Nestíháte? 7 tipů na rostlinný krabičkový oběd

Řešením jsou krabičkové obědy, které si vezmete s sebou kamkoli – do práce, školy ale i na víkendový výlet. Vyzkoušejte naše tipy na skvělá jídla do krabičky, které zvládne i začátečník a navíc vás neodsoudí k hodinám strávených v kuchyni.

Recepty pro vás připravila tvůrkyně rostlinných e-booků Jana Hajrová České veganské společnosti. Chceme ukázat, že rostlinná strava je opravdu pro každého, nezáleží na tom, jestli jste vegani, vegetariáni nebo chcete jíst méně masa, její benefity pocítíte všichni, motivuje Jana Hajrová.

Připravili jsme pro vás recepty, které jsou rychlé, levné a samozřejmě velmi chutné. Pokud uvažujete o tom, že začnete jíst více rostlinných jídel ale nejste si jistí, jak na to, přijďte na seminář Veggie inspirace pro začátečníky v Praze a v Brně.

Špagety z jednoho hrnce

Postup

Na troše oleje osmažíme cibuli, po chvíli přidáme žampiony a česnek, opékáme 5 minut. Poté zasypeme sójovým granulátem a zalijeme zeleninovým vývarem, pasírovanými rajčaty i rajčaty z plechovky. Přidáme špagety a vaříme do jejich uvaření. Dochutíme solí a chilli. Po uvaření vmícháme čerstvou bazalku.

Suroviny

  • ½ balení sójového granulátu
  • 200 g celozrnných špaget
  • 1 plechovka krájených rajčat
  • 200 ml pasírovaných rajčat
  • 200 g nakrájených žampionů
  • 2 stroužky na plátky nakrájeného česneku
  • 1 cibule nakrájená najemno
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • lžička oregana
  • řepkový olej
  • hrst čerstvé bazalky
  • chilli, sůl dle chuti

Tortilla s hummusem, čerstvou zeleninou a uzeným tempehem

Postup

Nejprve si připravíme hummus, rozmixujeme cizrnu s pastou tahini, citronovou šťávou a vodou, po umixování vmícháme olivový olej a dochutíme solí a utřeným česnekem. Tempeh nakrájíme na plátky a opražíme na sucho na pánvi, oblíbenou zeleninu (např. okurku, červené zelí, papriku) nakrájíme na proužky. Tortillu pomažeme hummusem a naplníme zeleninou a plátky tempehu.

Suroviny

  • plechovka cizrny
  • lžíce tahini pasty
  • šťáva z ½ limetky
  • stroužek česneku
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 50 ml vody
  • ½ lžičky soli
  • balení uzeného tempehu
  • čerstvá zelenina dle chuti
  • 4 tortilly

Fazolový guláš s kukuřicí

Postup

Na oleji orestujeme nadrobno nakrájenou cibuli. Přidáme římský kmín, česnek a nakrájenou čerstvou chilli papričku, dvě minuty opékáme. Přidáme rajčata a rajčatové pyré, fazole, kukuřici a vývar. Snížíme teplotu, přikryjeme pokličkou a vaříme přibližně 20 minut. Podáváme s tortilla chipsy nebo kvalitním celozrnným pečivem.

Ingredience

  • plechovka červených fazolí
  • ½ hrnku mražené kukuřice
  • ½ cibule
  • 2 stroužky česneku
  • plechovka krájených rajčat
  • 150 ml rajčatového pyré
  • hrnek zeleninového vývaru
  • ½ lžičky římského kmínu
  • 1 čerstvá pálivá paprička
  • trocha řepkového oleje
  • sůl dle chuti
  • tortilla chipsy nebo pečivo

Květákové placičky s cizrnou a bramborem

Suroviny

  • ½ květáku nastrouhaného nadrobno
  • 1 plechovka cizrny
  • 3 lžíce hrašky nebo hrachové mouky
  • 50-100 ml vody
  • stroužek česneku
  • 1 lžička majoránky
  • ½ lžičky kurkumy
  • ½ lžičky chilli
  • sůl dle chuti
  • 300 g brambor

Postup

Cizrnu rozmačkáme a smícháme s květákem. Hrašku rozmícháme ve vodě s kořením a přidáme ke květáku. Promícháme a dochutíme solí, přidat můžeme i jakékoliv oblíbené koření. Ze směsi tvarujeme placky, které pečeme na pečícím papíře 20 minut na 200 ℃. Po upečení necháme vychladnout, potom lehce sundáme z pečícího papíru. Placky podáváme s bramborem a domácí sojanézou či kečupem.

Zeleninový kuskus s uzeným tofu

Suroviny

  • 1 hrnek celozrnného kuskusu
  • 150 g mražené zeleniny (mrkev, kukuřice, hrášek)
  • ½ čerstvé červené papriky nakrájené na kostky
  • 1 balení uzeného tofu
  • 1 hrnek zeleninového vývaru
  • stroužek česneku
  • 2 lžičky provensálského koření
  • 1 lžíce lahůdkového droždí
  • sůl dle chuti
  • řepkový olej

Postup

Kuskus zalijeme horkým zeleninovým vývarem a necháme uzavřený pod pokličkou. Mezitím si na troše oleje osmažíme na kostky nakrájené uzené tofu. Přidáme mraženou zeleninu a červenou papriku, podlijeme trochou vody a dusíme do změknutí zeleniny. Smícháme s kuskusem a dochutíme utřeným česnekem, kořením, lahůdkovým droždím a solí.

Buddha bowl s křupavým tofu

Suroviny

  • 250 g tofu natural
  • 1 lžíce olivového oleje
  • 2 lžíce sójové omáčky
  • 1 lžíce hoisin omáčky
  • 1 lžíce javorového sirupu
  • špetka kajenského pepře
  • 1 hrnek uvařené quinoy nebo kuskusu
  • čerstvá zeleniny dle chuti (např. čerstvý špenát, mrkev, červené zelí)
  • dušená zelenina dle chuti (např. brokolice, dýně)
  • sezamová a dýňová semínka dle chuti

Arašídová omáčka

  • ¼ hrnku arašídového másla
  • ¼ hrnku vody
  • 1 lžíce omáčky tamari
  • 1 lžička chilli omáčky
  • 1 lžička čerstvého strouhaného zázvoru
  • 1 stroužek česneku
  • sůl

Postup

V misce vyšleháme všechny suroviny na arašídovou omáčku. Z tofu odstraníme přebytečnou vodu (zabalíme do utěrky a zatížíme). Následně tofu nakrájíme na kostky a opékáme na pánvi s olejem. Přidáme sójovou omáčku, hoisin omáčku, javorový sirup a kajenský pepř a restujeme do křupava. Do krabičky vyskládáme podle chuti čerstvou i dušenou zeleninu, quinou, tofu, posypeme Buddha bowl semínky a polijeme arašídovou omáčkou.

Indická čočka s rýží

Suroviny

  • 200 g předem propláchnuté červené čočky
  • ½ cibule nakrájené nadrobno
  • 2 větší rajčata nakrájená na kostky
  • 100 ml kokosového mléka
  • ½ lžičky koření garam masala
  • chilli koření dle chuti (nebo čerstvá chilli paprička)
  • 1-2 hrnky zeleninového vývaru
  • stroužek česneku
  • řepkový olej
  • sůl dle chuti
  • čerstvý koriandr
  • 150 g rýže

Postup

Cibuli osmažíme na troše řepkového oleje, přidáme koření (garam masala, chilli, kurkuma) a krátce osmažíme.Přidáme červenou čočku, rajčata a zalijeme zeleninovým vývarem. Vodu přiléváme postupně. Vaříme do změknutí čočky. Nakonec zjemníme kokosovým mlékem a dochutíme solí a utřeným česnekem. Podáváme s rýží a čerstvým koriandrem.

Česká veganská společnost

Jako nezisková organizace usilujeme o svět, ve kterém si každý může vybrat lahodné a zdravé jídlo, které je dobré pro všechny lidi, zvířata i naši planetu.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.