Bábovka recept
Ingredience na 1 porci
Cukr bílý | 250 g | |
Vejce | 4 kusy | |
Olej řepkový | 100 ml | |
Mouka polohrubá | 250 g | |
Holandské kakao | 20 g | |
Kypřící prášek do pečiva | 4 g | |
Voda čistá | 0.1 litry | |
Máslo | 20 g | |
Mouka pšeničná hrubá | 20 g |
Bábovka postup
Vyšleháme vejce s cukrem, přidáme vodu, olej, mouku, prášek do pečiva a pořádně promícháme.
Těsto rozdělíme na tři díly. Formu na bábovku vymažeme máslem a vysypeme hrubou moukou. Do formy přidáme dva díly těsta.
Do zbývající části těsta vmícháme kakao a vlijeme doprostřed formy kolem dokola. Pečeme v rozehřáté troubě cca 40min na 180 stupňů. Že je bábovka upečená, můžeme zkontrolovat špejlí, těsto by na ní nemělo ulpívat.
Bábovka – klasika nad klasiky
Bábovka je klasický, všemi oblíbený dezert vhodný nejen k odpolední kávě. Existuje samozřejmě více druhů bábovky, například tvarohová bábovka nebo i kakaová, banánová, maková. Všechny tyto recepty bábovka obsáhne, jelikož je to dezert velmi variabilní.
Tato naše bábovka je ten nejsnazší a nejzákladnější recept na bábovku, jaký se dá vůbec najít. Vláčné těsto, které se rozpustí v ústech, ale ne příliš hutné. Jaké kouzlo v sobě skrývá tento recept na bábovku? Kouzlo není v ničem jiném, než ve správném poměru ingrediencí. Prostě tak akorát bábovka, ideální pro návštěvy i jen tak ke kávě nebo čaji.
Na co si dát pozor při přípravě bábovky?
Největší neúspěchy při pečení bábovky vychází z nesprávného navážení ingrediencí, které způsobí špatnou konzistenci těsta. Při špatné teplotě pečení zase bábovka může popraskat, nebo bude upečená na povrchu, ale mokrá uvnitř. Důležité je také nepodcenit vymazání a vysypání formy na bábovku. Tento krok není radno přeskakovat, pokud chceme bábovku dostat z formy ven celou. Při dodržení těchto kroků se však bábovka zaručeně povede. A ta vůně, co se line z trouby ven, když se peče bábovka, tomu se jen tak něco nevyrovná.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 434.7063 Kj
Bílkoviny | 6.61 g |
Sacharidy | 3.35 g |
Sacharidy z cukrů | 1.08 g |
Tuky | 7.37 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.21 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Vláknina | 0.42 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Alergeny
- Vejce a výrobky z nich
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot