Rajská omáčka připravená 4x jinak
Rajská omáčka a její původ
Rajská omáčka je známá a velmi oblíbená po celém světě a ačkoli se jedná o klasiku, která náleží české kuchyni, první rajské omáčky se začaly vařit v Itálii již v 18. století. Původně se ovšem jednalo spíše o kečupy, dipy a dochucovadla hlavních jídel. Až později se stala samostatným hlavním chodem a rozšířila se do celé Evropy.
Název “rajská” už sám o sobě mnoho napovídá o hlavní a nejdůležitější ingredienci, a sice o rajčatech neboli rajských jablíčkách. O tom, že je tato omáčka skutečně rajská, se přesvědčíte díky té úžasné nebeské chuti. Stejně lahodná jako omáčka může být také rajčatová polévka.
Rajská omáčky recepty
Jako je tomu u každého receptu, tak ani recept na rajskou omáčku není pouze jeden. Existuje mnoho verzí, ve kterých se experimentuje s jednotlivými přísadami, kořením a také zahušťováním omáčky.
Díky kvalitním a zdravým surovinám se tak může i rajská omáčka směle zařadit do zdravého jídelníčku.
Tradičně se vaří rajská omáčka z protlaku, ale je možné připravit rajskou omáčku z čerstvých rajčat nebo z rajčat konzervovaných. Klasickým příkladem jsou například lasagne bolognese, které se připravují z loupaných rajčat a mletého hovězího masa.
K jejímu zahuštění se používá mouka, škrob nebo dokonce perník. Klasicky je její součástí vařené hovězí nebo plněné paprikové lusky.
K rajčatové omáčce se nejčastěji podává houskový knedlík, těstoviny a někdy dokonce pouze pečivo. A jaká je ta nejlepší rajská omáčka?
Vyzkoušejte některý z těchto jednoduchých receptů a uvidíte sami.
Rajská omáčka s hovězím masem
Klasická jednoduchá rajčatová omáčka z protlaku je v kombinaci s hovězím masem zkrátka jedinečná. Podávat ji můžete s celozrnným houskovým knedlíkem nebo s celozrnnými těstovinami.
- 1 kg hovězího předního
- 200 g rajčatového protlaku
- 1 cibule
- 1 stroužek česneku
- směs kořenové zeleniny: 1 mrkev, 1 petržel a kousek celeru
- 100g strouhaného perníku
- třtinový cukr
- koření: 5 kuliček pepře, 3 kuličky nového koření, 1 bobkový list, skořice celá
- 40 g másla nebo ghee
Nejdříve je potřeba připravit si silný vývar. Dejte proto maso vařit pozvolna do mírně osolené vody klidně na 4 hodiny (vývar si můžete připravit také předem). Když je maso měkké, slijte vývar stranou a nechte ho vychladnout. Maso nakrájejte na tenké plátky.
V hrnci si rozpusťte máslo a zpěňte na něm na jemno nakrájenou cibuli s česnekem. Když obojí lehce zezlátne, přidejte kořenovou zeleninu nakrájenou na malé kostičky. Dobře vše promíchejte a přidejte k zelenině veškeré koření a přimíchejte rajský protlak.
Poté směs pomalu zřeďte připraveným vývarem z hovězího masa. Nechte omáčku mírně provařit a poté do ní vmíchejte nastrouhaný perník. Za stálého míchání vařte dalších 15 minut. Na závěr omáčku propasírujte přes cedník a ochuťte solí, cukrem a případně ocitronujte. Podávejte s uvařeným hovězím.
Rajská omáčka s plněnými paprikami
Plněné paprikové lusky někdo miluje, jiný nesnáší. Vyzkoušejte tento recept na rajskou omáčku s mletým masem a paprikami i vy a posuďte sami, jaká lahůdka se v tomto jednoduchém receptu skrývá.
