Recepty na gril: Pochutnejte si zdravě a bez výčitek
Domácí hamburger
Grilovačka se blíží a stále nevíte, co svým hostům připravit? Zkuste tento šťavnatý domácí hamburger!
Ingredience:
- 400 g mletého hovězího masa
- 200 g mletého vepřového masa
- sůl
- pepř
- 1 čl mleté červené papriky
- ½ čl sušený majoránka
- ½ čl sušený tymián
- 1 pl sójové omáčky
- 3 stroužky česneku
- 4 celozrnné housky
- 4 čl tatarské omáčky
- salát
- rajče
Postup:
V misce smíchejte oba druhy masa. Maso na burger doporučujeme pečlivě vybírat u svého řezníka z volných chovů. A více, než kuřecí, nebo jiné maso, se hodí na pořádný burger převážně maso hovězí. Maso ochuťte solí, pepřem, mletou paprikou, tymiánem, majoránkou, prolisovaným česnekem a sojovou omáčkou. Směs dobře promíchejte a alespoň na hodinu vložte do chladničky.
Po hodině směs vyjměte, vytvarujte z ní 4 hamburgery a grilujte je přibližně 5 minut z každé strany. Housky rozkrojte a také je zevnitř opečte na grilu. Opečené housky potřete tatarskou omáčkou, vložte na ně lístky salátu, kolečka rajčat a připravené maso. Přiložte druhou část housky a můžete servírovat.
Veganský fazolový hamburger
Grilovačka se netýká pouze těch, kteří jedí maso. I při dodržování veganského jídelníčku si můžete dopřát chutný hamburger bez výčitek. Vyzkoušejte tento jednoduchý recept na fazolový burger, který určitě zachutná i zarytým masožravcům a je příjemnou obměnou klasického tofu burgeru.
Ingredience:
- 1 konzerva červených fazolí
- 2 cibule
- 2 stroužky česneku
- 3/4 hrnku špaldových nebo ovesných vloček
- 1/2 hrnku špaldové hladké mouky
- hrst slunečnicových semínek
- sůl
- pepř
- majoránka
- červená paprika
- hrnek kukuřice
- celozrnné housky
- hořčice
- čerstvý špenát
Grilovaná zelenina s parmazánem
Postup:
Lilek, cuketu a cibuli si nakrájejte na kolečka. Rajčata rozkrojte na poloviny a zbylou cuketu oloupejte a nakrájejte podélně na pásy. Olivový olej, sůl a pepř smíchejte a směsí potřete všechny kousky zeleniny. Pár z nich posypte parmazánem. Zeleninu grilujte pár minut z obou stran, cibuli grilujte déle, ať je úplně měkká.
Ingredience
- 1 a ½ cukety
- 1 lilek
- 1 cibule
- 2 rajčata
- 4 lžíce olivového oleje
- oregano
- bazalka
- různé směsi koření (např. řecké)
- mořskou sůl
- 50 g strouhaného parmezánu
Grilovaný hermelín
K pochoutkám ke grilování zajistí patří i sýry. Předem namarinované či okořeněné sýry připravené na gril koupíte dnes ve většině supermarketů. Pokud jste je ale nenašli, hermelín či jiný sýr si připravíte jednoduše i sami doma!
Ingredience:
- hermelín
- 1 dl oleje
- 2 pl grilovacího koření
Postup:
V misce smíchejte olej a grilovací koření. Ve směsi obalte sýr a zabalte ho do alobalu. Hermelín v alobalu grilujte 5 až 10 minut z obou stran.
Po dogrilování ho opatrně vyjměte z alobalu a přeložte na talíř. Jako přílohu podávejte například čerstvý zeleninový salát.
Pokud jste milovníkem hermelínu vyzkoušejte i tyto recepty na nakládaný hermelín.
Domácí dipy
Ke grilované zelenině nebo i grilovanému masu či sýru se skvěle hodí domácí dipy. Vyzkoušejte například jeden z našich favoritů. Všechny ingredience jen smícháte a je to! Dalšími dipy se můžete inspirovat zde.
Barbecue dip
Ingredience:
- 5 pl kečupu
- ½ pl medu
- 1 pl worchesteru
- 1 čl pikantní marmelády
- 1 čl rozmarýnu
- ½ čl chilli
Jogurtovo-bylinkový dip
Ingredience:
- 4 pl bílého jogurtu
- 2 pl zakysané smetany
- 2 stroužky česneku
- špetka vegety
- nasekaná pažitka
- nasekaná petrželka
- nasekaný kopr
- sůl
- mletý bílý pepř