Recepty na nejrychlejší těsto na pizzu

Patříte-li mezi milovníky italské kuchyně, určitě vám učarovala pravá italská pizza. Když jste na cestách, jistě si na ní rádi pochutnáte a možná byste si ji rádi dali i u nás v Čechách. Naštěstí na její přípravě není nic složitého, vyzkoušet může mnoho variant, třeba i těsto na pizzu nekynuté.

Existuje zdravá pizza?

Pizza jako taková není považována zrovna za zdravý pokrm. Jak si tedy dopřát oblíbenou pochoutku, a přitom neohrozit svůj zdravý jídelníček? Jednak si můžete zkusit připravit domácí těsto na pizzu, jednak jsou důležité také ingredience, kterými pizzu obložíte. Takto může vzniknout třeba celozrnné těsto na pizzu nebo dokonce fitness pizza.

Jako u jiných těst i nekynuté těsto na pizzu recept lze připravit ve zdravější variantě. Možná vás zláká celozrnné těsto na pizzu nebo bezlepková pizza, kterou dovoluje i bezlepková dieta jídelníček. Jako nejrychlejší těsto na pizzu se však nabízí zmiňované italské těsto na pizzu bez droždí a prášku do pečiva, i když někteří milovníci italské kuchyně mohou namítnout, že to už není pravé těsto na pizzu. Na druhou stranu nekynuté těsto na pizzu může do svého jídelníčku zařadit i dieta na dnu.

Jak na zdravější domácí pizza recept?

Zdravá pizza by měla obsahovat také zdravé ingredience. Vlastně je to stejné, jako připravovat domácí kebab, který může příjemně ozvláštnit i zdravý jídelníček. Je tedy lepší zapomenout na suroviny typu anglická slanina, tučné sýry nebo tučné pikantní salámy. I přesto lze italské těsto na pizzu bez droždí obložit tak, aby všem chutnalo. Jak na to?

  • Pro zdravou pizzu je lepší zvolit rajčatový základ místo smetanového.
  • Pizzu můžeme obložit větším množstvím zeleniny (cuketa, rajčata, paprika, artyčoky, rukola, špenát atd.).
  • Místo slaniny a salámů použijte kvalitní šunku a vše doplňte mozzarellou.
  • Uzeniny lze vynechat úplně, aniž by to mělo negativní vliv na výsledek. Domácí pizza recept se tak může zařadit mezi bezmasá jídla a obohatit i vegetariánský jídelníček.
  • Těsto na pizzu recept snese také další zdravější suroviny – houby, ančovičky, olivy nebo vejce. Vznikne tak příjemná večeře s chutí dovolené, které ale neohrozí každodenní snahu o zdravý jídelníček.

Tip: Rajčatová pyré, bazalkové pesto, olivy a různé druhy mouk seženete na eshopu Grizly – vše na jednom místě.

Italská nebo americká pizza – který je ten pravý recept na těsto na pizzu?

Pizza patří mezi nejoblíbenější rychlé občerstvení po celém světě. Není proto žádným překvapením, že vznikl fenomén zvaný americká pizza (nebo pizza americana). Někteří obyvatelé USA jsou dokonce přesvědčení, že pizza je americký vynález!

Spousta lidí si myslí, že americká pizza má vyšší, hutnější korpus, který připomíná spíš buchtu než tenkou placku, která je oblíbená v Evropě. Ale není to tak docela pravda – vzhledem k obrovské rozloze Spojených států se v jednotlivých oblastech tloušťka těsta může lišit a i tady se připravuje nejrychlejší těsto na pizzu bez kynutí. A podobné je to i se surovinami na obložení těsta. Existuje spousta oblíbených variant, které mohou obsahovat místní zeleninu, ale také tacos nebo burgery. Vlastně byste na pizzu mohli položit klidně domácí kebab a nikomu by to nepřišlo divné.

Jaký je nejtradičnější druh pizzy?

