Bábovka z červené řepy
Ingredience na 1 porci
Máslo | 1 g | |
Mléko polotučné | 20 ml | |
Červená řepa | 60 g | |
Kakao prášek | 30 g | |
Kokos strouhaný | 1 g | |
Olej řepkový | 20 ml | |
Čokoláda 85% kakaa | 30 g | |
Kypřící prášek do pečiva | 1 g | |
Mouka špaldová | 40 g |
Vzpomínáte na mramorovou bábovku od babičky, kterou nás v dětství vždycky na návštěvě pohostila? Dnes jsme si připravili lehčí a zdravější verzi namísto klasické bábovky a to s červenou řepou!
Ingredience na 1 klasickou bábovku:
- 2 až 3 střední kusy řepy
- 1 hrnek hladké mouky (špaldové nebo žitné)
- 1/2 hrnku řepkového nebo kokosového oleje
- 1/2 hrnku sladidla
- 1 hrnek tmavého kakaa
- 2 lžičky sody
- 1 lžička soli
- 1,5 lžičky kypřícího prášku
- 1 hrnek mléka
- 1 tabulka hořké čokolády na polevu
- kokos na posypání
- máslo na potření řepy
Nejdříve si očistíme, oloupeme a nakrájíme červenou řepu. Nakrájenou řepu vložíme do pekáče a potřeme máslem a dáme péct do trouby. Řepu v troubě pečeme cca 25 minut na 180 stupňů. Když upečená řepa vychladne, umixujeme ji v mixéru společně se všemi ingrediencemi (pouze tmavou čokoládu si necháváme na polevu, kokos na posypání). Vznikne hladká směs bez hrudek.
Rozmixovanou směs nalijeme do vymazané formy na bábovku a pečeme asi 60 minut na 180 stupňů. Bábovku můžeme průběžně kontrolovat tím, že ji propíchneme špejlí.
Hotová je ve chvíli, kdy na vytažené špejli není žádné těsto. Po upečení necháme bábovku vychladnout. Ve vodní lázni si rozpustíme tmavou čokoládu a celou bábovku polijeme rozpuštěnou čokoládou. Na závěr ji ještě můžeme posypat kokosem.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 162.6243 Kj
Bílkoviny | 0.53 g |
Sacharidy | 1.88 g |
Sacharidy z cukrů | 0.21 g |
Tuky | 3.2 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.88 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Vláknina | 0.12 g |
Gi | 0.45 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Podzemnice olejná (arašídy) a výrobky z ní
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Obiloviny obsahující lepek a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot