Proč konzumovat kefírové mléko a recepty z kefíru
Kefírové mléko společně s kefírem tvoří základ zdravých snídaní i svačin. Tyhle superpotraviny se mohou pyšnit jak pozitivním působením na lidské zdraví, tak výhodnými cenami. Prospěšné bakterie, které se v těchto kysaných výrobcích nacházejí, mají kladný vliv na trávení i regulaci hmotnosti. Kromě dalších podstatných účinků na náš organismus a receptů z kefíru se dozvíte, jak si vyrobit domácí kefír.
Kefír vs. kefírové mléko
Největší rozdíl mezi kefírem a kefírovým mlékem tvoří obsah kvasinek. Zatímco kefír jich obsahuje spoustu, v kefírovém mléce jich nalezneme poskrovnu. To se podílí i na konzistenci kysaných výrobků, kefír je podstatně hutnější a chuťově štiplavější. Základ obou kysaných výrobků je však velmi podobný, a to i v případě acidofilního mléka, které vyniká kyselou chutí a probiotickými účinky, které se váží ke střevní mikroflóře. Spíše než kefírové mléko se v kuchyni vyjímají recepty z kefíru, jako jsou kefírové řezy nebo lívance s kefírem a chia semínky.
Kefírové mléko účinky
Pravidelné pití kefírového mléka se nejvíce projeví na funkci střev. Kefírové mléko totiž zabraňuje hromadění stravy ve střevech a problémům s tím spojených. Mezi další účinky kefírového mléka se řadí stimulace imunitního systému, která opět úzce souvisí s bezproblémovou funkcí střev. Přestože je kefírové mléko kyselé, působí proti překyselení organismu, které způsobuje například přehnaná konzumace jednoduchých cukrů, ale i nadbytek bílkovin. Konzumovat je kefírové mléko možné buď samostatně anebo si připravit například kefírové mléko s ovocem. Pro přípravu kefírového mléka s ovocem se hodí zejména banán, borůvky a maliny.
Kefír účinky
Ať už průmyslově vyráběný nebo domácí kefír, oba obsahují spoustu důležitých živin, mezi něž se řadí třeba vápník, bílkoviny, fosfor, hořčík nebo vitamin B12. Taktéž je v kefíru hromada probiotik, které nejen pomáhají s lepším trávením, ale také s regulací hmotnosti nebo s udržením duševního zdraví. Právě proto, že jdou kefír a hubnutí ruku v ruce, jsou recepty jako lívance s kefírem oblíbené i u sportovně založených jedinců. V doplnění s 30denní výzvou se jedná o skvělou možnost, jak se zbavit několika přebytečných kil. Kromě toho se kefír může pochlubit antibakteriálními účinky nebo blahodárnými účinky při průjmech a problémech s trávením.
Kefír recepty
Hlavní kefír recepty jsou v oblasti sladkých pokrmů, kam se řadí kefírové řezy, muffiny s kefírem a chutná je i mrkvová bábovka z kefíru. Pokud patříte k odvážnějším kuchtíkům, zkuste si jako základ receptů připravit i domácí kefír.
Domácí kefír
Příprava domácího kefíru je snadná, přesto ji absolvuje málokdo. Může za to potřeba kefírové houby, kterou seženete pouze ve specializovaných prodejnách. Z toho důvodu dává většina domácností přednost kupovanému kefíru, případně acidofilnímu mléku než domácímu kefíru. Pokud si však i přesto chcete přípravu domácího kefíru vyzkoušet, ingredience a recept vypadají následovně.
Ingredience:
- 500 ml mléka
- 1-2 lžíce kefírové houby
Postup:
Do sklenice si vložte mléko a kefírovou houbu, kterou nechejte při pokojové teplotě zhruba 24 hodin fermentovat, tedy kvasit. Vhodné je houbu během fermentace občas promíchat, avšak ne kovovým nástrojem. Po uplynutí 24 hodin je již domácí kefír hotový a připravený pro recepty, jako jsou muffiny s kefírem nebo kefírové řezy. Jako doplněk ke kefírovým receptům skvěle poslouží třeba mangovo-proteinové smoothie, které je díky obsahu proteinu opět vyhledávané i mezi sportovci.
Kefírové řezy s čokoládou
Kefírové řezy patří k nenáročným receptům, které je opět možné doplnit mangovo-proteinovým smoothiem. Příprava tohoto receptu z kefíru je časově nenáročná, proto se hodí i pro chvíle, kdy k vám například zavítá nečekaná návštěva. Stejnou záchranu představují slané muffiny nebo rychlá čokoládová buchta.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 100 g polohrubé mouky
- 500 ml kefíru
- 200 ml oleje
- 120 g cukru
- 1 vejce
- 2 lžíce kakaa
- 1 lžíce jedlé sody
- 200 ml kysané smetany
- 100 g hořké čokolády
Postup:
Jako první si ve větší míse smíchejte obě mouky, cukr, kakao, jedlou sodu a následně přidejte i vejce, olej a kefír. Jakmile se všechny ingredience spojí, nalijte směs do plechu a vložte jej zhruba na 20 minut do trouby předehřáté na 190 stupňů.
Mezitím, co se kefírové řezy pečou, si zhotovte polevu. Hořkou čokoládu si rozpusťte a přidejte do ní smetanu.
Po upečení nechejte kefírové řezy chvilku vychladnout a následně je potřete připravenou polevou.
Tip: ozvláštněte kefírové řezy například mletými oříšky z e-shopu Grizly.
Muffiny s kefírem
Nejen slané muffiny, ale i muffiny s kefírem jsou připravené během několika málo okamžiků, proto se hodí jako záchrana, když zrovna nemáte času nazbyt. Skvělé jsou také v tom, že se do nich dá zužitkovat snad všechno možné ovoce. Tento recept na muffiny s kefírem pro vás přinášíme s lesními borůvkami.
Ingredience:
- 250 g hladké mouky
- 100 g cukru moučka
- 50 g čokolády na vaření
- 200 ml kefíru
- 1 vejce
- 80 ml oleje
- 1 sáček kypřicího prášku
- 1 sáček vanilkového cukru
- lesní borůvky
Postup:
Jakmile budete mít společně vyšlehané oba cukry, vejce a olej, přidejte kefír. Znovu směs promíchejte a přisypejte mouku i prášek do pečiva.
Papírové košíčky na muffiny naplňte zhruba do poloviny, přidejte podle chuti lesní borůvky a následně ovocnou složku zakončete další várkou těsta. Pro ještě lepší chuť tyto muffiny s kefírem posypejte nastrouhanou čokoládou a poté je vložte do trouby předehřáté na 180 stupňů.
Po přibližně 20 minutách jsou muffiny s kefírem připravené ke konzumaci. Pokud vám zbyla nějaká ta čokoláda navíc, upečte si ještě rychlou čokoládovou buchtu.
Kefírové smoothie s ovocem
Zdraví prospěšnou snídani představuje kefírové smoothie, které se hodí i ve chvíli, kdy absolvujete 30denní výzvu.
Ingredience:
- 1 banán
- 350 ml kefíru
- 75 g lesního ovoce
- 20 g mandlí
- 1 lžíce javorového sirupu
Postup:
Všechny uvedené ingredience vložte do mixéru a mixujte tak dlouho, dokud vám nevznikne jednotné smoothie.
Výhodou tohoto receptu z kefíru je možnost zužitkování různých druhů ovoce. Ať už pro doslazení zvolíte javorový sirup nebo třeba čekankový, doporučujeme využít nabídek e-shopu Pilulka.
Kefírová bublanina
Stálici ve sladké české kuchyni je bublanina, která se opět může zařadit i mezi kefír recepty. Tahle vláčná buchta se dá jednoduše připravit využitím odměřování pomocí hrnků. A vybrat si můžete jakékoliv ovoce, které využijete. Skvělé jsou například třešně, meruňky, borůvky nebo jahody.
Ingredience:
- 1 hrnek hrubé mouky
- 1 hrnek hladké mouky
- 0,5 hrnku cukru
- 1 hrnek kefíru
- 0,5 hrnku oleje
- 3 vejce
- 1 sáček prášku do pečiva
- ovoce
Postup:
Cukr společně s vejci vymíchejte do pěny, ke které následně přidejte olej, kefír, oba druhy mouky, prášek do pečiva a vše společně promíchejte.
Vzniklé těsto nalijte do předem připravené formy a doplňte libovolným ovocem. Takto bublaninu vložte do trouby předehřáté na 170 stupňů a pečte zhruba 45 minut, než bude tento výtečný recept z kefíru hotový.
Ačkoliv je kefír zdraví prospěšný, tak jako u všeho, i zde platí pravidlo, čeho je moc, toho je příliš. Proto kefír i výrobky z něj konzumujte v přiměřeném množství.