Recepty z ředkviček a jejich vliv na zdraví

Ředkvičky v sobě ukrývají velké množství prospěšných látek, řadí se dokonce k jedněm z nejzdravějších druhů zeleniny. Poslouží tak nejen při tvorbě receptů, ale také při léčbě nemocí, jako je bolest v krku, poruchy žlučníku či jater. Stejně tak ředkvičky pomůžou při horečkách a různých zánětech.

Jak pěstovat ředkvičky?

Pěstování ředkviček je snadné a rychlé, ideální pro začínající zahrádkáře. Semena se mohou sázet jak na jaře, tak na podzim, přičemž jsou plody připravené ke sklizni během několika týdnů. Vyberte slunné místo s dostatkem denního slunečního svitu a obdělejte půdu, do níž následně ředkvičky zasejte. Pravidelně kontrolujte dostatečnou vlhkost půdy a nezapomeňte plít záhony, aby ředkvičky mohly bezproblémově růst. Zhruba po třech týdnech od výsevu je možné začít sklízet mladé, chutné ředkvičky, které se dají použít například do vajíčkové pomazánky nebo jako příloha k večeři.

Zakupte zdravé potraviny Slimpasta

Tipy na pěstování ředkviček

Dodržování správných vzdáleností při sázení a pravidelné prořezávání v raném stadiu růstu podporuje zdravý rozvoj kořenů a brání přeplnění. Při pěstování ředkviček se vyvarujte se přebytečnému hnojení dusíkem, to by mohlo ovlivnit kvalitu kořenů, Každý rok se ředkvičky snažte zasadit na jiném místě. Udržujte zahradu bez plevelu a experimentujte s různými odrůdami ředkviček, protože mohou skvěle ozvláštnit běžné recepty, jako jsou vajíčkové pomazánky nebo ředkvičková pomazánka s tvarohem. Včasná sklizeň je klíčem k zachování chutných a křehkých ředkviček. Nezapomínejte, že i zelené části ředkviček jsou jedlé a mohou být skvělým přídavkem do salátů, což je také příjemným benefitem pěstování ředkviček.

Co obsahují ředkvičky?

Pěstování ředkviček se vyplatí zvážit nejen pro některými oblíbenou chuť, ale také proto, že obsahují spoustu vitamínu a minerálních látek. S pouze 12 kaloriemi a téměř žádným tukem v 1/2 šálku na plátky nakrájených ředkviček jsou ideální pro zdravé stravování, ať už ve formě čerstvé zeleniny nebo v ředkvičkové pomazánce s tvarohem. Jsou vynikajícím zdrojem vitaminu C, poskytujícího 14 procent doporučené denní dávky. Tento antioxidant bojuje proti volným radikálům, chrání před buněčným poškozením a podporuje tvorbu kolagenu pro zdravou kůži a cévy.

Kromě toho každá ředkvička obsahuje ve větším množství draslík, kyselinu listovou, riboflavin, niacin a další živiny. Vláknina v ředkvičkách podporuje zdravý trávicí systém a také je spojována s regulací cukru a úbytkem hmotnosti. Dalším důvodem, proč jíst ředkvičky, je jejich schopnost snížit účinky toxické plísně.

Vyzkoušejte populární kretonovou dietu KetoMix

Oblíbené recepty z ředkviček

Ředkvičky jsou skvělou ingrediencí do salátů, pomazánek nebo třeba dipů. Variací ředkvičkových receptů je spousta. Jak si připravit ty nejoblíbenější, jako je ředkvičkový salát nebo ředkvičkový hummus?

1

Ředkvičkový salát

Ředkvičky jsou se svojí pikantní chutí ideálním základem pro osvěžující salát. Tento jednoduchý recept je hojně vyhledávaný především během léta, protože je mimo jiné lehce stravitelný, stejně jako oblíbený recept na ledový salát. Servírování ředkvičkového salátu je snadné, doporučujeme jej servírovat jako přílohu ke grilovaným masům nebo rybám. Pro ozvláštnění můžete přidat pražené vlašské ořechy, které dodají salátu na křupavosti. Případně ředkvičkový salát posypejte strouhaným sýrem, jako je parmezán nebo pecorino.

