Nejlepší zdravý bramborový buřtguláš
Základ typického bramborového guláše tvoří nejen brambory, ale také uzené maso, klobása či špekáčky. Jejich konzumace může ale působit nepříznivě na naše trávení. Jde to ale i jinak! Jestliže si ale chcete připravit bramborový guláš zdravěji, vyzkoušejte jeden z našich receptů!
Bramborový guláš s masem
Ingredience:
- 2 cibule
- 300 g mrkve
- 1 kg brambor
- 500 g mletého hovězího masa
- 400 g červených fazolí
- černé Koření
- 1 lžíce oleje
- 1 l vývaru
- 4 lžíce rajčatového přetlak
- 1 lžíce worcesteru
- hrst petrželky
- sůl
Postup:
Cibuli nakrájejte na drobné kousky a opečte v hrnci na oleji. Po chvíli přidejte mleté maso a chvíli prudce opékejte. Když bude maso orestované, přidejte nakrájenou mrkev, brambory, protlak a vše zalijte vývarem. Guláš přiklopte, ztlumit plamen a nechte vařit přibližně 25 až 30 minut, dokud budou brambory měkké. Potom přidejte scezené fazole z konzervy, worcesterem, sůl, pepř a nasekanou petrželku. Vše ještě ohřejte a můžete podávat.
Vyzkoušejte i oblíbené recepty na přípravu zdravého Segedínský guláše.
Bramborový guláš s tofu
Ingredience:
- 500 g brambor
- 2 čl sladké papriky
- 1 čl pálivé papriky
- 2 pl oleje
- 400 g tofu párků
- 2 pl celozrnné pšeničné mouky
- 1 čl drceného kmínu
- 2 cibule
- 2 pl rajčatového protlaku
- 1 l vývaru
- 3 stroužky česneku
- majoránka
- sůl
- pepř
Postup:
Cibuli nakrájejte nadrobno, brambory na kostičky a párky na kolečka. Na oleji opečte cibuli, kmín a po chvíli přidejte párky. Vše zasypte oběma druhy papriky, přidejte protlak a zalijte vývarem míchaným s moukou. Do guláše vložte brambory a vařte, dokud budou měkké. Nakonec vložte prolisovaný česnek, sůl, pepř a majoránku podle chuti. Polévku servírujte s celozrnným chlebem.
Bramborový guláš s cuketou
Ingredience:
- 2 párky s vysokým obsahem masa
- 1 cibuli
- 5 brambor
- 1 menší cuketa
- sůl
- pepř
- mletá sladká paprika
- majoránka
- olej
Postup:
Párky a brambory nakrájejte na malé kousky, cuketu na nudličky a cibuli nadrobno. Na oleji osmažte cibuli, přidejte mletou papriku, pepř a chvíli opékejte. Potom vložte párky, brambory a cuketu. Vše osolte, podlijte vodou a duste do měkka. Hotový guláš ochuťte špetkou majoránky.
Veganský bramborový guláš
Ingredience:
- 500 g brambor
- 400 g uvařeného cizrny
- tempeh
- 2 cibule
- 2 pl rajčatového protlaku
- 2 lžíce olivového oleje
- mletá červená paprika
- sůl
- drcený kmín
- 1 stroužek česneku
- majoránka
- pepř
Postup:
Cibule nakrájejte nadrobno a opečte na oleji dozlatova. Přidejte na kostičky nakrájený tempeh, mletou červenou papriku, sůl, drcený kmín, na kostičky nakrájené brambory a uvařenou cizrnu. Vše zalijte vodou a přidejte ještě jeden nastrouhaný brambor, který guláš zahustí. Do guláše přidejte 2 pl rajčatového protlaku a na závěr i jeden stroužek česneku. Vše vařte, dokud nebudou brambory měkké.
TIP: Inspirujte se i dalšími recepty z cizrny.