Recepty z cukety – pokrmy, které prospějí zdraví

Recepty z cukety

Podívejte se, co vše se dá udělat z cukety. Uvnitř článku najdete proč cuketu jíst a jak příznivě prospívá tělu, jak pěstovat cuketu a recepty z cukety.

Proč jíst cuketu?

Cuketa je nízkokalorická a hodí se skvěle pro lidi, kteří se snaží zhubnout. Obsahuje 90% vody a mnoho vitamínů a minerálních látek. Je bohatá zejména na karoten a draslík, který pomáhá vyloučit z organismu zadržovanou vodu. Cuketa má velmi příznivé účinky například v boji proti dně nebo diabetu, představuje tak skvělou potravinu a je navíc vhodná pro také zdravý jídelníček.

Jak pěstovat cuketu

Pokud vlastníte kousek zahrady, není nic lehčího než si cuketu vypěstovat sám. Stačí jen trocha času a péče. Vhodným obdobím na sadbu cuket je první týden v květnu. Pokud počasí dovolí, sadit se již může i koncem dubna. Do každé dírky v rozmezí zhruba 90 x 110 cm vložíte 3-4 semena. Plocha mezi dírkami je opravdu důležitá, jelikož tímto zajistíte listí a plodům potřebný prostor k růstu. Cukety poté pravidelně zalévejte dešťovou vodu a hnojte kompostem. Všechna tato péče se vám může vrátit opakovaně. Cuketa totiž při sklízení plodí pravidelně a vykvétá znovu a znovu. Na talíři si tak tuto zeleninu můžete dopřávat celé léto.

Jak cuketu zpracovávat a skladovat

Jakmile mladé cukety přinesete z obchodu nebo sklidíte ze své zahrady, pokuste se o co nejrychlejší zpracování této suroviny. Pokud to není okamžitě možné, rozhodně je schovejte do chladu. V jiném případě se může stát, že vám cukety do dvou dnů změknou, čímž něco ztratí ze své chuti. Jestliže si chcete úrodu této skvělé zeleniny nechat i na zimu, musíte je nechat pečlivě dozrát. Jakmile plody přestanou růst a budou znít dutě, tak teprve nyní přichází čas je odříznout. Poté stačí cukety uložit do sklepa nebo jiné podobné komory a máte vyhráno.

Recepty z cukety

Cuketa je díky své nevtíravé chuti naprosto všestranná, proto ji lze konzumovat syrovou i tepelně upravenou, dále na slaný i sladký způsob. Podívejte se na několik jednoduchých receptů.

Cukeťáky

Cukeťáky jsou v podstatě alternativou klasických bramboráků a stejně jako u bramboráků existuje velké množství receptů. Zdravější varianty receptů na cukeťáky mohou být zcela bez mouky, nebo mohou obsahovat například celozrnnou mouku, nebo může být mouka nahrazena několika lžícemi škrobu. Placičky se dají péct i smažit. Možnosti jsou různé, takže u cuketáků si zkrátka každý najde to svoje.

//www.youtube.com/embed/u6eCjQqnUHU

  • 1 kg cukety
  • 1 lžíce soli
  • 2 vejce
  • 3 stroužky prolisovaného česneku
  • majoránka
  • pepř
  • ½ hrnku hladké mouky

Cukety omyjte a oloupejte. Pokud máte mladé cuketky, loupat nemusíte. Připravené cuketky nastrouhejte na hrubém struhadle a přimíchejte lžíci soli. Nechte cuketu vypotit asi půl hodiny, poté vodu slijte a cuketu ještě přes cedník pořádně vymačkejte. Přidejte ostatní přísady a koření podle chuti a zpracujte těsto. Na pánvi rozpalte tuk (velmi dobré je sádlo) a smažte placičky dozlatova.

Cuketová polévka

Také cuketové polévky mají velmi mnoho variací, dají se kombinovat s kořenovou zeleninou a dochucovat nejrůznějším kořením.

  • ½ kg cuket
  • 1 cibule
  • 1 stroužek česneku
  • 1 l vývaru nebo vody
  • 1 lžíce másla
  • sůl
  • tymián nebo provensálské koření

V hrnci rozpalte máslo, přidejte nasekaný česnek a cibuli a orestujte do sklovata. Poté přidejte omytou a drobně pokrájenou cuketu, chvíli restujte. Přilijte vodu nebo vývar a provařte asi 15 minut a dochuťte kořením. Nakonec celou směs dobře rozmixujte tyčovým mixérem.

Proteinové polévky od KetoMix zde >>

Hrnková cuketová buchta

Cuketa je vynikající také na sladký způsob. Pokud ji přidáte do těsta, moučníky jsou pak vláčné a šťavnaté.

  • 2 hrnky hladké mouky
  • 2 hrnky jemně nastrouhané cukety
  • ½ hrnku cukru
  • 1 hrnek oleje
  • 3 vejce
  • 1 prášek do pečiva
  • 1 lžíce kakaa

Ze všech surovin vypracujte hladké těsto. Na závěr můžete klidně přidat i rozinky nebo nasekané ořechy. Těsto vlijte na vymazaný a vysypaný plech a pečte přibližně na 180° asi půl hodiny. Po upečení můžete polít čokoládovou polevou nebo dozdobit moučkovým cukrem.

Cuketové špagety

Ano, z cukety se dají dělat i špagety! Na jejich přípravu potřebujete speciální škrabku nebo spiralizér, díky čemuž cuketu nakrájíte na podlouhlé proužky připomínající právě špagety. Cuketové špagety můžete jíst syrové i krátce orestované na olivovém oleji. Jsou lahodné například s pestem z medvědího česneku nebo s další zeleninou. Zde je jeden snadný recept.

  • 1 cuketa
  • 200 g sušených rajčat
  • 1 stroužek česneku
  • 100 g oliv
  • čerstvá bazalka
  • sůl
  • olivový olej

Omytou a případně oloupanou cuketu si pomocí škrabky nebo spiralizéru nakrájejte na “špagety”. Na pánvi si rozpalte kapku olivového oleje, přidejte nasekaný česnek a když se rozvoní, přidejte pokrájená sušená rajčata. Krátce orestujte a nakonec na pár minut přidejte i cuketové špagety. Na závěr do směsi přidejte olivy, okořeňte podle chuti a ozdobte bazalkou. Můžete přidat i hoblinky parmazánu.

Cuketa nabízí ještě mnoho dalších způsobů úpravy. Lze ji plnit masovou směsí, mladé cuketky jsou vnikající na grilování a oblíbenou klasikou jsou smažené cuketové řízečky nebo cuketový nákyp. Velmi populární je také sladký cuketový chlebíček, nebo tradiční francouzský pokrm ratatouille, jehož nezbytnou přísadou jsou právě cukety.

Nakupte proteinové těstoviny zde >>

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.