenkovou směs a rovnoměrně ji obrácenou lžící rozetřete.
Rozšlehejte sýr, citronovou kůru a šťávu, cukr, žloutky a krupičku. Hmotu vlijte do formy a pečte třicet pět minut až tři čtvrtě hodiny, až bude náplň na dotek pevná a bude se lehce odtahovat od stěn. Troubu vypněte, pootevřete dvířka a nechte cheesecake hodinu chladnout v troubě.
Můžete podávat čistě syrový nebo ozdobený ovocem. Oblíbenou formou je jahodový cheesecake, vyzkoušejte.
Tvarohový fitness cheesecake
Věděli jste, že první cheesecake připravili už ve starověkém Řecku a byl servírován během prvních olympijských her v roce 776 př. n. l? Od té doby utekla řádka let a cheesecake se stal nejpopulárnějším dezertem v Evropě.
Ani v době hubnutí a formování postavy se nemusíte zříkat mlsání. Zdravý cheesecake vytvoříte za pomocí proteinový prášku, který zvyšuje počet bílkovin a může ve vašich receptech nahradit mouku i cukr. Umožňuje tak dopřát si sladké i v dietě.
Ingredience
- bebe sušenky 1 balení
- nízkotučný tvaroh 500 g
- máslo 50 g
- puding 1 sáček
- vejce 3 ks
- vanilkový protein 1 odměrka
- rumové nebo mandlové aroma
Postup přípravy
Sušenky rozdrťte a smíchejte s rozpuštěným máslem. Vyložte jimi dortovou formu a nechte odležet. Mezi tím vyšlehejte tvaroh, žloutky, sníh, pudingový prášek, aroma, protein a hmotu nalijte na připravený sušenkový základ. Pečte v předehřáté troubě cca 20 minut.
Ozdobte dle chuti. Oproti klasické verzi cheesecake, který využívá sýr Philadephia, je tento mnohem lehčí a nadýchanější. Tvarohový cheesecake tedy potěší i chuťové buňky. Zajímavou variantou je použití citrusových plodů či jiné ovoce. Oblíbenou variantou v letních měsících bývá jedinečný borůvkový cheesecake. Dobrou chuť.
Čokoládový cheesecake
Čokoláda je tučná a plná cukru, takže úplně nevhodná k tomu, abyste ji jedli v období hubnutí. Přesto není nutné ji z dietního jídelníčku úplně vyškrtnout. Čokoláda s vysokým obsahem kakaa je lepší, protože obsahuje více zdraví prospěšných látek a zároveň vaši chuť po sladkém uspokojí menší kousek.
Cheesecake s čokoládou je tvořen pouze třemi surovinami, proto se nemusíte bát přebytečných kalorií. Ani s čokoládou. Zakousněte tento báječný recept ke zdravé snídani či zdravé dopolední svačině. Budete okouzleni.
Ingredience
- 240 g lučiny o pokojové teplotě
- 200 g vysokoprocentní čokolády
- 6 vajec
Postup přípravy
Lučinu vyndejte z lednice cca hodinu před začátkem pečení. Troubu si předehřejte na 170°C. Čokoládu nalámejte na kousky do malého kastrůlku a ten celý ponořte do vodní lázně. Oddělte bílky od žloutků, z bílků vyšlehejte sníh.
Až se čokoláda rozpustí, nechte vychladnout. Postupně přidávejte lučinu a šlehačem nebo metličkou pořádně zamíchejte. Přidejte i žloutky a nakonec už jen třeba stěrkou nebo vařečkou pomalu vmíchejte sníh z bílků, ať je těsto pěkně nadýchané.
Těsto vlijte do formy, položte na hluboký plech a kolem formy nalijte vodu, ať je do půlky potopená. Připravený zdravý cheesecake dejte do trouby a pečte cca 20 minut. Poté troubu vypněte a nechte dortík ještě dojít uvnitř dalších 20 minut.
Zdravý dýňový cheesecake
S podzimem přichází na řadu i dýňová sezóna. Dýně obsahují zejména vlákninu, vitamíny A a C a vitamíny skupiny B. Z minerálů pak draslík, vápník, hořčík a železo. Dýňový cheesecake můžete připravit z nejpoužívanější dýně Hokkaidó, ale i jiných druhů, např. z dýně muškátové. Pokud nepoužijete Hokkaidó, musíte dýni oloupat.
Ingredience
Na korpus
- 200 g zdravých či bezlepkových sušenek
- 60 g másla
- 2 lžíce kakaa
Náplň
- 300 g nakrájené dýně
- 1 hrnek třtinového cukru
- 500 g měkkého tvarohu
- 2 vejce
- 1 lžičku soli
- 1 lžičku skořice
Postup přípravy
Kousky dýně vložíme do hrnce, podlijeme je trochou vody a podusíme doměkka. Trvá to zhruba 10 minut. Poté dýni rozmixujeme ponorným mixérem na pyré a necháme jej vychladnout.
Mezitím připravíme korpus tak, že sušenky rozmixujeme s máslem a kakaem. Směs vmačkáme do dortové či koláčové formy a vytvoříme vyšší okraj. Tvaroh smícháme s vejci a cukrem, přidáme skořici a sůl a nakonec vmícháme vychladlé dýňové pyré.
Náplň nalijeme na připravený korpus, cheesecake vložíme do trouby vyhřáté na teplotu 200 °C a pečeme jej asi 45 – 60 minut dozlatova. Dýňový cheesecake necháme vychladnout a můžeme podávat.