Recept na nejlepší vánočku
Původně mohli vánočku péct pouze cechovní řemeslníci. Až od 18. století si ji začínají lidé péct doma sami. Dřív se peklo tolik vánoček, kolik měla rodina členů. První a největší vánočka patřila vždy hospodáři, který ji jako první měl na závěr štedrovečerní večeře nakrojit. Pro rodinné příslušníky je hospodyně pekla z bílé mouky s rozinkami a mandlemi a kořenila je anýzem nebo fenyklem. Na služebné čekala vánočka z obyčejného kynutého těsta.
Příprava těsta:
- Smíchtejte 500 g polohrubé mouky, 120 g cukru, ½ lžičky soli a 1 balení vanilkového cukru.
- Zamíchejte a směs přendejte do mísy, ve které budete těsto šlehat.
- Šlehejte a průběžně přidávejte: 100 ml mléka, 125 g rozpuštěného teplého másla (ne horkého), celý kvásek, 2 žloutky a 40 g rozinek.
- V případě potřeby nakonec můžete dohustit polohrubou moukou, těsto musí být husté.
- Těsto přikryjte utěrkou a nechejte kynout v teple cca 1 hodinu.
Vál poprašte polohrubou moukou, vyklopte nakynuté těsto, které také poprášíte moukou a zapracujte. Tradiční vánočka se plete z devíti pramenů. Jak na to? Těsto si zatím rozdělte na 8 stejně velkých kousků. Nejprve je dobré si udělat vánočku z 4 pramenů a poté pokračovat.
Vánočka ze čtyř a devíti pramenů:
- Čtyři stejně velké kousky těsta vyválíme do válečků.
- Uděláme dvě dvojice, položíme si je vedle sebe na vál Začneme zleva od levé dvojice a dáme levý pramen přes pravý
- U pravé dvojice uděláme to samé! Levý pramen přes pravý .
- U prostřední dvojice to děláme obráceně. Pravý pramen přes levý.
- Tyto tři kroky stále dokola opakujeme. Zase levý přes pravý v jedné dvojici, levý přes pravý ve druhé dvojici, uprostřed pravý přes levý.
- Dopleteme jeden i druhý konec a na obou koncích prameny stiskneme k sobě. Vánočka ze je hotová.
Odkaz na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=TpJiECBCgCc
Zdroj: https://www.kucharkaprodceru.cz/jak-se-plete-vanocka-recept
Pokud chcete pokračovat a upéct vánočku z devíti pramenů, čekají vás už jen dva snadné kroky:
- Připravte si tři prameny a zapleťte je do standardního copu, jako byste pletli cop z vlasů.
- Cop ze tří pramenů položte na vánočku ze čtyř pramenů a přitlačte.
Zbyde vám poslední, osmý kousek těsta. Ten rozdělte na dva kousky a vyválejte dva válečky. Ty se nedají zaplést, proto se jen zamotají dohromady jeden přes druhý. Nedoplétejte až do konců, nechte je rozpletené, protože jakmile je položíte na vánočku, tak konce zahnete dole za spodního okraje.
Odkaz na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=ecVZYsIlIj0
Vánočka z šesti pramenů:
- Šest pramenů spojte na jednom konci pevně k sobě a konec zatěžte něčím těžkým.
- Prameny rozdělte na dvě skupiny – tři a tři prameny, uprostřed nechejte místo.
- Při pletení vánočky ze šesti pramenů po celou dobu dodržujte tyto tři důležité zásady:
1.Ruce pracují stále křížem! Levá ruka je na pravých pramenech, pravá na levé skupině pramenů! Nikdy ne naopak.
2.Prameny vždy berte z vnější strany a po přeložení vždy vkládejte dovnitř.
3.Jedna ruka je nahoře, drží pramen a druhá ruka pracuje (to se střídá).
Odkaz na Youtube: https://www.youtube.com/watch?v=1NioOB_A2ok
Zdroj: http://www.spektrumzdravi.cz/remesla/nejlepsi-vanocka-recept-a-postup-pleteni-krok-za-krokem
Jak se peče vánočka:
- Před pečením nechejte vždy ještě chvíli dokynout.
- Vánočku dejte na plech a celou potřete vaječným bílkem.
- Posypte celou plátkovanými mandlemi.
- Pro zajištění vánočku propíchejte několika párátky, aby držela tvar během pečení.
- Pečte na 170 °C asi hodinu, podle toho, jak moc chcete mít vánočku zlatavou.
Tipy na dobrou vánočku:
- Neutopit mlynáře, aneb jinými slovy, mouka nikdy nesmí přijít až po mléku, nejprve mouka, pak až mléko. Navíc absorpční vlastnosti různých druhů mouky se liší: není nutné upotřebit veškeré množství mléka uvedené v receptu.
- Sádlu se často lidé vyhýbají, ale u vánočky se sádlem rozhodně nic nezkazí. Určité věci prostě mají svůj řád. Navíc bez něj nikdy nebude tak vláčná.
- Nenechte se zmást dlouhým kynutím. Čtyři hodiny mají svůj smysl. Čím pomaleji vánočka kyne, tím lépe. Má-li naopak málo času, vzduchové bubliny se při pečení derou ven všemi směry, a tvar dostává na frak.