Baba Ganoush
Ingredience na 1 porci
Česnek | 1 stroužek | |
Olej olivový | 10 ml | |
Lilek | 1 kus | |
Chilli paprička | 0.5 kusy | |
Sůl | 1 špetka | |
Limetka | 0.5 kusy | |
Pasta tahini | 10 g | |
Koriandr nať | 0.5 hrsti | |
Římský kmín | 2 špetky |
Výborná alternativa, jestliže už jste přejedení humusu. Baba Ganoush se hodí skvěle na rozpečené pečivo, do tortill nebo jen tak jako dip k zelenině. Na začátku přípravy je lilek důkladně upečen v troubě, slupka má být lehce spálená, aby dužnina získala jemně uzenou chuť.
Troubu předehřejte na 250 stupňů. Lilky napíchejte ze všech stran vidličkou a vložte do trouby na rošt nebo plech (někdy prasknou a vytéká z nich šťáva, doporučujeme tak plech). Pečte cca 35-50 minut, dokud lilky nebudou lehce spálené a změklé.
Poté lilky nechejte vychládnout, rozpulte podélně a vydlabejte dužinu. Lilky se budou krásně oddělovat od slupky. Když máte lilky vydlabané, tak jak můžeme posekat nožem na menší kousky nebo rozmixovat.
Poslední krok je dochucení. Tahini pasty a oleje dejte zhruba 2-3 polévkové lžíce (u porce pro ze 3-4 lilků). Zbytek libovolně dle vašich preferencích, hlavně, co se chilli a česneku týče.
Baba Ganoush nechte před podáváním odležet v lednici. Podávejte s rozpečenou bagetkou, zakápnutý olivovým oleje a posypaný čerstvým koriandrem. Doporučujeme udělat rovnou porci pro 4 osoby a mít tak pomazánku i na další dny, nebojte se, neprohloupíte! 🙂
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 355.82 Kj
Bílkoviny | 2.03 g |
Sacharidy | 13.61 g |
Tuky | 1.93 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 2.4 g |
Vápník | 0.01 g |
Alergeny
- Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot