Proč jíst maliny a jaké recepty vyzkoušet?
Ať už ze zahrady, z lesa nebo z obchodu, maliny se vyplatí alespoň občas do svého jídelníčku zařadit. Kromě toho, že obsahují spoustu vitaminů a minerálů, i skvěle chutnají. Dopřejte si je samotné, nebo si zahřešte v podobě horkých malin, které se řadí k jedněm z nejoblíbenějších malinových dezertů, jaké jsou ty další?
Maliny a jejich vliv na lidské zdraví
Malina je plodem ostružiníku maliníku, který se dá pěstovat na zahradě a stejně tak na něj můžeme narazit v lese. Předpokládá se, že historie malin spadá do Asie, odkud se postupně rozšířily do celého světa, obdobně jako liči nebo kiwi. V těchto kyselkavých plodech se nachází spousta vitaminů, zejména vitaminu B7 a C, a stejně tak minerálních látek jako železo, vápník nebo hořčík. Nejrozšířenější jsou růžové maliny, avšak existují i žluté nebo bílé. Maliny se hojně konzumují jak samotné, tak ve spoustě malinových receptů, jako je třeba smoothie malina-kiwi nebo pečené malinové dezerty typu ovocný řez.
Jaké jsou oblíbené malinové dezerty?
Dezerty s malinami se v české kuchyni objevují velmi často. Pokud se nejedná o využití čerstvých plodů, nalezneme v postupu alespoň malinovou marmeládu. Oblíbená je zejména malinová marmeláda bez cukru, která přijde vhod jako nátěr palačinek, lívanců nebo čerstvě upečeného chleba.
VYZKOUŠEJTE I LYOFILIZOVANÉ MALINY Z E-SHOPU GRIZLYRecepty z malin
Mezi další vyhledávané pokrmy z malin se řadí malinové pyré recept, horké maliny nebo koláč s malinami. Představivosti se meze nekladou a můžete maliny zužitkovat v různých sladkých receptech. Jaký je postup na vybrané recepty z malin?
Horké maliny recept
Recept na horké maliny je snad tím nejzákladnějším a nejsnazším, který existuje. Jedná se o oblíbenou svačinku, a to zejména v letních měsících. Jediné, co je potřeba, je rozehřát maliny, ideálně v mikrovlnné troubě, a následně jimi přelít vanilkovou zmrzlinu. Vylepšit se tento recept na maliny dá například přidáním oplatky nebo přimícháním trochy cukru.
Tip! Využít můžete recept na horké maliny i pro ozdobu vaflí.
Malinové pyré recept
Pokud si netroufáte na recept na malinové pyré, dá se zakoupit i v obchodě, nicméně nejedná se o nijak náročný postup, jak na to? Maliny důkladně očistěte, následně vložte do hrnce, přidejte k nim trochu citronové šťávy, citronové kůry a promíchejte. Jakmile bude směs zahřátá, přisypejte do hrnce želírovací cukr a přiveďte k varu. Malinové pyré neustále míchejte a vařte zhruba 1 minutu. Poté jej přelijte do uzaviratelných sklenic, obraťte víčkem dolů a nechejte vychladnout.
Využití najde recept na malinové pyré jako doplněk ke zmrzlině, nátěr na proteinové palačinky či vafle nebo si pyré zamíchejte do tvarohu.
Maliny řez
Malinový řez, velmi často vyhledávaný také jako „maliny řez“, je univerzálním dezertem, který se dá připravit na několik způsobů. Někteří si tento malinový recept vylepšují tvarohovým krémem, jiní pro změnu pudinkem nebo zakysanou smetanou. V každém případě jsou maliny řez oblíbenou odpolední svačinou ke kávě. Populární je i kokosový řez s malinami, k němuž se vztahuje tento recept.
