Bezlepková vánočka
Ingredience na 1 porci
Máslo | 12 g | |
Mléko polotučné | 45 ml | |
Vejce | 1 kus | |
Rozinky | 10 g | |
Sůl | 1 špetka | |
Cukr hnědý třtinový | 15 g | |
Mouka bezlepková | 60 g | |
Droždí sušené (10g) | 0.125 balení |
Vánoce jsou svátky plné dobrot. Pro osoby, které musí dodržovat bezlepkovou dietu, je toto období složitější, protože ne každý tradiční recept je možné připravit zdravě a chutně. To naštěstí není případ této vánočky.
Mouku smíchejte ve větší míse se solí, s cukrem a se sušeným droždím. Na plotně si zatím ohřejte mléko a do něj dejte rozehřát také tuk.
Mléko s tukem poté spojte se sypkou směsí a nakonec přidejte také rozinky. Rukama vypracujte vláčné těsto, které necháte zakryté alespoň hodinu kynout.
Když je těsto vykynuté, rozdělte ho na díly, ze kterých vánočku zapletete. Připravenou vánočku dejte na plech vyložený pečicím papírem a nechte ještě alespoň 15 minut dokynout.
Poté ji potřete rozšlehaným vajíčkem a dejte péct na 200° asi na 40 minut.
Nutriční hodnoty
Celková energetická hodnota 560.6209 Kj
Bílkoviny | 6.3 g |
Sacharidy | 3.08 g |
Sacharidy z cukrů | 0.05 g |
Tuky | 6.29 g |
Nasycené mastné kyseliny (z tuků) | 2.07 g |
Trans mastné kyseliny (z tuků) | 0.3 g |
Cholesterol | 0.2 g |
Sodík | 0.07 g |
Vápník | 0.03 g |
Gi | 0.15 |
Alergeny
- Mléko a výrobky z něj
- Vejce a výrobky z nich
Graf nutričních hodnot