Bábovka z červené řepy

Ingredience na 1 porci

Máslo1 g
Mléko polotučné20 ml
Červená řepa60 g
Kakao prášek30 g
Kokos strouhaný1 g
Olej řepkový20 ml
Čokoláda 85% kakaa30 g
Kypřící prášek do pečiva1 g
Mouka špaldová40 g

Vzpomínáte na mramorovou bábovku od babičky, kterou nás v dětství vždycky na návštěvě pohostila? Dnes jsme si připravili lehčí a zdravější verzi namísto klasické bábovky a to s červenou řepou!

 

 

 

 

 

Ingredience na 1 klasickou bábovku:

  • 2 až 3 střední kusy řepy
  • 1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné)
  • 1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje
  • 1/2 hrnku sladidla
  • 1 hrnek tmavého kakaa
  • 2 lžičky sody
  • 1 lžička soli
  • 1,5 lžičky kypřícího prášku
  • 1 hrnek mléka
  • 1 tabulka hořké čokolády na polevu
  • kokos na posypání
  • máslo na potření řepy

 

 

Nejdříve si očistíme, oloupeme a nakrájíme červenou řepu. Nakrájenou řepu vložíme do pekáče a potřeme máslem a dáme péct do trouby. Řepu v troubě pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Když upečená řepa vychladne, umixujeme ji v mixéru společně se všemi ingrediencemi (pouze tmavou čokoládu si necháváme na polevu, kokos na posypání). Vznikne hladká směs bez hrudek.

 

Rozmixovanou směs nalijeme do vymazané formy na bábovku a pečeme asi 60 minut na 180 stupňů. Bábovku můžeme průběžně kontrolovat tím, že ji propíchneme špejlí.

 

Hotová je ve chvíli, kdy na vytažené špejli není žádné těsto. Po upečení necháme bábovku vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme tmavou čokoládu a celou bábovku polijeme rozpuštěnou čokoládou. Na závěr ji ještě můžeme posypat kokosem. 

Nutriční hodnoty

Celková energetická hodnota 162.6243 Kj

Bílkoviny0.53 g
Sacharidy1.88 g
Sacharidy z cukrů0.21 g
Tuky3.2 g
Nasycené mastné kyseliny (z tuků)0.88 g
Trans mastné kyseliny (z tuků)0.3 g
Vláknina0.12 g
Gi0.45

Alergeny

  • Mléko a výrobky z něj
  • Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
  • Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
  • Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich

Graf nutričních hodnot

© COPYRIGHT 2024 pestrý jídelníček. ALL RIGHTS RESERVED.