Na plněné papriky:
- 4 středně velké světlé papriky
- 1 cibuli
- 350 g mletého hovězího masa
- 1 vejce
- 2 lžíce celozrnné strouhanky nebo kukuřičné mouky
Na omáčku:
- 50 g másla nebo ghee
- 60 g hladké celozrnné mouky (nebo zkuste třeba mouku kukuřičnou či hrašku)
- 1 cibule
- 10 lžic rajského protlaku
- koření: 5 kuliček pepře, 2 kuličky nového koření, 1 bobkový list, špetku tymiánu
Omyté papriky nahoře seřízněte a vydlabejte jádřinec. Mleté maso smíchejte s na jemno nakrájenou cibulí vejcem a strouhankou. Osolte ho a opepřete a poté jím naplňte připravené papriky. Plněné papriky dejte v pečicím papírem vyloženém pekáčku péct do trouby na 180° asi 45 minut.
Na másle nebo ghee si zpěňte na jemno nakrájenou cibuli, zasypte ji moukou a orestujete asi 2 minuty. Poté postupně zřeďte litrem studené vody a přiveďte k varu. Vařte koření asi 15 minut a poté vodu přeceďte, abyste se koření zbavili. Nakonec do vařící vody vmíchejte rajský protlak a za stálého míchání vařte asi 2 minuty. Na závěr ochuťte solí, citronem a třtinovým cukrem. Podávejte s pečenými paprikami a libovolnou přílohou.
Rajská omáčka pro vegany
Rajská omáčka může být s klidem součástí veganského jídelníčku. Tento recept může samozřejmě vyzkoušet i každý “masožravec” a určitě si pochutná podobně jako na dalších tofu receptech.
- 350 g tofu
- 2 stroužky česneku
- 2 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžička mletého římského kmínu
- 8 cherry rajčat
- 1 konzerva drcených rajčat
- hrst čerstvého baby špenátu
- 1 jarní cibulka
- olivový olej
Tofu si nakrájejte na kostičky a osmahněte ho na pánvi na kapce olivového oleje do zlatova.
Na kapce oleje si v hrnci osmahněte na jemno nakrájený česnek, římský kmín a poté přidejte rajský protlak a rajčata. Společně provařte asi 10 minut a pokud chcete, můžete propasírovat přes cedník. Nakonec do omáčky vmíchejte osmahnuté tofu a špenát. Osolte podle chuti a na talíři dozdobte nakrájenou jarní cibulkou. Podávejte ideálně s rýží.
Rajská omáčka s masovými kuličkami
Masové kuličky se zkrátka jedí samy. Jsou chutné a s použitím kvalitního hovězího masa navíc nejsou nijak tučné, proto se jich nemusejí bát ani ti, kteří počítají kalorie.
Na kuličky:
- 500 g mletého hovězího masa
- hrst nasekaných bylinek
Na omáčku:
- 5 větších zralých rajčat
- 400 ml vývaru nebo vody
- 25 g másla nebo ghee
- 25 g hladké celozrnné mouky
- 2 snítky čerstvého tymiánu
Nejdříve si připravte masové kuličky. Mleté maso si smíchejte s posekanými bylinkami a solí podle chuti. Navlhčenýma rukama pak tvarujte kuličky, které narovnáte na pečícím papírem vyložený plech. Kuličky dejte péct do trouby na 200° asi na 30 minut.
Omytá rajčata si nakrájejte na kostičky a v hrnci je orestujte na troše tuku (například na olivovém oleji). Rajčata zlehka osolte, přidejte tymián a nechte dusit asi půl hodiny za občasného míchání.
V kastrůlku si mezitím zpěňte máslo a orestujte na něm mouku tak, aby vám vznikla jíška. Jíšku postupně zřeďte vývarem nebo vodou. Poté do vody přes cedník propasírujte provařená rajčata a dobře spolu promíchejte.
Na závěr provařte a dochuťte solí, citronem a případně třtinovým cukrem.
Pečené masové kuličky přelijte omáčkou a podávejte s libovolnou přílohou.