Proč jsou Francouzky tak štíhlé? Nemohou provozovat bílý sex
Patříte-li mezi vášnivé cestovatele, patrně vás už zlákala i Francie. Země galského kohouta, jak se jí často přezdívá, má hodně co nabídnout. Nádherná krajina, spousta zajímavých památek, mořské pláže… a především milé a pohostinní lidé, kteří jsou milovníky dobrého jídla a kvalitního vína. Možná jste si ale všimli na svých cestách jedné věci. Navzdory tomu, že patří mezi skutečné fajnšmekry a dobré jídlo si nikdy neodepřou, jejich ženy jsou hubenější než Češky. Ptáte se nejspíš, jak to dělají…
Štíhlé navzdory hříchům
Francouzky se dopouštějí spousty dietních hříchů. Doslova se vyžívají v konzumaci různých lahodných pochutin. Například takový tradiční francouzský slaný koláč je poměrně tučnou a kalorickou záležitostí. A navíc, mnohdy se víc nají právě až ve večerních hodinách. Dietologové by nad takovým režimem zplakali. Jenže navzdory tomu zůstávají francouzské ženy štíhlé. Nejspíš vám to připadá jako nějaké čarování. Ale skutečnost je jiná. Můžete najít spoustu důvodů proč tomu tak je.
Malé, ale obrovsky pestré porce
Především jedí velmi malé porce. U nás máme ve zvyku vzít si jedno jídlo a vzít si ho hodně. Veškerá pestrost je tatam. Jíme často poměrně jednostranně, i když si nalháváme, že tomu tak není. Ve Francii je ale zvykem, že oběd či večeře má několik chodů, ovšem velice malých. Každý strávník tak během jediného jídla ochutná spoustu různých pokrmů a má tak zajištěnu skutečnou rozmanitost. Jeho tělo dostane přísun sacharidů, bílkovin, tuků, minerálů i vitamínů v celé šíři.
Nebude proto strádat nedostatkem něčeho. Organismus bude dobře zásobený vším a dostane to pokaždé, když potřebuje. Nemá proto žádný důvod snažit se vytvářet zásoby na horší časy. Velmi dobře totiž ví, že vždy dostane svoji porci, a pozor výživnou porci. Nejedná se o prázdné kalorie, jenom aby něco snědl, ale o hodnotný a rozmanitý pokrm, který uspokojí jeho chuťové buňky i potřeby organismu. Francouzi a Francouzky mají pestrý jídelníček zkrátka zakódovaný v genech, v tom se od nich máme co učit.
Na jídlo si najdou čas a umí si ho vychutnat
Typické pro Francouzky i jejich mužské polovičky je, že jídlu věnují náležitou pozornost a čas. U nich neexistuje, že něco rychle v chvatu zhltnou a zase spěchají do další práce. Jídlu věnují hodinu, klidně i dvě. Odborníci na zdravé stravování se shodují na tom, že je to velmi důležité. Jídlo je třeba si správně vychutnat, protože pak z něj máte skutečné potěšení a cítíte se nasyceni. Z toho pramení, že nebudete po chvilce pokukovat, co byste ještě snědli, protože máte v sobě jenom prázdné kalorie, nikoli sytící pokrm.
Potomci Galů jídlo žvýkají pomalu, během něj si povídají s ostatními stolovníky, vytvářejí si pohodu. Jídlo je pro ně jakýmsi svátkem, a to platí jak pro muže, tak pro ženy. Díky tomu pro ně jídlo není stresovou, ale naopak pohodovou záležitostí. U nás často v poledne rychle něco zbaštíme a už po půl hodině se koukáme na hodinky, jestli nás šéf neshání. Jíme-li ale ve spěchu, nespokojení, často toho sníme víc, než bychom chtěli, protože hltáme, anebo dostaneme po chvíli znovu hlad. Jídlo nás nevyživí. Pomalé kousání také pomáhá dobrému zpracování potravy. Trávicí soustava z ní získá maximum živin, právě proto, že je dobře rozkousaná a živiny se uvolňují.
Sýr poslouží místo dezertu
Tajemství Francouzek a jejich jídelníček na hubnutí není přitom nijak složité. Všeho mají dost, ale všeho jedí s mírou. Jde o velmi vyváženou stravu, kde výrazně nepřevažuje žádná složka, zatímco my máme často tendenci se přejídat jednodruhové stravy.
Například mléčných výrobků nejedí zrovna mnoho. Možná vám to přijde jako paradox, protože Francie je zemí sýrů. Je tudíž naprosto samozřejmé, že si její obyvatelé tuhle lahůdku dokážou náležitě vychutnat. Dají si ale pouze malý kousek pro chuť. Mnohdy je tenhle kousek místo dezertu, proto Francouzky nesní tolik sladkého. Jako pamlsek pro ně zkrátka poslouží jeden z mnoha druhů sýrů, nikoli dort. I to se pozitivně podepíše na jejich štíhlé postavě.
Zásoby dopředu si nedělají
Dalším z mnoha pozitiv francouzské kuchyně je skutečnost, že si nedělají žádné velké zásoby dopředu. Pokud byste v průměrné francouzské domácnosti otevřeli ledničku, moc byste tam toho nenašli. Takže noční vyjídání lednice neboli bílý sex Francouzky rozhodně praktikovat nemohou, nemají z čeho. I kdyby v noci lednici navštívily, prakticky nic by tam nenašly.
Naopak, snaží se denně nakupovat, protože mají v oblibě čerstvé věci. Na místních trzích se zásobují sezónními potravinami od místních farmářů. Mají vždy zdravou, rozmanitou stravu podle toho, co přírodní zdroje aktuálně nabízejí, a s tím jde hubnutí mnohem snáze. Francouzi využívají pro přípravu pokrmů spoustu čerstvé zeleniny. Naprostou samozřejmostí je třeba několik druhů brambor, každé se přitom hodí k trochu jiným účelům.
Vynechat oběd? Prohřešek proti dobrému chování
Krásné francouzské ženy zároveň také jedí pravidelně a v tom je samozřejmě základ dobrého životního stylu. Nepřipouští naše zvyky, které říkají, že když je zrovna na pracovišti spousta práce, vynechám svačinu a dokonce i oběd. Něco takového je u nich nepřípustné, považuje se to za prohřešek proti dobrému vychování. Pokud opravdu nemají čas, dopřejí si třeba jenom malou bagetu, ale jídlo nikdy nevynechají.
A když už jsme u těch baget, jedí vždy čerstvé jídlo. Ve Francii najdete spoustu bageterií, kde si můžete dopřát čerstvou bagetu s náplní podle vlastního přání. Máte jistotu, že pečivo, ale i sýr, šunka, vejce, rajče, okurka či ledový salát, který tvoří její náplň je naprosto čerstvý. Jde tedy o nášup vitamínů a skutečně nutričně hodnotné jídlo, i když je to jenom obyčejná bageta. V nabídce bageterií je obrovská škála náplní, z nichž si můžete vybrat, a doslova před vašima očima ji naplní a třeba i zapečou. Tedy žádné oschlé pečivo ze supermarketu zabalené do fólie a pohybující se na hranici trvanlivosti.
Spousty ryb a olivový olej denně na stole
Musíte si také uvědomit, že francouzské jídlo obsahuje celou řadu zdravých pochutin. Jako přímořský národ konzumují velké množství ryb a mořských živočichů a pokrmů z nich připravených. Olivový olej je na jejich stole jako doma. Když k tomu připočtete čerstvou zeleninu z místních farem, máte solidní základ na kvalitní pestrou stravu. Pokud jde o stravování, nechte se Francouzkami proto inspirovat.