Potřebné ingredience:

  • 2 šálky na plátky nakrájených čerstvých ředkviček
  • 1/2 šálku na tenké plátky nakrájené červené cibule
  • 1/4 šálku nasekané petrželky
  • 1/3 šálku kvalitního extra panenského olivového oleje
  • 2 lžíce bílého vinného octa
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • 1/4 šálku nasekaných pražených vlašských ořechů (volitelné)
  • plátek strouhaného tvrdého sýra (například parmezán nebo pecorino) na ozdobu

Postup:

V míse smíchejte nakrájené ředkvičky, červenou cibuli a petrželku. V menší misce smíchejte olivový olej, vinný ocet, sůl a pepř, poté přidejte do směsi s ředkvičkami a promíchejte. Přidejte pražené vlašské ořechy, pokud je používáte, a znovu ředkvičkový salát promíchejte. Nechte jej odpočinout několik minut, aby se chutě spojily. Před podáváním posypejte sýrem na ozdobu.

Tip! Jak do ředkvičkového, tak do zmiňovaného ledového salátu je vhodné přimíchat také další druhy zeleniny, jako jsou okurky nebo rajčata.

2

Ředkvičkový hummus

Pro ty, kteří rádi ochutnávají nové věci, je ředkvičkový hummus skvělým tipem. Tato verze tradičního hummusu spojuje bohatou chuť cizrny s pikantními tóny ředkviček, čímž se stává například zajímavou pomazánkou, podobně jako řepový hummus, který je taktéž vitamínovou bombou. Ředkvičkový hummus je ideální podávat na křupavém celozrnném chlebu nebo jako dip k zeleninovým tyčinkám. Zakápnutí humusu olivovým olejem a ozdobení čerstvou petrželkou dokonale doplní celkový dojem, a to jak u ředkvičkového, tak řepového humusu.

Potřebné ingredience:

  • 1 plechovka cizrny (270 g)
  • 1/3 šálku čerstvé citronové šťávy
  • 1/4 šálku tahini (sezamová pasta)
  • 2 stroužky česneku, nasekané
  • 1/2 šálku na plátky nakrájených ředkviček
  • 1/4 šálku extra panenského olivového oleje
  • 1/2 lžičky mletého kmínu
  • sůl a čerstvě mletý černý pepř podle chuti
  • na ozdobu: plátek nakrájené ředkvičky, olivový olej a čerstvá petrželka

Postup:

V mixéru smíchejte cizrnu, citronovou šťávu, tahini, česnek a ředkvičky. Během mixování postupně přilévejte olivový olej, dokud nedosáhnete hladké konzistence. Přidejte mletý kmín, sůl a pepř podle chuti a znovu promixujte. Hummus přendejte do misky a ozdobte plátkem nakrájené ředkvičky, olivovým olejem a čerstvou petrželkou.

3

Tip na zdravý sendvič s ředkvičkami

S celozrnným chlebem jako základem poskytujícím vlákninu a komplexní sacharidy se jedná o skvělý tip na vyvážený oběd v momentě, kdy člověk nestíhá. Plátek vařeného kuřecího masa nebo tofu dodává sendviči potřebný protein, zatímco čerstvé plátky ředkviček výraznou chuť. Ředkvičky jsou také známé svým obsahem vitamínu C, což je důležitý antioxidant pro posílení imunitního systému. Avokádo pro změnu sendviči propůjčuje zdravé tuky a listy čerstvého špenátu nebo rukoly dodávají sendviči vlákninu, vitamíny a minerály.