Nejtradičnějším druhem pizzy v Itálii je pizza Margherita, vytvořená na počet královny Margherity už v roce 1889. Najdeme na ní jen tři ingredience, které ctí italské barvy – rajčata představují červenou barvu, bazalka zelenou a mozzarella bílou. I tady platí, že v jednoduchosti je krása, kdy tato zdravá pizza patří mezi stálice jídelních lístků po celém světě. Pokud je vaším cílem naopak fitness pizza, můžete jako základ použít celozrnné těsto na pizzu a uplatní se i jako bezlepková pizza recept. Navíc patří mezi nejoblíbenější bezmasá jídla na světě.

Domácí pizza recept pro každého

Receptů na pizzu existuje tak široká škála, že si svého favorita vybere snad každý. Jednat se může jak o volbu těsta, tak o výběr surovin. Příprava pizzy patří k jedněm z nejrozmanitějších a využít ji můžete jako pohoštění k obědu, večeři nebo třeba na party. Jak si připravit vybrané pizza recepty?

Těsto na pizzu bez kynutí

Pizza těsto bez kynutí asi můžeme označit jako nejrychlejší těsto na pizzu. Takže když vás večer popadne chuť na něco dobrého, nemusíte čekat několik hodin na dokonalý výsledek. Vděční vám za něj budou i ti, pro které je nezbytná dieta na dnu nebo protikvasinková dieta. Pravé italské těsto na pizzu si můžete připravit zase jindy.

Potřebné ingredience:

  • ¼ kg hladké mouky
  • 6 lžic olivového oleje
  • ½ sáčku prášku do pečiva
  • 1 špetka soli
  • 1 ½ dl vody

Postup:

Do mísy nejprve nasypejte mouku, poté přidejte sůl a promíchejte. Dále přidejte olej společně s vodou. Vše začněte hníst, aby nakonec v míse zůstalo vytvarované těsto. Až se těsto nebude lepit k okrajům mísy, je hotové. Dále si připravte plech, který potřete olejem. Teprve potom můžete pizza těsto začít rozprostírat na celou plochu plechu. Připravte se raději na to, že se těsto bude lehce „hýbat“. Nebojte se proto na něj pořádně zatlačit, abyste z něj dostali tvar, který potřebujete.

Nyní už je to jenom na vás. Těsto můžete potřít omáčkou z rajčat a začít na něj pokládat oblíbené suroviny podle vaší chuti. Pizzu pečte v předehřáté troubě při 150 °C asi 13 minut a podávejte ihned po upečení.

Zhubněte bez námahy a stresu s KetoFit

Pravé těsto na pizzu

Často se mu říká také italské těsto na pizzu, ale může z něj vzniknout i nefalšovaná pizza americana. Bohužel bezlepková dieta jídelníček zůstane o tuto chuť ochuzena, ale níže se objeví také bezlepkový pizza recept. Pravé těsto na pizzu by díky správnému kynutí mělo při pečení vytvářet typické bubliny a být po upečení křehké a křupavé. To zase zařídí olivový olej.

Potřebné ingredience:

  • 1 kg hladké mouky
  • 5 dl vlažné vody
  • 1 kostka droždí
  • 2 lžíce olivového oleje

Postup:

Droždí rozmíchejte ve vlažné vodě a smíchejte s hladkou mouku, olivovým olejem a špetkou soli. Vzniklé těsto rozdělte na šest bochánků, zabalte do fólie, to aby se těsto nemělo kam rozrůstat, a nechejte alespoň 12 hodin odležet v lednici. Poté si na pizzu rozvalte co nejtenčí placku a obložte ji čímkoliv, co máte rádi. Okraje pizzy před pečením pomažte olivovým olejem.

Ani to nejlepší těsto na pizzu nezaručí dobrý výsledek, pokud nebude správně upečené. Tradičně se pizza peče v kamenné peci na dřevo, v domácích podmínkách je nutné péct pizzu na co nejvyšší teplotu. Troubu tak předehřejte na maximum a pečte do zahnědnutí okrajů. To platí pro kynuté těsto na pizzu i pro italské těsto na pizzu bez droždí a prášku do pečiva nebo pro klasické italské těsto na pizzu.

Pozn: Pro pečení pravého italského těsta na pizzu se osvědčil turbo gril na střední nastavení.

