Nejlepší domácí döner kebab recept

Doner kebab

Döner kebab zná snad každý, kdo se někdy nad ránem vracel ze zábavy nebo si chtěl dopřát rychlý oběd. Turecký kebab se u nás těší velké oblíbenosti a není se čemu divit. Co takhle vyzkoušet domácí kebab podle našeho receptu?

Jak připravit domácí döner kebab recept?

Každý milovník döner kebabu má jistě svůj oblíbený podnik, ať už je to ten zaručeně nejlepší kebab v Praze či jinde. Domácí kebab sice asi nebude ten nejvíce autentický, ale zato budete mít přehled a kontrolu nad použitými ingrediencemi a celým procesem přípravy. A třeba si z nezdravého fast foodu připravíte trochu zdravější jídlo. Opravdoví fajnšmekři si mohou pořídit domácí gril na kebab, který samozřejmě využijete i při přípravě jiných pokrmů.

Döner kebab se servíruje různými způsoby. Nejčastěji se setkáte s kebabem v tortille, pita chlebu či housce. Pokud chcete mít recept na 100 % domácí, zkuste si připravit i vlastní domácí tortilly. Inspiraci na přípravu domácí tortilly můžete načerpat v našem článku s recepty na tortilly. Ke kebabu se však hodí i běžné přílohy, jako jsou hranolky nebo zdravější varianty jako rýže, kuskus nebo talíř zeleniny. Zejména kuskus je ideální na přípravu orientálních receptů a hodí se i ke kebab masu. Kuskus můžete doplnit zeleninou podle chuti anebo vyzkoušet naše kuskus recepty.

Vyzkoušejte nejúčinnější dietu KetoMix!

Jaké použít maso na kebab?

Domácí kebab recept můžete připravit z kuřecího, jehněčího či telecího masa, které obsahují velké množství živočišných bílkovin. Kuřecí maso, stejně jako vepřové, je v české kuchyni běžné. Avšak o telecím a jehněčím se to samé říct nedá. Přitom třeba klasický vídeňský telecí řízek nebo pomalu pečené velikonoční jehněčí jsou opravdové delikatesy a stojí za to je do jídelníčku zařadit častěji. Tradiční turecký döner kebab recept se totiž dělá právě z jehněčího masa. Z vepřového masa, které je hlavní ingrediencí při přípravě oblíbené domácí sekané, se dělá tradiční řecký gyros, který je často s kebabem zaměňován. Ale stejně jako v případě domácí sekané, i tyto tradiční recepty jsou často upravovány a existují různé varianty.

Pravý kebab recept můžete doplnit čerstvou zeleninou dle vašeho výběru. A samozřejmě nesmí chybět dresink, který vše krásně dochutí. Tučné dresinky můžete při přípravě domácího receptu nahradit variantou, která bude pro vaše zdraví i linii vhodnější. Vyzkoušejte třeba nízkokalorické Slim Pasta dresinky.

Varianta pro vegetariány

A co vegetariáni a vegani? Nabízí se hned několik alternativ, kterými mohou tradiční masový recept na kebab nahradit. První možností, kterou prodejci často nabízí hned vedle kebabů, je falafel, tradiční recept z cizrny pocházející z Blízkého východu. Stejně jako kebab se podává v pita chlebu či tortille s dresinkem a čerstvou zeleninou. Recepty z cizrny jsou obecně skvělé jako vegetariánský oběd či večeře, cizrna je totiž velmi zdravá potravina plná vlákniny, bílkovin a dalších prospěšných látek. Z cizrny si můžete připravit třeba i domácí vegetariánský burger. Další možností, jak nahradit maso na kebab při přípravě vegetariánského obědu nebo večeře, je použít sójové maso nebo seitan. Když se dobře okoření, pochutnají si nepochybně i zarytí milovníci masa.

Kvalitní cizrnu koupíte na e-shopu Grizly
1

Domácí kuřecí kebab recept

Od teď už se nebudete shánět po tom, kde je nejlepší kebab v Praze! Jednoduše proto, že si tento recept na kuřecí kebab zamilujete a připravíte si oblíbený kebab hravě z pohodlí domova, a to kdykoliv, kdy na něj dostanete chuť.

Potřebné ingredience:

  • 6 ks kuřecí stehno
  • 4-5 PL jogurt bílý
  • 1 cibule
  • 4 stroužky česneku
  • 2 PL salsa
  • 1 PL mletá červená paprika
  • 1,5 lžičky pepř mletý
  • 2 lžičky oregano
  • 2 PL olej rostlinný
  • 1 PL sůl

Postup:

Potřebujeme 6 velkých stehen, které si nejprve vykostíme a potom stáhneme z kůže. Pokud si chceme ušetřit práci, můžeme koupit kuřecí stehna bez kostí. Na marinádu si dáme do misky jogurt, salsu, mletou papriku, pepř, sůl, olej, nastrouhanou cibuli, nastrouhaný česnek a oregano. Směs dobře promícháme. Následně maso na kuřecí kebab po jednom z obou stran dobře v marinádě namočíme a poklademe na sebe do misky. Misku zakryjeme a odložíme na noc do chladničky.

Na druhý den vyjmeme maso na kebab z chladničky a zabalíme ho do potravinové fólie, aby vznikl válec. Celé to svineme a okraje dobře uzavřeme. Když uzavíráme druhou stranu, trochu vytlačíme vzduch. Zabalené maso vložíme zpět do mrazáku, pro úplnou dokonalost by mělo odstát asi 3 dny.

Kebab před pečením vyndáme alespoň na hodinu mimo lednici. Nerozmrazujeme ho však zbytečně moc! Dobrým ostrým nožem si odkrojíme tenoučké plátky a nakrájíme si vždy jen tolik, kolik právě potřebujeme. Na 1 porci je třeba asi 10 plátků. Potom kuřecí kebab znovu vložíme do mrazničky. Na jedné pánvi rozpálíme trochu oleje a poklademe na pánev plátky masa. Z obou stran jen prudce na silnějším ohni opečeme.

2

Domácí döner kebab recept bez speciálního stojanu

Vůbec nevadí, pokud nemáte speciální stojan či domácí gril na kebab. Výborný domácí döner kebab recept si můžete připravit i pomocí obyčejné dřevěné špejle.

Potřebné ingredience:

  • 400 g kuřecí prsa
  • 4 menší kelímky bílého jogurtu
  • pepř
  • petrželka
  • červená sladká paprika
  • sůl

Na stojan:

  • 1/2 červená cibule
  • dřevěná špejle

Postup:

Na marinádu smícháme všechny přísady dohromady. Každý kousek masíčka si překrojíme a na polovinu a případně překrojíme na tenčí plátky (jako když krájíte na řízky). Potom maso dáme do misky a jednoduše zalijeme marinádou. Necháme marinovat přes noc.

Připravíme si plech vyložený papírem na pečení. Na plech uložíme 1/2 cibule a do ní zapíchneme špejli. Na špejli nyní napichujeme marinované kousky masíčka. Na tentýž plech můžeme dát péct i hranolky do trouby. Pečeme při teplotě 200 stupňů 40 minut. Podáváme jako klasický turecký kebab – jen ořežeme a dáme do placky nebo přímo na talíř!

3

Rychlý domácí kebab recept

Pro mnohé je hlavní výhodou kebabu z rychlého občerstvení to, že ho můžete mít hned. To se obzvlášť hodí, když zrovna spěcháte nebo máte opravdu hlad a potřebujete nějaký rychlý oběd. Příprava pravého kebab receptu totiž trvá poměrně dlouho. Maso na kebab se obvykle marinuje alespoň přes noc. Tento recept na kuřecí kebab je však hotový raz dva a určitě si na něm pochutnáte.

Tip: Další chutnou rychlovkou, kterou si můžete připravit, je domácí burger. Stejně jako kebab můžete i domácí burger připravit z různých druhů masa (kromě klasického hovězího) nebo ve vegetariánské verzi.

Potřebné ingredience:

  • 100 g kuřecí prsa
  • gyros koření
  • kari koření
  • červená mletá paprika
  • sůl
  • houska
  • tatarská omáčka
  • kečup
  • olej

Postup:

Maso na kebab nakrájíme na tenké malé kousky a hodíme na olej. Přidáme všechno koření a osolíme podle chuti. Opečeme do zlatova. Mezitím si nakrájíme zeleninu podle chuti na menší kousky. Potom si opečeme housku nasucho, překrojíme na půlky a vnitřek pokropíme okořeněnou šťávou z masa a natřeme kečupem a tatarkou. Postupně naplníme opečenou housku nakrájenou zeleninou a opečeným masem. Hned podáváme.

4

Turecký kebab s dresinkem v tortille

Doner kebab v tortille je asi jedna z nejběžněji připravovaných variant. Kebab maso můžete použít podle libosti, pokud ale chcete tradiční turecký kebab, použijte jehněčí. Celý recept povýšíte na další úroveň, pokud si připravíte vlastní domácí tortilly.

Potřebné ingredience:

Na maso:

  • 1 cibule
  • 3 ks bobkový list
  • 2 PL ocet
  • 1 l mlék
  • sůl, pepř
  • 2 stroužky česneku
  • 1 lžičku nové koření
  • 1/4 lžičky rasa
  • 2 lžičky mleté papriky
  • 1 lžička kajenského pepře

Dresink:

  • 3 PL majonéza
  • 3 PL jogurt
  • 1/2 stroužku česneku
  • 1 PL omáčka tahini
  • sůl, pepř
  • cherry rajčátka
  • cibule

Postup:

Maso na kebab marinujeme v mléce, do kterého přidáme bobkové listy, sůl, pepř a ocet. Uložíme do chladničky alespoň na 12 hodin. Maso před pečením smícháme s cibulí, česnekem, zbylým kořením a solí a přendáme ho do sáčku na pečení. Masíčko pak pečeme velmi pomalu při teplotě 160 °C asi tři hodiny. Připravíme si dresink z majonézy, jogurtu, česneku, tahini, soli a černého koření. Pečené maso nakrájíme na tenké nudličky a ještě opečeme na pánvi. Tortillu zahřejeme a naplníme kousky jehněčího, dresinkem, rajčaty a cibulí. Pro vegetariánskou verzi můžete nahradit maso rostlinnou alternativou.

5

Domácí döner kebab v arabském chlebu

Arabský chléb neboli pita chléb je také velmi populární příloha k döner kebabu. Skvěle se hodí ale také jako příloha ke gyrosu a receptům z cizrny, třeba již zmíněnému falafelu nebo k namáčení do hummusu. I arabský chléb si samozřejmě můžete připravit domácí, k dostání je ale i v běžných obchodech.

Potřebné ingredience:

  • 800 g kuřecí stehna vykostěné
  • 500 g bílého jogurtu
  • arabský chléb
  • 5 stroužků česneku
  • petrželka
  • 100 ml slunečnicový olej
  • 2 PL adžika
  • 2 PL gyros koření

Postup:

Kebab maso si nakrájíme na cca kostky 1,5×1,5 cm. Masíčko postupně během krájení ve vrstvách posypáváme gyros a adžika kořením a opatrně pokapáváme olejem – tak pokračujeme až do konce, koření bude tak všude rovnoměrně rozložené. Na závěr maso s kořením pořádně promícháme a vložíme do lednice na minimálně 6 hodin. Dopředu si můžeme připravit i dresink. Do mísy vyklopíme bílý jogurt, přidáme prolisované stroužky česneku a na jemno nakrájenou petrželku a sůl. Důkladně promícháme a necháme odstát v lednici.

Připravené okořeněné kebab maso smažíme na pánvi s troškou slunečnicového oleje. Když je maso hotové, naplníme jím nakrojený arabský chléb. Polijeme dresinkem a nezapomeneme přidat čerstvou zeleninu podle chuti.

Tato chutná a lahodná pokrmová specialita si získala srdce milionů lidí díky své jednoduchosti, bohatým chutím a přístupné ceně. Původně pocházející z Turecka, kebab se rychle stal oblíbeným jídlem v mnoha kulturách, přičemž každá země přinesla vlastní variace a inovace. Doslova se stal ikonou pouličního stravování a oblíbenou volbou pro rychlé občerstvení mezi mladými i starými. Jeho flexibilita umožňuje různé kombinace masa, zeleniny, omáček a chleba, což z něj činí oblíbenou volbu pro všechny, kteří hledají sýté a chutné jídlo.

Nicméně, jakkoli je kebab známý svým výtečným chuťovým zážitkem, neměli bychom zapomínat na jeho nutriční hodnotu a zdravotní aspekty. Vzhledem k různým složkám a způsobu přípravy může být někdy vysoce kalorický a obsahovat spoustu tuku a soli. Proto je důležité si dopřávat si pokrm v rozumném množství a začleňovat ho do vyvážené stravy.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.