Potřebné ingredience:

  • celozrnný chléb
  • plátek vařeného kuřecího masa nebo tofu
  • plátky čerstvých ředkviček
  • avokádo, na plátky nakrájené
  • listy čerstvého špenátu nebo rukoly
  • hořčičný dresing (1 lžíce dijonské hořčice, 1 lžička medu, 2 lžíce olivového oleje, sůl a pepř podle chuti)

Postup:

Smíchejte ingredience na hořčičný dresing a odložte jej stranou. Na plátek celozrnného chleba položte plátek vařeného kuřecího masa nebo tofu. Přidejte plátky čerstvých ředkviček a avokáda. Nakonec přidejte listy čerstvého špenátu nebo rukoly. Pokapejte sendvič hořčičným dresingem a přikryjte druhým plátkem chleba.

4

Coleslaw s ředkvičkami

Coleslaw, tradiční salát z bílého zelí a mrkví v majonéze nabere zapojením ředkviček originální nádech. Díky ředkvičkám je salát coleslaw pikantnější i více osvěžující. Výtečně se ředkvičkový coleslaw hodí ke grilovaným pokrmům nebo sendvičům.

Potřebné ingredience:

  • 4 šálky na jemné nudličky nařezaného bílého zelí
  • 1 šálek jemně nastrouhaných mrkví
  • 1/2 šálku slabě nakrájených červených ředkviček
  • 1/2 šálku na jemné nudličky nakrájené cibule
  • 1/2 šálku majonézy
  • 2 lžíce bílého octa
  • 1 lžíce medu
  • sůl a pepř podle chuti

Postup:

V míse smíchejte bílé zelí, mrkev, ředkvičky a cibuli. V menší misce smíchejte majonézu, ocet i med a míchejte tak dlouho, dokud nezískáte hladkou omáčku. Přidejte omáčku k zelenině a důkladně promíchejte. Ochutnejte a přidejte sůl a pepř podle chuti. Nechte uležet v lednici alespoň jednu hodinu před podáváním.

5

Tacos s ředkvičkami

Přidání plátků čerstvých ředkviček do tacos zajišťuje nejen pikantnost, ale také zvýšený příjem vitamínu C. Dalším důvodem, proč jíst ředkvičky společně s tacos, je výraznější chuť pokrmu. Výborně se tacos s ředkvičkami hodí k obědu i k večeři.

Potřebné ingredience:

  • 1 balení mletého masa (hovězí, kuřecí nebo krůtí)
  • 1 lžička oleje
  • 1 lžička mletého kmínu
  • 1 lžička mleté papriky
  • 1/2 lžičky soli
  • 1/2 lžičky čerstvě mletého černého pepře
  • 1/2 lžičky mletého koriandru
  • 1/2 lžičky česnekového prášku
  • plátky čerstvých ředkviček
  • plátky avokáda
  • nasekaný čerstvý koriandr
  • plátek limetky na ozdobu
  • tortilly

Postup:

Na pánvi rozehřejte olej a osmažte mleté maso dozlatova. Přidejte kmín, papriku, sůl, pepř, koriandr a česnekový prášek. Míchejte a nechte dusit do chvíle, než je koření s masem dobře promísené. Připravte tortilly podle pokynů na obalu. Na každou tortillu naservírujte část směsi s mletým masem. Přidejte plátky čerstvých ředkviček, plátky avokáda a posypte nasekaným koriandrem. Vše zakončete plátkem limetky na ozdobu. Složte tortillu do tvaru tacos a podávejte.

Vliv ředkviček na zdraví

Ředkvičky jsou nízkokalorické. Obsahují minimum sacharidů a mají nízký glykemický index, což je ideální pro ty, kteří sledují příjem cukru a sacharidů. Stravu obohatí o klíčové vitamíny a minerály, včetně vápníku, vitamínu C, riboflavinu, niacinu, thiaminu, vitamínu B6, folátu, draslíku, železa a manganu. Také ředkvičky obsahují antioxidanty. Ty bojují proti volným radikálům, čímž chrání buňky před poškozením a mohou snížit riziko různých onemocnění, včetně rakoviny. Dále ředkvičky podporují správnou funkci jater a trávicího systému.

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.