Recepty na gril: Pochutnejte si zdravě a bez výčitek

Domácí hamburger

Grilovačka se blíží a stále nevíte, co svým hostům připravit? Zkuste tento šťavnatý domácí hamburger!

Ingredience:

  • 400 g mletého hovězího masa
  • 200 g mletého vepřového masa
  • sůl
  • pepř
  • 1 čl mleté červené papriky
  • ½ čl sušený majoránka
  • ½ čl sušený tymián
  • 1 pl sójové omáčky
  • 3 stroužky česneku
  • 4 celozrnné housky
  • 4 čl tatarské omáčky
  • salát
  • rajče

Postup:

V misce smíchejte oba druhy masa. Maso na burger doporučujeme pečlivě vybírat u svého řezníka z volných chovů. A více, než kuřecí, nebo jiné maso, se hodí na pořádný burger převážně maso hovězí. Maso ochuťte solí, pepřem, mletou paprikou, tymiánem, majoránkou, prolisovaným česnekem a sojovou omáčkou. Směs dobře promíchejte a alespoň na hodinu vložte do chladničky.

Po hodině směs vyjměte, vytvarujte z ní 4 hamburgery a grilujte je přibližně 5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a také je zevnitř opečte na grilu. Opečené housky potřete tatarskou omáčkou, vložte na ně lístky salátu, kolečka rajčat a připravené maso. Přiložte druhou část housky a můžete servírovat.

Veganský fazolový hamburger

Grilovačka se netýká pouze těch, kteří jedí maso. I při dodržování veganského jídelníčku si můžete dopřát chutný hamburger bez výčitek. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na fazolový burger, který určitě zachutná i zarytým masožravcům a je příjemnou obměnou klasického tofu burgeru.

Ingredience:

  • 1 konzerva červených fazolí
  • 2 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 3/4 hrnku špaldových nebo ovesných vloček
  • 1/2 hrnku špaldové hladké mouky
  • hrst slunečnicových semínek
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • červená paprika
  • hrnek kukuřice
  • celozrnné housky
  • hořčice
  • čerstvý špenát

Grilovaná zelenina s parmazánem

Postup:

Lilek, cuketu a cibuli si nakrájejte na kolečka. Rajčata rozkrojte na poloviny a zbylou cuketu oloupejte a nakrájejte podélně na pásy. Olivový olej, sůl a pepř smíchejte a směsí potřete všechny kousky zeleniny. Pár z nich posypte parmazánem. Zeleninu grilujte pár minut z obou stran, cibuli grilujte déle, ať je úplně měkká.

Ingredience

  • 1 a ½ cukety
  • 1 lilek
  • 1 cibule
  • 2 rajčata
  • 4 lžíce olivového oleje
  • oregano
  • bazalka
  • různé směsi koření (např. řecké)
  • mořskou sůl
  • 50 g strouhaného parmezánu

Grilovaný hermelín

K pochoutkám ke grilování zajistí patří i sýry. Předem namarinované či okořeněné sýry připravené na gril koupíte dnes ve většině supermarketů. Pokud jste je ale nenašli, hermelín či jiný sýr si připravíte jednoduše i sami doma!

Ingredience:

  • hermelín
  • 1 dl oleje
  • 2 pl grilovacího koření

Postup:

V misce smíchejte olej a grilovací koření. Ve směsi obalte sýr a zabalte ho do alobalu. Hermelín v alobalu grilujte 5 až 10 minut z obou stran. 

Po dogrilování ho opatrně vyjměte z alobalu a přeložte na talíř. Jako přílohu podávejte například čerstvý zeleninový salát.

Pokud jste milovníkem hermelínu vyzkoušejte i tyto recepty na nakládaný hermelín.

Domácí dipy

Ke grilované zelenině nebo i grilovanému masu či sýru se skvěle hodí domácí dipy. Vyzkoušejte například jeden z našich favoritů. Všechny ingredience jen smícháte a je to! Dalšími dipy se můžete inspirovat zde.

Barbecue dip

Ingredience:

  • 5 pl kečupu
  • ½ pl medu
  • 1 pl worchesteru
  • 1 čl pikantní marmelády
  • 1 čl rozmarýnu
  • ½ čl chilli

Jogurtovo-bylinkový dip

Ingredience:

  • 4 pl bílého jogurtu
  • 2 pl zakysané smetany
  • 2 stroužky česneku
  • špetka vegety
  • nasekaná pažitka
  • nasekaná petrželka
  • nasekaný kopr
  • sůl
  • mletý bílý pepř

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.