Batátový krém
Warning: A non-numeric value encountered in /data/web/virtuals/248079/virtual/www/wp-content/themes/pestry-jidelnicek/single.php on line 149
Ingredience na 1 porci
Cibule | 0.5 kusy | |
Česnek | 0.5 stroužky | |
Olej olivový | 1 ml | |
Ořechy vlašské | 0.25 hrsti | |
Chilli paprička | 0.25 kusy | |
Sůl | 1 špetka | |
Pepř | 1 špetka | |
Lučina | 25 g | |
Koření kari | 1 špetka | |
Brambory batáty vařené bez slupky | 80 g | |
Koriandr nať | 0.5 hrsti |
Všimli jste si v supermarketech těch podivných velkých načervenalých brambor? Pokud už jste se s nimi někdy setkali, tak asi víte, že mají zářivě oranžovou barvu, což způsobují v nich obsažené karotenoidy. Asi už ale nevíte, že právě batáty patří k nejvýživnějším druhům zeleniny vůbec
Batáty omyjte (1/2 batátu na 1 porci), loupat je nemusíte. Dále si orestujte cibulku. K cibulce přidejte nasekaný česnek, kari pastu a nechte chvilku rozvonět.
Přidejte batáty, sůl, pepř, promíchejte a zalijeme vodou (nebo zeleninovým vývarem) tak, aby byly batáty ponořené. Vařte do měkka – cca 10-15 minut.
Do polévky rozdrobte Lučinu a rozmixujeme vše na hladký krém. Jestliže je polévka příliš hustá, rozřeďte ji a ještě nechte projít varem. Na konec dochuťte polévku solí, pepřem a kdo má rád, přidá chilli.
Polévku servírujeme posypanou koriandrem a nasekanými praženými oříšky.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 589.641 Kj
Bílkoviny | 3.55 g |
Sacharidy | 12.14 g |
Sacharidy z cukrů | 6.05 g |
Tuky | 7.64 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 0.89 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.11 g |
Vláknina | 3.62 g |
Vápník | 37.01 g |
Alergeny
- Skořápkové plody a výrobky z nich – jedná se o všechny druhy ořechů
- Mléko a výrobky z něj
Graf nutričních hodnot