Glykemický index
Každá potravina má svůj vlastní glykemický index. Když sníte určitou potravinu a dvě hodiny po jejím požití sledujete glykémii, hladinu cukru v krvi, potom plocha pod její křivkou je vlastně vyjádřením glykemického indexu.
Tato plocha se dá vyjádřit v procentech. Základem je, že glukóza má index 100. Ostatní potraviny mají tento index nižší.
V glykemickém indexu hraje roli spousta věcí, včetně obsahu vlákniny (vláknina zpomaluje vstřebávání cukru) a délky vaření. Kromě toho ale rychlost vstřebávání ovlivňuje i množství potravy v žaludku (je-li větší, tělo tráví rychleji, snaží se potravy co nejdříve zbavit a rychlejší je proto i růst glykémie).
Zdravé jsou ty potraviny, které mají nízký glykemický index od 55, například většina zeleniny a ovoce, černý chléb či ořechy. Neovlivňují totiž tolik výkyvy glykémie, jež mohou vést i ke vzniku cukrovky II. typu.