Průjem – prevence, léčba a dieta

Průjem se rozlišuje na akutní a chronický průjem. Akutní průjem je často vyvolán infekcí, nesnášenlivostí některých potravin nebo nepřiměřeným kombinováním jídel. Akutní průjem přetrvává obvykle 2–3 dny a může být doprovázen horečkou. Pokud trvá již delší dobu než týden nebo se často vrací, jedná se o chronický průjem.

Příčiny průjmu:

Infekční – při nakažení virem, bakteriemi, plísněmi, toxiny.

Neinfekční – konzumace dráždivých nebo zkažených potravin, alergie, užívání nevyhovujících léků, stres a další.

Průjem může být vyvolán:

  • nedostatkem vitamínů
  • užíváním antibiotik
  • viry (zvláště u dětí se v kolektivu rychle šíří)
  • bakteriemi
  • parazitární infekcí – tasemnice, škrkavka dětská a další
  • otravou jídlem
  • stresem
  • potravinovými alergiemi a intolerancemi
  • konzumací nezvyklé nebo nadměrně vodnaté stravy (melounů), případně látek, které na sebe váží vodu

Doporučení pro dietu při průjmu

Pro léčbu průjmu se doporučuje dodržování bezezbytkové diety. Jaké konkrétní kroky podniknout?

  • Doporučuje se jíst malé porce a jídlo konzumovat každé dvě až tři hodiny.
  • Vyhnout se se potravinám, které nadýmají – kapusta, květák, okurka a převážně luštěniny.
  • Zeleninu je vhodné konzumovat v upravené podobě a to vařenou nebo dušenou.
  • Ovoci se spíše vyhýbejte, především nezralému. Je dobré ale zařadit nastrouhané jablko s banánem.
  • Doporučuje se konzumovat bílé pečivo – rohlíky, bagety, toustový chléb. Celozrnnému pečivu se při dietě vyhýbejte.
  • Vyřazení mléka a mléčných výrobků.
  • Doporučují se také potraviny bohaté na draslík a sodík, jako je rybí nebo kuřecí maso, brambory nebo mrkev.
  • Vyřadit smažené a ostré jídlo.

Léčba průjmu:

Klíčovou záležitost představuje pro léčbu průjmu správná dieta. Při zdravotních potížích spojených s trávením je nutné dodržovat jídelníček. Například pro člověka řešícího podrážděný žlučník představuje způsob, jak si výrazně ulevit od bolestných potíží. Podrážděný žlučník může být způsobený různými faktory, nicméně často souvisí právě i s průjmem.

V prvních dnech je dobré začít nemastným, mírně osoleným odvarem z rýže či mrkve, rýžovou nebo obilnou polévkou, případně rýžovou kaší (bez mléka). Dále můžete začít zařazovat mixovanou dušenou mrkev, banán, nastrouhané jablko nebo jablečné pyré.

Později můžete zkusit přidat řidší bramborovou kaši bez mléka nebo jiné další kaše, kuřecí vývar, tvrdší, starší rohlíky nebo piškoty.

Pomalu a postupně pokračujte v přechodu k běžné stravě přidáváním vařeného kuřecího nebo libového hovězího masa, vařené a dušené zeleniny. Důležité je také pro zlepšení stavu zařadit později kysané mléčné výrobky (pokud netrpíte intolerancí), které pomáhají obnovit průjmem a narušenou střevní mikroflóru. Dobrý je např. nízkotučný bílý jogurt, kefír nebo podmáslí.

Začněte opatrně a po lžičkách. Pokud průjem přetrvává déle, jak týden nebo se objevily další komplikace jako je krev ve stolici, ihned vyhledejte odbornou pomoc. Vhodné léky vám může doporučit váš lékař nebo i lékárník.

Léčba průjmu u dětí

U dětí je léčba průjmu velice podobná jako u dospělých jedinců. Je třeba doplňovat doporučované tekutiny a držet průjmovou dietu. Pokud je průjem u dětí vážnějšího rázu, nápomocné jsou i rehydratační roztoky. Tyto roztoky podávejte v samém začátku onemocnění. Dokáží nahradit tekutiny a ztracenou sůl.

Přesný typ rehydratačního roztoku a jeho podávání je nutné konzultovat s lékařem či lékárníkem.

Dieta při průjmu

Doporučené potraviny

  • rozmačkaný banán
  • jemně nastrouhaná jablka
  • rozvařená rýže
  • čistý hovězí vývar
  • vařená či dušená mrkev
  • pečivo ideálně z předešlého dne
  • piškoty
  • bramborová kaše (bez mléka, jen mírně osolená)

Zakázané potraviny

  • tučné potraviny, pikantní potraviny a smažené pokrmy
  • mléčné výrobky
  • tučná masa (husa, kačena, zvěřina) a tučné a uzené ryby (sardinky, kaviár)
  • dochucovadla (masox, maggi, sójová omáčka)
  • černá káva
  • alkohol
  • kynuté a linecké těsto
  • čerstvé pečivo

Doporučené tekutiny:

  • čaj (nejlépe černý nebo bylinkový)
  • nenasycená minerální voda
  • Vincentka

Průjem v těhotenství

Většina žen se během gravidity potýká se zácpou, jelikož kvůli hormonálním změnám se zpomaluje činnost střev. Průjem není klasický těhotenský příznak, část těhotných jej však zažívá v prvních dnech od početí.

Průjem se nejčastěji řeší dietou, úpravou jídelníčku. Doporučuje se pít obyčejná neperlivá voda, černý čaj nebo červený jetel čaj, který je taktéž schopný pomoci při průjmu. Nicméně by se to s čajem z červeného jetele během těhotenství nemělo přehánět. Dietní potraviny, které zklidní střeva a nabalí na sebe škodlivé látky, jsou například rýže či banán.

Pomáhá rovněž nastrouhané jablko podávané během dne po lžičkách, přírodním lékem je i lněné semínko a cibule. Hlad můžete zahnat i piškoty či syrovou mrkví. Jinou syrovou zeleninu ale vynechte, stejně jako mléko ovoce nebo výrobky z pšenice. Léky proti průjmu, které lze v těhotenství bez problémů užívat, je například živočišné uhlí nebo Smecta. Naopak Endiaron je těhotným ženám zakázán!

Předzvěst porodu

Postihne-li vás průjem na konci těhotenství, je to důvod pro zpozornění. Může se jednat o jeden z příznaků blížícího se porodu. Tělo se touto cestou přirozeně čistí a připravuje. Navíc křeče v břiše mohou rozdráždit dělohu a porod tak rovnou spustit.

Prevence

Při průjmovém onemocnění byste se měli vyhýbat kořeněným a jinak dráždivým jídlům, konzumovat by se mělo zejména starší pečivo, piškoty a kaše bez mléka, banány, odvar z rýže a jiné zmíněné potraviny. Nesmíte také zapomínat na dostatečný pitný režim, při průjmu se organismus dehydratuje. Zaměřit byste se také měli na příjem minerálních látek, které při průjmu ztrácíte.

Dieta se dodržuje, dokud potíže zcela neodejdou, případně vyhledat lékaře a zvolit jiné prostředky, jak postupovat. Lékaře byste měli navštívit také, pokud je průjem vleklý nebo častý, může to být příznakem závažnějšího onemocnění.

​Hledáte jiné nemoci?

Borelióza

Lymská borelióza je onemocnění přenášené klíšťaty. Narozdíl od klíšťové encefalitidy se lymská borelióza v České republice vyskytuje daleko častěji.

Infekční mononukleoza

Infekční mononukleóza, někdy se jí také přezdívá “polibková nemoc“.

Svrab

Svrab se často objevuje ve formě menších epidemií, například v různých lůžkových zařízeních.

Vysoký krevní tlak

Vysoký krevní tlak – hypertenze, je častým a velmi nebezpečným onemocněním kardiovaskulárního systému. Říká se mu tichý zabiják, jelikož spousta lidí se o onemocnění dozví až při náhodné kontrole.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.