Potřebné ingredience:
- 225 g samokypřicí mouky
- 40 g sušeného kokosu
- 110 g moučkového cukru
- 125 g nakrájeného a rozpuštěného másla
- 1 vejce
- 320 g malinového džemu
Poleva:
- 80 g sušeného kokosu
- 75 g strouhaného kokosu
- 2 bílky
- 2 lžíce moučkového cukru
Postup:
Předehřejte troubu na 180 °C. Do velké mísy dejte mouku, sušený kokos, cukr, máslo, vejce a míchejte, dokud se ingredience nespojí. Zadní stranou lžíce vtlačte těsto do vymazané formy o rozměrech 20 x 30 cm vyložené nepřilnavým pečicím papírem. Pečte 15 minut nebo do zlatohnědé barvy. Upečený základ potřete džemem.
Postup na polevu je následující: vložte sušený a strouhaný kokos, bílky a cukr do střední mísy a míchejte, dokud se vše nespojí. Potřete džemem a pečte 12–15 minut nebo do zlatova. Před krájením nechejte malinový řez s kokosem prvně vychladnout.
Tip! Vyzkoušejte i kokosové řezy rafaelo, zejména pokud zrovna není sezóna malin.
Koláč s malinami
K létu neodmyslitelně patří další malinový dezert, kterým je koláč s malinami. Jedná se o lehký a nadýchaný koláč, který se dá případně připravit i z mrazených malin. Na podzim však spíše než koláč s malinami vyzkoušejte linecký koláč s jablky. Vždy je skvělé volit tuzemské ovoce, které aktuálně roste, v létě tak vyzkoušejte vybraný malinový dezert a na podzim pro změnu linecký koláč s jablky nebo výše zmíněné kokosové řezy rafaelo.
Potřebné ingredience:
- ⅓ šálku změklého másla
- ¾ šálku cukru krystal
- 1 lžička vanilkového extraktu
- 1 vejce
- 1⅔ šálku univerzální mouky
- 1¼ lžičky prášku do pečiva
- ½ lžičky soli
- ¾ šálku mléka
- 2 rozdělené šálky malin
- moučkový cukr na polevu
Postup:
Předehřejte troubu 175 °C. V malé misce smíchejte mouku, prášek do pečiva, sůl a dejte stranou.
V jiné míse vyšlehejte máslo a cukr, dokud se nespojí, poté přidejte vejce a vanilku. Pomalu střídavě přidávejte mléko a suché ingredience, v případě potřeby mezi přidáváním seškrábejte stěny mísy. Nahrubo nasekejte ½ šálku malin a jemně je vmíchejte do těsta, dokud se ingredience nespojí.
Nalijte dortové těsto do připravené formy a rovnoměrně na něj navrstvěte zbývající 1½ šálku celých malin. Snažte se vyhnout tomu, aby se maliny dotýkaly okrajů formy. Pečte 25-30 minut. Následně dort nechejte ve formě vychladnout alespoň 20-30 minut. Zcela vychladlý koláč těsně před podáváním posypte moučkovým cukrem. Nakrájejte a podávejte s kopečkem vanilkové zmrzliny nebo šlehačky.
Tip! Nemáte-li dostatek času na přípravu tohoto malinového dezertu, připravte si místo něj proteinové palačinky s malinovým pyré, případně keto palačinky od společnosti KetoFit.
Další tipy na dezerty s malinami
Dezertů s malinami se dá připravit opravdu požehnaně, kromě výše zmíněných jsou oblíbené recepty jako avokádovo malinová mousse, tedy pěna vhodná na svačinu. Avokádovo malinová mousse je zároveň skvělým a originálním občerstvením na party. Další malinové dezerty představují bábovky, dezerty do skleničky nebo muffiny. Věděli jste však o tom, že existuje i malinová polévka? Ta je vyhledávaná zejména v létě, kdy tělu dodá potřebné živiny, především vitamíny. Jedná se o studenou polévku, která se dá podávat k lehkému obědu i svačině. Naopak na jaře doporučujeme vyzkoušet rebarbora recepty, zejména koláče, které jsou příjemně kyselé.