Enzymy

​Co jsou enzymy? Jde o jednoduché, případně složené bílkoviny, které se vyznačují katalytickou aktivitou. Enzymy jsou řídícím článkem biochemických procesů probíhajících v nitru člověka. Iniciují chemické reakce a vytvářejí jejich povahu.

Základ enzymů přitom tvoří proteiny, na které jsou navázané další skupiny. Právě ty se velice aktivně podílejí na reakcích.

Celkově se enzymy člení do šesti skupin. Úkolem všech je snížit aktivační energii nezbytnou k tomu, aby reakce proběhla. Právě aktivita enzymů díky tomu může velice dobře ovlivnit celkovou rychlost chemické reakce. Ta je právě díky enzymům výrazně vyšší než bez nich.

V některých případech by se dokonce mohlo stát, že bez přítomnosti enzymů reakce vůbec neproběhne. Ústy ale enzymy nelze podávat, protože je rozloží žaludeční šťávy.

Kromě biochemických procesů v lidském těle se enzymy využívají i jinak, například v průmyslu, vědě a výzkumu. Přidávají se třeba i do pracích prášků, kde umožňují praní na mnohem nižší teplotu. Používají se také v mlékárenském průmyslu, kde se díky nim připravuje hypoalergenní mléko.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.