Recepty na další zdravé pizzy

1

Pizza z ovesných vloček

Pizzu opravdu není nutné považovat za nezdravý pokrm. Pokud zvolíte správné ingredience, může být i pizza poměrně zdravým jídlem. Domácí pizza těsto se dá udělat na mnoho způsobů. Za vyzkoušení stojí třeba bezlepková pizza z ovesných vloček. Navíc jde o nekynuté těsto na pizzu, takže na oblíbenou lahůdku nemusíte dlouho čekat.

Potřebné ingredience:

  • 250 g jemného tvarohu
  • 100 g jemných ovesných vloček
  • 3 pl bílého jogurtu
  • 1 čl olivového oleje
  • 1/4 čl soli
  • 100 g rajčatového protlaku
  • 3 pl vody
  • 1 stroužek česneku
  • 1 čl oregana
  • 150 g žampionů
  • 150 g šunky
  • 70 g strouhané mozzarelly
  • 40 g kukuřice

Postup:

V misce si smíchejte jemný tvaroh, ovesné vločky, jogurt, olivový olej a sůl. Hotové těsto uložte na plech vyložený papírem na pečení a rukama ho rozmačkejte na plech tak, aby mělo výšku přibližně 0,5 cm. Těsto pečte 15 minut při 190 °C.

Mezitím si rozmíchejte protlak, oregano a stroužek česneku. Na upečené těsto natřete rajčatovou směs a rozložte všechny ostatní suroviny. Pizzu dejte péct ještě jednou na 15 minut při 190 ° C.

2

Domácí celozrnné těsto na pizzu bez kynutí

Nahradit bílou mouku celozrnnou je nejjednodušší variantou, jak si vyrobit zdravější pizzu a ještě mít radost z toho, jak vám domácí pečení jde. Je to totiž i skvělá relaxace a odpočinek od stresu, což má také pozitivní vliv na štíhlou linii. Je jen na vás, jestli použijete droždí, nebo jej vynecháte a připravíte si zdravé těsto na pizzu bez kynutí.

Potřebné ingredience:

  • 300 g celozrnné mouky
  • 120 ml vlažné vody
  • 2 pl olivového oleje
  • 4-6 g droždí (můžete ale připravit i variantu bez droždí)
  • 2 špetky soli
  • náplň podle vlastní chuti

Postup:

Na vále si ze všech ingrediencí připravte tvárné těsto. Jakmile přidáte droždí, nechte těsto chvíli nakynout, cca 30-45 minut. Potom už můžete na pomoučněném vále vytvořit placku a zdobit ji podle vlastních preferencí. Zapomeňte na kupovaný kečup, obsahuje spoustu skrytých cukrů, barviv, konzervantů. Připravte si domácí kečup nebo zvolte jako podklad rajčata – pokud nemáte čerstvá, konzervovaná rajčata jsou v obchodech k dispozici celoročně. Také můžete protlak nahradit bylinkovým pestem domácí výroby.

Chcete-li použít uzeniny, zvolte dietní kuřecí či krůtí šunku. Kaloricky náročnými uzeninami se spoustou živočišných tuků a konzervačních solí jinak svoji snahu o štíhlou linii nadobro pohřbíte. Náplň je jinak ve vaší režii. Může to být zelenina (na proužky nakrájené papriky), sýry, ale třeba i ryby – například kousky olejovek.

Obložené placky vložte na plech. Můžete použít pečicí papír. Troubu předehřejte na 190 °C a pečte zhruba 20 minut. Pizzu jezte teplou, taková je nejlepší. Recept je na 2 větší pizzy.

Vyzkoušejte také další recepty na domácí pizzu.

TIP: Máte chuť na něco sladkého? Vyzkoušejte rychlý Mug cake z ovesných vloček.
Domácí pizza recept, ať už se jedná o těsto na pizzu nekynuté nebo kynuté, skvěle doplní sladká tečka na závěr, jak na ni? Ve větším hrnku si smíchejte: 50 g ovesných vloček, 60 ml mléka, 2 čl skořice, 1 čl medu, 1 čl kypřícího prášku a případně i sušené ovoce podle chuti. Koláč dejte na hodinu odstát do chladničky, pak ho vyndejte, přidejte dalších 20 ml mléka a dejte do mikrovlnné trouby na 4 minuty. Hotovo, chutný mug cake z ovesných vloček je na světě!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.