Baba Ganoush

Ingredience na 1 porci

Česnek1 stroužek
Olej olivový10 ml
Lilek1 kus
Chilli paprička0.5 kusy
Sůl1 špetka
Limetka0.5 kusy
Pasta tahini10 g
Koriandr nať0.5 hrsti
Římský kmín2 špetky

Výborná alternativa, jestliže už jste přejedení humusu. Baba Ganoush se hodí skvěle na rozpečené pečivo, do tortill nebo jen tak jako dip k zelenině. Na začátku přípravy je lilek důkladně upečen v troubě, slupka má být lehce spálená, aby dužnina získala jemně uzenou chuť. 

 

Troubu předehřejte na 250 stupňů.  Lilky napíchejte ze všech stran vidličkou a vložte do trouby na rošt nebo plech (někdy prasknou a vytéká z nich šťáva, doporučujeme tak plech). Pečte cca 35-50 minut, dokud lilky nebudou lehce spálené a změklé. 

 

Poté lilky nechejte vychládnout, rozpulte podélně a vydlabejte dužinu. Lilky se budou krásně oddělovat od slupky. Když máte lilky vydlabané, tak jak můžeme posekat nožem na menší kousky nebo rozmixovat.

 

Poslední krok je dochucení. Tahini pasty a oleje dejte zhruba 2-3 polévkové lžíce (u porce pro ze 3-4 lilků). Zbytek libovolně dle vašich preferencích, hlavně, co se chilli a česneku týče.

 

Baba Ganoush nechte před podáváním odležet v lednici. Podávejte s rozpečenou bagetkou, zakápnutý olivovým oleje a posypaný čerstvým koriandrem. Doporučujeme udělat rovnou porci pro 4 osoby a mít tak pomazánku i na další dny, nebojte se, neprohloupíte! 🙂

 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 355.82 Kj

Bílkoviny2.03 g
Sacharidy13.61 g
Tuky1.93 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.89 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.11 g
Vláknina2.4 g
Vápník0.01 g

Alergeny

  • Sezamová semena (sezam) a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.