Bábovka recept

bábovka

Ingredience na 1 porci

Cukr bílý250 g
Vejce4 kusy
Olej řepkový100 ml
Mouka polohrubá250 g
Holandské kakao20 g
Kypřící prášek do pečiva4 g
Voda čistá0.1 litry
Máslo20 g
Mouka pšeničná hrubá20 g

Bábovka postup

1

Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a pořádně promícháme.

2

Těsto rozdělíme na tři díly. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy přidáme dva díly těsta.

3

Do zbývající části těsta vmícháme kakao a vlijeme doprostřed formy kolem dokola. Pečeme v rozehřáté troubě cca 40min na 180 stupňů. Že je bábovka upečená, můžeme zkontrolovat špejlí, těsto by na ní nemělo ulpívat.

Bábovka – klasika nad klasiky

Bábovka je klasický, všemi oblíbený dezert vhodný nejen k odpolední kávě. Existuje samozřejmě více druhů bábovky, například tvarohová bábovka nebo i kakaová, banánová, maková. Všechny tyto recepty bábovka obsáhne, jelikož je to dezert velmi variabilní.

Tato naše bábovka je ten nejsnazší a nejzákladnější recept na bábovku, jaký se dá vůbec najít. Vláčné těsto, které se rozpustí v ústech, ale ne příliš hutné. Jaké kouzlo v sobě skrývá tento recept na bábovku? Kouzlo není v ničem jiném, než ve správném poměru ingrediencí. Prostě tak akorát bábovka, ideální pro návštěvy i jen tak ke kávě nebo čaji.

Na co si dát pozor při přípravě bábovky?

Největší neúspěchy při pečení bábovky vychází z nesprávného navážení ingrediencí, které způsobí špatnou konzistenci těsta. Při špatné teplotě pečení zase bábovka může popraskat, nebo bude upečená na povrchu, ale mokrá uvnitř. Důležité je také nepodcenit vymazání a vysypání formy na bábovku. Tento krok není radno přeskakovat, pokud chceme bábovku dostat z formy ven celou. Při dodržení těchto kroků se však bábovka zaručeně povede. A ta vůně, co se line z trouby ven, když se peče bábovka, tomu se jen tak něco nevyrovná.

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 434.7063 Kj

Bílkoviny6.61 g
Sacharidy3.35 g
Sacharidy z cukrů1.08 g
Tuky7.37 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)2.21 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Cholesterol0.2 g
Vláknina0.42 g
Sodík0.07 g
Vápník0.03 g

Alergeny

  • Vejce a výrobky z nich
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
  • Mléko a výrobky z něj

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.