Recepty na zdravé bramboráky

Příprava jídla

Křupavé bramboráky se těší velké popularitě.  A to není to žádné překvapení, připravit bramboráky není žádná velká věda, pokud máme kvalitní a správné suroviny. Základní ingrediencí jsou samozřejmě brambory, nejlépe starší, které neobsahují tolik vody jako ty z novějších úrod. Brambory figurují jako hlavní surovina i v dalších chutných receptech,  například v oblíbené bramboračce.

V každém receptu je základ přípravy placek stejný. Brambory se musí oloupat a nastrouhat a pokud chcete dodat plackám jemnou a příjemnou texturu, vyzkoušejte polovinu brambor nastrouhat na jemném struhadle a polovinu na tom hrubším.

Jestliže při strouhání brambor vznikne hodně vody, můžete se jí opatrně zbavit. Musíte při tom dbát ale na usazený bramborový škrob na dně, který je velmi důležitý při vytváření samotného těsta!

Při receptech je mnoho prostoru pro vyzkoušení vlastních kombinací a přidání různých dalších surovin. Pro zjemnění chuti můžete také přidávat 50 ml kvalitního mléka. Zaryté masožravce jistě potěší přidání uzeného masa či mletých škvarků.

Bramborové placky s cuketou

Ingredience

  • 4 ks brambory
  • 1 ks cuketa
  • česnek (dle chuti)
  • 2 lžičky kmínu celé
  • sůl
  • 1 PL majoránky
  • pepř (dle chuti)
  • 2 lžíce hladké mouky
  • olej

Příprava

Očištěné brambory nastrouhejte do misky. Oloupanou cuketu nastrouhejte na jemném struhadle a smíchejte s bramborami. Opepřete a osolte směs dle chuti. Můžete také přidat prolisovaný stroužek česneku.

Těsto zahustěte moukou: mělo být tak akorát husté, ne řídké! Vzniklou směs promíchejte a vytvořte přiměřeně velkou placku. Doporučujeme dělat placky menší a tlustší.

Na rozehřátém oleji placky vysmažte. Placky by neměly v oleji plavat, ale ani se smažit na suché pánvi.

Po osušení od oleje ihned podávejte.

Bramboráky se zelím

Ingredience

  • 4 ks brambory
  • 200 gramů kysaného zelí
  • česnek (dle chuti)
  • 2 lžičky kmínu
  • sůl
  • 1 PL majoránky
  • pepř (dle chuti)
  • 2 lžíce hladké špaldové mouky
  • olej

Příprava
Brambory zbavené slupky nastrouhejte na struhadle. Dále přidejte kysané zelí, nejlépe jemně usušené a pokrájené na menší kousky.
Směs promíchejte a dochuťte vybraným kořením či česnekem. Přidejte mouku na zahuštění. Pokud je těsto dostatečně husté, přizpůsobte tomu množství přidané mouky. Směs promíchejte a vytvořte placky.
Placky vysmažte na přiměřeném množství oleje.
Po dokončení jsou placky připravené ke podávání.

Bramboráky v troubě

Ingredience

  • 4 ks brambory
  • 3 PL kvalitního sýru
  • 1 stroužek česneku
  • pepř (dle chuti)
  • 1 lžičku petrželky
  • sůl
  • olej
  • pečící papír

Příprava
Brambory očistěte a nastrouhejte na struhadle. Přidejte nastrouhaný sýr, prolisovaný česnek a petrželku nakrájenou na drobno.
Vše promíchejte, osolte a opepřete dle potřeby.
Ze vzniklé směsi vytvořte ploché hromádky, přibližně ve velikosti dlaně, které pokladete na plech vyložený papírem na pečení. Papír jemně potřeme olejem.
Pečeme přibližně 30 minut na 180 ° C.
Placky podávejte teplé.

Jako hlavní chod nebo jako příloha?

Ať si vyberete jakoukoliv variantu bramborových placek, výborně se hodí jako příloha ke kuřecímu soté nebo vepřovému dušenému masu s omáčkou. Například katův šleh s bramboráčky je touto přílohou notoricky známý. Recept na katův šleh je velmi snadný a proto jej zvládne každý. Pokud preferujete čistou chuť placek, zpestřete si ji například kefírovým mlékem, které má příznivé účinky pro celý organismus. Pokud se konzumací bramborových placek bojíte o svou štíhlou linii, vyzkoušejte redukční jídelníček, který vám umožňuje jíst množství jídel a přitom zhubnout.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.