Ovesná kaše: Recepty a tipy na báječnou snídani

Říká se, že snídaně je nejdůležitějším jídlem dne. Je to proto, že jídlem si ráno nastartujete metabolismus, budete mít více energie a budete tedy i produktivnější. Pokud nezvyknete snídat můžete si tím způsobit pravý opak!

Snídaně a hubnutí

Snídaně má významný vliv na hubnutí a zdravé stravování! Pokud začnete svůj den výživnou a bohatou snídaní, dostanete tak do svého těla dostatečný přísun živin, které ho nastartují. Díky tomu se budete cítit sytě. Po vydatné snídani si dopřejete obvyklý oběd a večer nebude už ani tak hladoví, postačí vám tak jen něco lehkého.

Naopak, pokud se snídani vyhýbáte může se stát že večer, když se vrátíte z práce, budete schopni sníst vše, co vám přijde po ruku. Je tomu tak proto, že tělo bez snídaně funguje celé dopoledne z rezervy. To zpomalí metabolismus a rovněž celkový výkon těla.

A ikdyž oběd jste si možná dopřáli, energetický mínus se vám tím plně nenahradí. Navíc energii z vydatnějšího obědu tělo už tak nevyužije. Naopak si zpomalené tělo část hned uloží do zásob tuku „pro jistotu“. A je tomu tak protože tělo do té doby pociťovalo hlad.

Lahodná a krémová ovesná kaše

Ovesné vločky a kaše z nich obsahují vše, co by zdravá snídaně měla tělu poskytnout na začátku dne. Jsou výborným zdrojem rostlinné vlákniny. Kromě toho obsahují i glukózu, která se z nich uvolňuje pomaleji. A právě to vám zaručí pocit sytosti a dostatek energie na celý pracovní den.

Ingredience:

  • 6 pl jemných ovesných vloček
  • 1 čl kakaa
  • 1 čl čokoládového proteinu
  • 1 čl chia semínek
  • 1 banán
  • hrst kokosových lupínků
  • hrst ořechů
  • špetka skořice
  • borůvky
  • jahody

Postup:

Do misky vysypte ovesné vločky a zalijte je vroucí vodou tak, aby byly ponořené, ale ve vodě neplavaly. Přidejte kakao, čokoládový protein a promíchejte. Následně do vloček přidejte kokosové lupínky, chia semínka, oříšky a kolečka banánu.

Banán kaši osladí takže není třeba přidávat sladidla, ale pokud si kaši chcete osladit ještě více, přidejte trochu medu či agávového sirupu.

Hotovou kaši naservírujte spolu s borůvkami a jahodami nebo jiným ovocem dle chuti.

Čokoládová ovesná kaše

Máte rádi čokoládu, ale bojíte se si ji dopřát abyste nepřibrali? Přitom kvalitní hořká čokoláda má blahodárný vliv na lidský organismus, je výborným zdrojem energie a také působí uklidňujícím dojmem.

Ingredience:

  • 4 pl jemných ovesných vloček
  • 1 pl rýžové mouky
  • 250 ml rostlinného mléka
  • 20 g kvalitní čokolády
  • sušené rozinky

Postup:

Do hrnce nalijte mléko a do něj přidejte mouku, vločky a nalámanou čokoládu. Kaši vařte, dokud bude mít správnou kašovitou konzistenci.

Uvařenou kaši v misce smíchejte s rozinkami, které ji krásně osladí.

Cookie ovesná kaše

Ovesná kaše cookie má od klasické kaše odlišnou konzistenci. Připomíná syrové těsto na cookies či koláče. A kdo právě sladké syrové těsto rád nezkoušel? Kaše krásně zasytí a dodá množství vitamínů, minerálů a bílkovin.

Ingredience:

  • 1/4 hrnku ovesných vloček
  • 1 hrnek mandlového mléka
  • 2 pl kokosové mouky
  • 1 odměrka vanilkového proteinu (nebo sladidlo podle chuti)
  • 1 pl kousků tmavé čokolády

Postup:

V malém hrnci si smíchejte vločky, kokosovou mouku a vanilkový protein. Protein můžete nahradit i sladidlem, například agávový či čekankovým sirupem nebo medem. Ke směsi přidejte mléko a vařte, dokud kaše zhoustne. Do uvařené kaše přimíchejte čokoládové kousky a podávat ji můžete is oblíbeným ovocem či oříšky.

Ovesná kaše na slano

Pod pojmem ovesná kaše si každý hned představí kaši s pestrobarevným ovocem, čokoládou či oříšky. Málokdo ale ví, že ovesná kaše se dá připravit velmi jednoduše i na slano. Vyzkoušejte tuto sytou variantu s vajíčky a mozzarellou.

Ingredience:

  • 1/2 hrnku hrubozrnných ovesných vloček
  • 1 hrnek vody
  • 2 vejce
  • 3 pl strouhané mozzarelly
  • špetka soli
  • špetka mletého pepře

Postup:

V menším hrnci přiveďte vodu k varu. Do vařící vody nasypte ovesné vločky a vařte je, dokud zhoustnou. Následně do hrnce přimíchejte vajíčka, sůl, pepř a strouhanou mozzarellu.

Kaši vaříme za stálého míchání ještě 2 až 3 minuty. Hotovou kaši podávejte teplou.

Zapékaná kakaovo-ovesná kaše

Ingredience:

  • 80 g jemných ovesných vloček
  • 1 banán
  • 1 vajíčko
  • 1 odměrka čokoládového proteinu
  • 100 ml mléka
  • 1 pl kakaa
  • 1 čl chia semínek
  • 1 čl prášku do pečiva
  • sladidlo podle chuti
  • hrst mandlí

Postup:

Banán rozmačkejte vidličkou na kaši. Přidejte k němu vajíčko, mléko a pořádně promíchejte. V druhé misce smíchejte ovesné vločky, kakao, protein, chia semínka a prášek do pečiva.

Obě směsi spolu smíchejte, přidejte nasekané mandle a sladidlo podle chuti. Kaši osladí i čokoládový protein, proto sladidlo přidávejte podle toho, zda máte rádi výrazně sladší pokrmy. Kaši vylijte do 2 zapékacích misek, posypte plátky mandlí a pečte při 200 ° C přibližně 25 minut. Kaši podávejte teplou.

Bircher kokosová ovesná kaše

Pokud máte ovesnou kaši raději na studeno, nebo ráno spěcháte, připravte si ji už večer předem. Stačí, když ji dáte do uzavíratelné nádoby nebo si misku s kaší obalíte fólií. Ráno se už nemusíte zdržovat přípravou snídaně, jednoduše ji jen vyberete z lednice.

Ingredience:

  • 1 bílý jogurt
  • 1 čl chia semínek
  • 3 pl jemných ovesných vloček
  • 3 pl kokosu
  • javorový sirup

Postup:

Všechny suroviny spolu jednoduše smíchejte a vložte je do uzavíratelné nádoby. Nádobu vložte na noc do chladničky. Ráno ji jen vezměte, dozdobte ovocem nebo oříšky a můžete si pochutnat!

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.